De søteste 17. mai-kakene
Foto: Kristin Ellefsen

De søteste 17. mai-kakene

På nasjonaldagen skal det være mange kaker på bordet. For festens yngste kan det være vanskelig å balansere store kakestykker på tallerkenen. Disse kakene er perfekte å ta i en liten klype.

Fremgangsmåte

Vaniljekake:
Rør sukker og smør hvitt. Hvis du bruker håndmikser ikke bruk denne på maks hastighet.
 

Rør ett og ett egg i en liten skål sammen slik at plomme og eggehvite samles.

Ha det deretter ett for ett i bakebollen. Vi vil at eggeplommen og eggehviten skal blande seg med hverandre før det blander seg med smør og sukker. Ved å gjøre dette får du en mer luftig kake.

Hvis røren skiller seg har du oppi litt av melet.

Til slutt har du i litt etter litt siktet mel.

Ha vaniljekaken i en form a 20 x 20 cm og stek denne i 25-30 min ved 175 grader.

Vaniljesirup:
Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vann, sukker, frø og vaniljestang i en kjele og kok dette opp. Avkjøl. Sirupen smøres på kaken rett etter den har kommet utfra ovnen mens kaken er lun.
 

Pakk så kaken inn i plastfolie og sett den kjølig. Dette er en tung vaniljekake, av engelsk type, og det er eggene som gjør hevejobben. Hvis du vil ha en luftigere type, kan du tilsette 2ts bakepulver.

Flytende fondant:
Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse.

Sette sammen småkakene:
Ta kaken ut av kjøleskap og legg den penslede siden ned. Skjær av bunnen på kaken slik at den blir helt jevn. Den skal være 4 cm høy.

Snu kaken tilbake slik at du får delen med vaniljesirup opp.

Kok opp aprikossyltetøy og pensle dette på kaken.

Kjevle ut marsipan og legg dette i et tynt lag oppå kaken.

Skjær biter a 4x4 cm og sett disse kaldt.

Farg den flytende fondanten.

Sett bitene på en rist og hell fondant over slik at alle kantene dekkes.

Sett hver bit i en muffinsform og klem dem sammen slik at de former seg til kanten på småkakene.

Pynt hver kake med en hvit og blå blomst.

Tips:
I stedet for blomst kan du legge en tykk stripe med hvit marsipan i et kryss over og deretter en tynnere stripe med blå marsipan. Slik får du småkaker som ser ut som det norske flagg.
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Forsiden akkurat nå
Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils
+
Klubb
Ukens kombo – mat- og ølkombinasjoner

Det blir ikke oktoberfest uten brezel, obazda og pils

Derfor bør du én gang for alle lære deg å bake brezelne selv, og unne deg denne tyske kultpilsneren som belønning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking lørdager kl. 14.30 i Oslo

Lær forskjellen på champagne, cava og prosecco - og finn din favoritt

Er du nysgjerrig på hva som faktisk er forskjellen på champagne, cava og prosecco - eller bare veldig glad i musserende vin? I løpet av halvannen time en lørdag ettermiddag får du svaret. Og mye gode bobler på kjøpet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 13. oktober i Oslo

Afterwork på Bettola, boblende italienske viner og nydelig anti pasti

Corvezzo lager i stand ekte italiensk aperitivo på Oslos hyggeligste italienske cocktailbar. Bli servert musserende fra Veneto og deilig spekemat og snacks fra Trattoria Popolare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak
Dagens rett
Tagliatelle med hvit geitost og soltørkede tomater

Perfekt på mandag: pastarett med få ingredienser og mye smak

Glad i pasta? Da er dette en rett for deg. Med soltørkede tomater, basilikum og hvit geitost etter hva du liker, blir mandagsmiddagen både spennende og smaksrikt. Og helt uten kjøtt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Proppfullt av høstlig inspirasjon
+
Klubb
Oktoberutgaven av Apéritif magasin 2022

Proppfullt av høstlig inspirasjon

Mexico, Stockholm, Sicilia fra A til Å, armagnac, kaffe og kraft. Det du trenger av høstlig inspirasjon.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her