Erter, kjøtt og flesk
Foto: Studio Dreyer-Hensley

Erter, kjøtt og flesk

Erter kjøtt og flesk er norsk tradisjonsmat med lange og masse smak. Det salte kjøttet kan være lettsaltet lammekjøtt eller svinekjøtt.

Fremgangsmåte

Legg ertene i bløt i rikelig med kalt vann, gjerne natten over (ca 8 timer).

Skyll saltlaken av kjøtt og flesk. Er kjøttet veldig salt må det ligge i vann noen timer til 1 døgn.

Legg kjøtt og flesk i kaldt vann i en kjele slik at vannet akkurat dekker kjøttet. Tilsett 1 ss sukker og kok opp. Skum godt av og la kjøttet koke ca 1½ time til det er mørt.

Ertene settes over til koking i nytt kaldt vann. Pass på så vannet dekker ertene. Kok opp og skum av, og tilsett en kvist timian og la ertene koke på svak varme 1-1½ time.

Skjær kjøttet i passe serveringsstykker, flesket i skiver. Smak ertene til med salt og pepper og server dem til kjøttet og flesket. Server kokte melne poteter og kålrotstappe eller kokt kålrot til.

En undres over at det skal ½ - 1 ss sukker i vannet. Sukkeret tar vekk noe av bittersmaken som salt kan gi i slik saltet mat.

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Belgia
    Belgia
    Volum: 0.33 l Pris: 31.70 kr Basisutvalg (Fullsortiment)
    88 POENG
Forsiden akkurat nå
Så spennende kan et kålhode bli
Dagens rett

Så spennende kan et kålhode bli

Å fylle kålblader gjøres i de aller fleste kjøkken. Denne versjonen fra Midtøsten er mer krydret enn våre hjemlige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet
+
Tester

Blant vinnyhetene i mars er det en historisk bragd som fortjener ekstra oppmerksomhet

Ikke fordi den er gunstig priset, men fordi den er unik. Men det finnes også mange andre viner til langt lavere priser som fortjener en vurdering med tanke på kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves
Dagens rett

Svinekoteletter i gryte med kålrot og annet godt er en vri som fortjener å oppleves

Saftige koteletter står på menyen midtveis i uken. Masse deilige grønnsaker balanserer retten og gjør måltidet både velsmakende og sunt. Spander på deg den rimelige og gode røde vinnyheten fra listene nå i mars. Du finner den i de fleste av polets utsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre
Dagens rett

Maqluba er Midtøstens svar på paella - kanskje bare enda bedre

For den er i god Midtøsten-tradisjon veldig aromatisk med mye krydder, men ikke sterk i vanlig forstand.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024
Matkurs og vinkurs
Vinmesse 07. mai i Oslo

Smak hundrevis av viner på Rieslingmessen 2024

Bli med på en smakfull vinopplevelse hvor du får smake viner fra noen av verdens beste rieslingprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere
Dagens rett

Wienerschnitzel er en nytelse du bør innvilge deg oftere

Hvis du forbinder wienerschnitzel med en tørr skosåle, har du all grunn til å ta et oppgjør med denne urettferdige dommen. Det er nemlig en saftig, crispy og velsmakende opplevelse som absolutt bør få følge av en av Østerrikes mange gode viner.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her