Elgspyd med fargerike grønnsaker og sjysaus
Foto: Matprat/Mari Svenningsen

Elgspyd med fargerike grønnsaker og sjysaus

Elgkjøtt blir enda mer smaksrikt med marinering og med tilbehøret der grillen er sentral. Raske varmebehandlingen gjør at det forblir saftig helt til det skal spises.

Fremgangsmåte

  1. Bland sammen alle ingrediensene til marinaden.
  2. Skjær kjøttet i biter på ca. 4x4 cm, og legg det i en dobbel plastpose.
  3. Hell over marinaden, knyt posen og mariner i minst 2 timer, eller natten over i kjøleskap.
  4. Tre kjøttet på spyd. La det være 2-3 cm mellom kjøttbitene.
  5. Stek spydene i panne på god varme. Snu dem så de får fin farge på alle sider.
  6. Ha spydene over i en ildfast form og etterstek i ovn (mens du lager sausen) på 180 grader i 2-3 minutter til kjøttet er medium stekt.
  7. Sjysaus:
    Kok ut panna med vin og madeira. Ha i eddik og ripsgelé og la det koke 2-3 minutter. Rør inn kaldt smør litt etter litt til du får en blank saus (NB! må ikke koke etter at du har hatt i smøret, da kan den skille seg).
  8. Grønnsaker:
    Skjær rødbete, sellerirot og sukkererter i tynne strimler.
  9. Stek sopp på høy varme i litt olje til de har fått en fin stekeskorpe, ta ut av pannen og sett til side.
  10. Fres grønnsakene i smør i en kjele i 4-5 minutter, krydre med salt og pepper, ha i sopp og spinat.
  11. Server med en gang spinaten har falt sammen.
  12. Server elgbiff på spyd med fargerike grønnsaker og sjysaus ved siden av. En hjemmelaget potetmos smaker godt til.

Tips: Spydene kan godt gjøres helt ferdig dagen før og oppbevares i kjøleskap. Ta dem ut en halv time før de skal stekes. Elgspydene egner seg utmerket for tilberedning på grillen.

Du kan gjerne bruke annet viltkjøtt til denne retten, hjort, reinsdyr, hare eller rådyr. Og også storfe eller lam. 

Her finner du mange oppskrifter med elg

Her finner du deilige retter med vilt

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her