De søteste 17. mai-kakene
Foto: Kristin Ellefsen

De søteste 17. mai-kakene

På nasjonaldagen skal det være mange kaker på bordet. For festens yngste kan det være vanskelig å balansere store kakestykker på tallerkenen. Disse kakene er perfekte å ta i en liten klype.

Fremgangsmåte

Vaniljekake:
Rør sukker og smør hvitt. Hvis du bruker håndmikser ikke bruk denne på maks hastighet.
 

Rør ett og ett egg i en liten skål sammen slik at plomme og eggehvite samles.

Ha det deretter ett for ett i bakebollen. Vi vil at eggeplommen og eggehviten skal blande seg med hverandre før det blander seg med smør og sukker. Ved å gjøre dette får du en mer luftig kake.

Hvis røren skiller seg har du oppi litt av melet.

Til slutt har du i litt etter litt siktet mel.

Ha vaniljekaken i en form a 20 x 20 cm og stek denne i 25-30 min ved 175 grader.

Vaniljesirup:
Del vaniljestangen og skrap ut frøene. Ha vann, sukker, frø og vaniljestang i en kjele og kok dette opp. Avkjøl. Sirupen smøres på kaken rett etter den har kommet utfra ovnen mens kaken er lun.
 

Pakk så kaken inn i plastfolie og sett den kjølig. Dette er en tung vaniljekake, av engelsk type, og det er eggene som gjør hevejobben. Hvis du vil ha en luftigere type, kan du tilsette 2ts bakepulver.

Flytende fondant:
Ha alt i en kjele og kok dette opp til 114 grader.

Ta av kjelen og hell det hele i en kjøkkenmaskin. La massen avkjøles til 60 grader. Miks så alt sammen til det blir en tykk hvit masse.

Sette sammen småkakene:
Ta kaken ut av kjøleskap og legg den penslede siden ned. Skjær av bunnen på kaken slik at den blir helt jevn. Den skal være 4 cm høy.

Snu kaken tilbake slik at du får delen med vaniljesirup opp.

Kok opp aprikossyltetøy og pensle dette på kaken.

Kjevle ut marsipan og legg dette i et tynt lag oppå kaken.

Skjær biter a 4x4 cm og sett disse kaldt.

Farg den flytende fondanten.

Sett bitene på en rist og hell fondant over slik at alle kantene dekkes.

Sett hver bit i en muffinsform og klem dem sammen slik at de former seg til kanten på småkakene.

Pynt hver kake med en hvit og blå blomst.

Tips:
I stedet for blomst kan du legge en tykk stripe med hvit marsipan i et kryss over og deretter en tynnere stripe med blå marsipan. Slik får du småkaker som ser ut som det norske flagg.
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her