Helstekt spedgris på beiravis (Leitão assado à bairrada) (Portugal)

Ingredienser

1 spedgris, 3 ½ - 5 kg, vasket og renset
FYLL (kan skøyfes):
2 ss usaltet smør
1 svinelever, ca 250 g, grovhakket
2 løk, hakket
2 tomater, flådd og hakket
1 stykke skinke, ca 500 g, hakket
125 g svarte oliven nedlagt i olje, uten steiner, grovhakket
2 ss hvetemel, blandet med 2 ss vann, til en grøt
2 eggeplommer eller 1 helt egg, vispet
salt
nymalt pepper
KRYDDERBLANDING:
250 g smult, smeltet og avkjølt, eller 2 ½ dl olivenolje
60 g bacon, finhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
½ dl bladpersille, hakket
1 ts salt
2 ts nymalt pepper
2 ½ dl tørr hvitvin

Fremgangsmåte

Over hele Portugal serveres helstekt spedgris ved spesielle anledninger. Denne oppskriften er fra byen Coimbra i Beira Litoral, der en god del av Portugals griser ales opp.

Grisen blir tradisjonelt stekt i vedovn eller på spidd over åpen ild, men en vanlig stekovn går også bra.

Du kan be slakteren spesialbestille spedgrisen. Når du så går for å hente den, ber du om at han åpner den fra buken og tar ut innmaten, men tar vare på leveren.

Du trenger også en stor langpanne med rist som hever grisen litt opp, slik at skinnet blir sprøtt.

Du kan fylle spedgrisen eller la være, men server den med stekte poteter, bladgrønnsaker dryppet med piri-piri-saus (se egen oppskrift) og en tallerken med appelsinbåter. Skjenk en ikke for fyldig rødvin i glassene.

Skyll grisen godt utenpå og inni.

Hvis du skall ha fyll: Smelt smøret i en stekepanne på middels varme. Ha i leveren og stek den i ca 5 minutter, til bitene er lysebrune. Ta dem opp med hullsleiv, legg dem på en tallerken og sett til side. Ha løken i smøret som er igjen i pannen, og la den frese i ca 15 minutter, til den er gyllen. Ha i tomater og fres i 5 minutter under omrøring.

Legg leveren tilbake i pannen sammen med skinke og oliven. Rør inn mel- og vanngrøten og stek i ca 5 minutter på svakeste varme, slik at det tykner. Smak til med salt og pepper. Ta pannen av varmen og la det bli kaldt. Øs fyllet opp i buken på grisen og sy sammen med kjøkkenhyssing.

Lag krydderblandingen: Rør sammen smult eller olivenolje, bacon, hvitløk,persille, salt og pepper i en liten bolle. Gni denne blandingen over hele grisen utvendig. Hvis du ikke har fylt grisen, gnir du den også innvendig med blandingen. La grisen marineres i romtemperatur i 2 timer.

Sett stekeovnen på 220 C.

Dekk til ører og hale på grisen med aluminiumsfolie. Legg grisen med ryggen ned på rist i en langpanne og stek den i 20 minutter. Skru ned temperaturen til 180 C og stek videre i 1 time. Drypp grisen hvert kvarter med hvitvin. Snu grisen og fortsett stekingen til et steketermometer i den tykkeste delen viser 72 C. Det tar ca 1 time.

Flytt grisen forsiktig over på en skjærefjel. Skjær av hodet og ta ut fyllet med skje. Ta av dets prø skinnet og del grisen i fire. Skjær kjøttet fra bog og skinker. Del opp ribben. Legg kjøttet på et stort fat og server.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her