DET SØTE

Ingredienser
Her er mye søtt og godt fra CACAS

Fremgangsmåte

Royal icing



1 eggehvite stivpiskes

1/4 ts sitronsaft tilsettes

ca. 4 dl siktet melis



Konsistensen på massen er viktig for å få et godt resultat. Eggehvitene piskes først hvite, og så tilsettes melis litt av gangen, og massen piskes ca. 10 min. Den skal da være så fast at ringene står igjen etter vispen. Du kan gjøre en enkel test ved å ta litt masse mellom tommel og pekefinger, og dra fingrene fra hverandre. Massen danner da topper som ikke siger.



Smørkrem (nok til å dekorere en kake)



600 g melis

200 g smør

1 egg

3 ts vaniljesukker

1 - 1 1/2 ts romessens



Hvit smørkrem



50 g margarin

50 g Flott matfett

300 g melis

1 1/2 ts vaniljesukker

3 ss melk



Denne kremen er fin å farge med konditorfarger. Tilsett gjerne litt smak, f.eks. romessens eller fruktessenser fra apoteket.



Sjokoladefarget smørkrem



300 g margarin

700 g melis

2 hele egg

3 ts vaniljesukker

3 ss kakao



Bland alt i en bolle og visp kraftig med mikser til kremen er luftig.



Saftig sjokoladekake



4 egg

500 g sukker

500 g hvetemel

2 ts salt

2 ts bakepulver

2 ts vaniljesukker

4 dl Oboy pulver

7 dl kefir melk

2 ts natron

350 g smør



Lag eggedosis, smelt smøret, bland sammen det tørre og ha kefir ved siden av. Bland alt litt etter litt i en bolle, og hell over i langpanne, evt. i to figurformer. Stekes på 190oC i ca. 30 min i langpanne, en del lenger i figurform. Bruk en bakepinne med jevne mellomrom etter 30 min i ovnen, evt. følg med, og ta kaken ut når du ser den løsner fra formen.



Sukkerbrød



5-6 egg

180 g sukker vispes til eggedosis

120 g hvetemel

30 g potetmel

1/4 - 1/2 ts bakepulver



Det tørre blandes og siktes i eggedosisen. Blandes forsiktig inn.

Stekes midt i ovnen på 160-170 grader i ca. 35 min.

Oppskriften passer til en rund form på 26 cm.



For å variere mengde:



1 egg

30 g sukker

20 g hvetemel

5 g potetmel

litt bakepulver



Dette er en mengde som gjør det enkelt å beregne større/mindre porsjoner.



Ostekake



1 pk. gele (i den fargen du ønsker på toppen av kaken, f.eks. rød til jul, gul til påske, oransje til halloween osv.)



Lag geleen etter anvisning på pakken, men bruk bare 4 dl vann. Hell geleen over i formen, og la den stivne.



1 pk sitrongele

2 ½ dl vann

1 beger lettrømme
110 g melis
1 ts vaniljesukker
1 boks Philadelphia ost naturell
3 dl fløte piskes


Sitrongeleen lages etter anvisning på pakken, men bruk bare 2 ½ dl vann. Avkjøles.

Rømme, melis, vaniljesukker og ost blandes og røres glatt, bruk gjerne foodprocessor.
Blandes sammen med pisket krem og avkjølt gele, og helles over den stivnede geleen i formen.
La det stivne.



250 g smør
2 pk Mariekjeks/havrekjeks


Smøret smeltes og kjeksen knuses (bruk foodprocessor).
Blandes sammen og strykes jevnt over på toppen av den stivnede osteblandingen.
La alt stå til kjeksblandingen er stivnet.


Når du skal hvelve kaken over på fat, dypper du formen en liten stund i varmt vann. Skak litt på formen til du ser at kaken begynner å slippe i kanten. Legg fatet oppå formen, og snu den raskt rundt. Hvis kaken ikke slipper med en gang, så hold den litt på skrå, slik at luft slipper til, da det kan danne seg vakuum i formen.



Ostekake - en annen kjempegod variant



1 pk. gele i ønsket farge



til det øverste laget på kaken. Lages etter anvisning på pakken men bruk litt mindre vann dersom du ikke ønsker så tykt lag med gele på toppen. Hell over i formen, og la stivne helt før du lager resten.



1 pk. sitrongele

5 ss sukker

5 ts vaniljesukker

1 naturell philadelphia ost (ikke light)

5 dl kremfløte



Lag sitrongeleen etter anvisning på pakken, men bruk bare 2,5 dl vann, og avkjøl denne (skal ikke stivne) mens ostemassen lages.



Bland sukker og vaniljesukker sammen i en bolle, og bland inn philadelphiaosten med miksmaster. Hell i kremfløten litt etter litt (så det ikke spruter så fælt) og miks alt til kremkonsistens. (Tips: Denne kremen er kjempegod, og kan også brukes i vanlig bløtkake.)



Bland den avkjølte geleen med kremen, og hell alt over den stivnede geleen (i ønsket farge) i formen. La dette stivne helt før du lager resten.



400 gram (1 stor pakke) Digestive kjeks

250 gram mykt smør



Knus kjeksen i foodprocessor, og bland inn smøret. Fordel kjeksmassen over den stivnede ostemassen, og klapp litt med en slikkepott på toppen. Avkjøl kaken til kjeksmassen har stivnet, og dypp formen i varmt vann før du hvelver kaken over på fatet. Husk at formen blir fort varm, så ikke hold formen for lenge i det varme vannet, da smelter nemlig geleen og det fine mønsteret blir ødelagt.



Sjokoladepasta



Sjokolade

Lys sirup



Blandes etter forholdet 2:1. F.eks. 500 g smeltet sjokolade og 250 g lys sirup.



Smelt sjokoladen i vannbad. Bland inn sirup og rør godt sammen til en tykk masse. Det vil etter hvert skilles ut en del fett, og det ser ut som om massen skiller seg. Det er helt riktig. La massen stå til avkjøling på kjøkkenbenken. Rør i den av og til slik at fettet blandes inn igjen. Legg pastaen i en plastpose før den er helt stiv, ellers er den vanskelig å få ut av bollen.



Før du bruker pastaen, må du kna den opp slik at den blir smidig å jobbe med. Sjokoladepasta kan brukes til alt fra blomster til kakelokk.



Når du skal kjevle sjokoladepasta er, er det lurt å bruke plastkjevle og plastunderlag.



Ved å bruke marsipanutstikkersettet til Wilton kan du lage flotte blomster på samme måte som med marsipan. Settet kan du få kjøpt ved å kontakte meg, og det medfølger et lite kurshefte på både engelsk og norsk.



Sukkerpasta (stor porsjon)



1250 g siktet melis

200 g potetmel

3-4 eggehviter

7 plater gelantin



Legg gelantinen i bløt. Sikt melis og potetmel sammen. Bland inn smeltet gelantin (bruk svak varme) og eggehviter. Elt alt til en smidig masse. tilsett gjerne smak som romessens, mandelessens og lignende. Kanskje også litt konditorfarge. Oppbevares i tett plastboks for å hindre uttørring. Massen kan brukes til blomster, kakelokk, figurer osv. Massen blir helt hard.



Muffins (ca. 12 stk.)



1 egg

1 dl sukker

1/2 dl melk

50 g smeltet smør

1 1/2 dl hvetemel

1 ts bakepulver

1 ts vaniljesukker



Lag eggedosis, og bland i melk og smeltet smør. Til slutt blandes det tørre og røres inn. Formene fylles halvfulle og muffinsene stekes på 200 grader i ca. 10 minutter.



Smaksvariasjoner



Sjokolademuffins

Bland 1 ss kakao i hvetemelet. Ha gjerne sjokoladebiter i røren.



Blåbærmuffins

Strø noen friske eller dypfryste blåbær i formene etter at du har hatt i røre.



Appelsin-/sitronmuffins

Tilsett 1 ss revet appelsin-/sitronskall i røren før du fyller formene.



Rosinmuffins

Strø noen rosiner i formene etter at du har fylt i røre.



Bananmuffins



85 g margarin

150 g sukker

2 egg

3 godt modne bananer

2 ss melk

210 g hvetemel

1/4 ts salt

1 ts natron



Eventuelt hakkede valnøtter



Margarin og sukker piskes hvitt. Eggene piskes lett, og bananene moses og blandes sammen med eggene. Bland inn melken og det tørre. Formene fylles halvfulle og muffinsene stekes på 180 grader i 10-12 minutter.



Sugar Cookies



Kaker/kjeks som egner seg ypperlig til å stikke ut flotte figurer med kakeutstikkere. Barna vil elske å være med på dette!



120 g margarin

160-170 g sukker

1 ts vaniljesukker

1 ts revet appelsin (eller revet mandarinskall)

1 egg

4 ts melk

300 g hvetemel

1 1/2 ts bakepulver

1/4 ts salt



Margarin og sukker piskes hvitt. Bland inn egg, melk og det tørre til en passelig deig. La deigen stå kaldt i to timer før du begynner å kjevle den. Varier med å farge deigen, eller å pynte kakene med farget perlesukker. Stekes på 170 grader i 5-8 minutter. Kakene skal være helt lyse, med litt gyllen kant ytterst.



Seigmenn



1 kg sukker
5 dl vann
100 gelatinpulver
2 ts sitronsyre
5 ml essens
Farge etter ønske



Bland sukkeret med 3 dl vann og kok opp. Løs opp gelatinpulveret i 2 dl lunkent vann over vannbad, og hell over i den kokende sukkermassen. La det hele småkoke i 15-20 minutter. Tilsett sitronsyre, essens og farge. Spray lett med formfett i en langpanne, og hell massen over i den. La det stå og stivne i minst et par timer. Klippes opp i passende biter og rulles i sukker. Bitene kan gjerne stå og lufttørke noen timer, så får de en deilig, sprø sukkeroverflate.



Bruk candy- og lollipopmolds



Massen kan helles direkte i formene, og avkjøles minst et par timer før man prøver å trekke dem ut. Du trenger ikke smøre formene, da massen er veldig seig og kan trekkes ut med ganske stor kraft, men de løsner enklere fra formen dersom du sprayer den lett med formfett før massen has i.



Tips 1:
Dersom du ruller bitene i farget sukker, får du en morsom effekt. Her er også perlemorglitteret perfekt for å gi sukkeret en ekstra glans. Prøv deg frem!
Eks: Rosa sukker med sølv perlemor er kjempeflott!
Eller vinrød perlemor i vanlig hvitt sukker! Kombinasjonsmulighetene er mange.



Tips 2:
Bruk pinner sammen med candymolds til å lage myke ”kjærlighet på pinne”. De kan pakkes i små poser som er beregnet spesielt for kjærligheter. Morsomme gaver, og morsomme som pynt på bursdagskaker.



Tips 3:

Avkjøl massen slik at den hverken er for varm eller for stiv. Pensle candy- / lollipopmolds med smeltet sjokolade, og la stivne. Hell deretter i den avkjølte seigmennmassen og la stivne helt. Lukk formen med smeltet sjokolade, og vips: Sjokolade med seigmennfyll. Nam, nam!



Farget perlesukker



Ha perlesukker i en plastpose og drypp litt konditorfarge oppi. Gni godt utenpå posen, slik at sukkeret blir jevnt farget. La sukkeret tørke i åpen pose eller en skål. Når sukkeret er tørket, vil det kunne være klumper i det, men disse knuser man lett, slik at sukkeret blir lett å strø.



Karameller



2 dl sukker

2 dl fløte

2 dl sirup



Hvis du ønsker det:

Hakkede nøtter eller mandler.



Hell sukker, fløte og sirup i en stor gryte. Rør sammen, må koke lenge og røres med jevne mellomrom. Ta vanntesten (se under) slik at du vet når karamellmassen er ferdig. Hell massen i en form med oljet bakepapir i bunnen. Avkjøl. Skjer i passende biter, og pakk evt. inn i cellofan.



Hvis du vil ha nøtter/mandler i, rør dem inn i karamellmassen før den helles i form. Og vær forsiktig, karamellmassen blir svært varm hold små barnefingre unna.



Vanntesten:

Det er lurt å ta vanntesten på karamellene. Det vis si at du drypper litt av karamellmassen i et glass kaldt vann. Grunnen til dette er at du ser hvor harde karamellene blir når de er ferdig stivnet.



Kjempegod sjokolade med myk karamell



Dersom man har en god karamelloppskrift. Halver koketiden. Pensle sjokoladeformene med sjokolade. Hell i karamellen. La det stivne… Og dekk bunnen med sjokolade. Egner seg best i kjøleskapet!!



Pepperkaker



Deigen er stor og rekker både til vanlige pepperkaker, julekort, pynt og juletre. Vil du ikke lage alt, kan du halvere oppskriften. Deigen må stå kjølig over natten.



560 g lys sirup

560 g sukker

560 g smør el. margarin

4 egg

4 ts natron løst opp i 1/2 dl lunket vann

1 ts pepper

1 ts nellik

2 ts kanel

ca. 1600 g hvetemel



Smelt sirup i en kjele. Rør inn sukker. Trekk kjelen fra varmen. Tilsett smør eller margarin og rør til det er smeltet. Rør inn eggene.



Tøm røren i en stor bolle. Tilsett natron utrørt i vann, krydder og mesteparten av melet - hold tilbake litt til utbakingen. Dekk deigen med plast, og la den stå kjølig til neste dag.



Royal icing (stor porsjon til pynting av pepperkakene)



Dette er melisglasur med eggehvite. Den blir ekstra hvit og luftig, er fin å sprøyte, tørker uten å klisse - og er god å spise.



1 dl eggehvite (av 2-3 egg)

1 ts sitronsaft

ca. 14 dl melis



Stivpisk eggehvitene. Tilsett sitronsaft. La maskinen gå på full hastighet mens du tilsetter melis litt etter litt, til glasuren har tykk kremkonsistens.

Sendt inn av Tone Anette Bøe

Forsiden akkurat nå
By på grillet makrell med eksotisk følge
Dagens rett
Grillet makrell med ertehummus

By på grillet makrell med eksotisk følge

Vårmakrellen smaker himmelsk når det serveres rett fra grillen med dette tilbehøret. Da får den oppmerksomheten den fortjener.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik steker du andebryst perfekt
Dagens rett

Slik steker du andebryst perfekt

Vi serverer en skikkelig delikatesse denne helgen når andebryst står på menyen. 

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge
+
Godbiter i pollisten

Ny kultvinprodusent for pinot noir i Norge

Cathrine Marshall er en sørafrikansk produsent som gjør tingene på sin måte, og det smaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt nytt i papp
+
Ukens vin

Knallgodt nytt i papp

For her snakker vi om solid pinot noir-kvalitet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gi gin tonicen et ekstra løft med rabarbra fra hagen
Ukens drink
Gin tonic med rabarbra

Gi gin tonicen et ekstra løft med rabarbra fra hagen

En gin tonic skal være frisk og aromatisk, med rabarbrasirup og rabarbrastrimler får den enda mer av det gode.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Bedre blir ikke matchen enn med denne Jura-chardonnayen
+
Mat og vin i kombinasjon

Bedre blir ikke matchen enn med denne Jura-chardonnayen

Kylling og risotto er en rett uten utløpsdato, og sammen med en nykommer av en vin, blir det ukas mat og vin-kombo.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her