Slik lager du brunostkake
Sebastian Klaas, Lysverket

Slik lager du brunostkake

Vel krever denne oppskriften sin baker og litt tid. Og du må være nøye med både vekt og ikke minst temperaturer. Er du det, belønnes du altså med himmelske smaker.

Fremgangsmåte

  1. Brunostkremen (mousse):
    Legg gelatinbladene til bløt i kaldt vann.
  2. Smelt sukkeret med en spiseskje vann til en lys karamell. Ta kjelen av varmen og tilsett brunosten som er delt opp i biter. Rør til den er løst opp og tilsett melken. Rør godt. Når temperaturen er under 70 grader kan du tilsette de oppbløtte gelatinbladene.
  3. Piske rømmen til krem. 
  4. Når karamellblandingen holder 40 grader, bretter du inne rømmekremen. Fordel kremen jevnt på en bakeplate med kanter. Sett kaldt, aller helst i fryseren. 
  5. Sjokoladekremen (ganash):
    Varm opp fløten og saltet til 60 grader og tilsett brunosten og mandlene. Bruk stavmikseren for å oppnå en jevn masse. Ta kjelen av platen og tilsett sjokolade. Fordel også denne kremen på en silikonplate og sett i fryseren. 
  6. Kakebunn:
    Separer eggeplommer og eggehviter. Pisk smør og halvparten av sukkeret til det er hvitt.
  7. Pisk eggehvitene med resten av sukkeret til stiv marengs.
  8. Tilsett en tredel av melet og en eggeplomme og gjenta to ganger til. Rør godt mellom. 
  9. Tilsett den smeltede sjokoladen og brett inn den piskete eggehviten til du får en luftig masse. Fordel den over et bakebrett med bakepapir og stek i 6 minutter ved 190 grader. 
  10. Mørk sjokolademousse:
    Pisk kremfløten stiv. Sett til side. Pisk egg på full hastighet. Lag karamell av sukkeret (maks 121 grader). Tilsett karamellen sakte i eggemiksen men ikke ha full hastighet. Fortsett å piske til blandingen er 24 grader. 
  11. Blant kremen og den smeltete sjokoladen godt. Ha i eggemiksen og bland til en jevn mousse. 
  12. Sett kaken sammen:
    Lag lag i denne rekkefølgen:
    Sjokoladekrem, kakebunn, brunostkrem, sjokoladekrem, brunostkrem. 

Kaken dekkes med en mørk sjokolademousse og du kan velge formen du ønsker. Enten stikke ut rundinger eller dele opp i kvadratiske porsjonsbiter før du dekker med sjokolademoussen. 

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Sebastian Klaas, Lysverket

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt
Dagens rett

La barne lage middagen i dag - da spiser de garantert opp alt

Det er mye god mat i gode pølser, ikke minst når du gjør noe ekstra ut av dem. I denne lettvinte oppskriften (som alle kan klare) spiller pølsene en litt underordnet rolle.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vannmangel forandrer vinlandskapet
+

Vannmangel forandrer vinlandskapet

At vinplanter trenger vann, er ikke noe nytt, men med den dramatiske endringen i hvordan nedbøren faller i verdens vinområder, kommer til å forandre vinlanskapet betydelig.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her