Helstekt spedgris på beiravis (Leitão assado à bairrada) (Portugal)

Ingredienser

1 spedgris, 3 ½ - 5 kg, vasket og renset
FYLL (kan skøyfes):
2 ss usaltet smør
1 svinelever, ca 250 g, grovhakket
2 løk, hakket
2 tomater, flådd og hakket
1 stykke skinke, ca 500 g, hakket
125 g svarte oliven nedlagt i olje, uten steiner, grovhakket
2 ss hvetemel, blandet med 2 ss vann, til en grøt
2 eggeplommer eller 1 helt egg, vispet
salt
nymalt pepper
KRYDDERBLANDING:
250 g smult, smeltet og avkjølt, eller 2 ½ dl olivenolje
60 g bacon, finhakket
4 hvitløkfedd, finhakket
½ dl bladpersille, hakket
1 ts salt
2 ts nymalt pepper
2 ½ dl tørr hvitvin

Fremgangsmåte

Over hele Portugal serveres helstekt spedgris ved spesielle anledninger. Denne oppskriften er fra byen Coimbra i Beira Litoral, der en god del av Portugals griser ales opp.

Grisen blir tradisjonelt stekt i vedovn eller på spidd over åpen ild, men en vanlig stekovn går også bra.

Du kan be slakteren spesialbestille spedgrisen. Når du så går for å hente den, ber du om at han åpner den fra buken og tar ut innmaten, men tar vare på leveren.

Du trenger også en stor langpanne med rist som hever grisen litt opp, slik at skinnet blir sprøtt.

Du kan fylle spedgrisen eller la være, men server den med stekte poteter, bladgrønnsaker dryppet med piri-piri-saus (se egen oppskrift) og en tallerken med appelsinbåter. Skjenk en ikke for fyldig rødvin i glassene.

Skyll grisen godt utenpå og inni.

Hvis du skall ha fyll: Smelt smøret i en stekepanne på middels varme. Ha i leveren og stek den i ca 5 minutter, til bitene er lysebrune. Ta dem opp med hullsleiv, legg dem på en tallerken og sett til side. Ha løken i smøret som er igjen i pannen, og la den frese i ca 15 minutter, til den er gyllen. Ha i tomater og fres i 5 minutter under omrøring.

Legg leveren tilbake i pannen sammen med skinke og oliven. Rør inn mel- og vanngrøten og stek i ca 5 minutter på svakeste varme, slik at det tykner. Smak til med salt og pepper. Ta pannen av varmen og la det bli kaldt. Øs fyllet opp i buken på grisen og sy sammen med kjøkkenhyssing.

Lag krydderblandingen: Rør sammen smult eller olivenolje, bacon, hvitløk,persille, salt og pepper i en liten bolle. Gni denne blandingen over hele grisen utvendig. Hvis du ikke har fylt grisen, gnir du den også innvendig med blandingen. La grisen marineres i romtemperatur i 2 timer.

Sett stekeovnen på 220 C.

Dekk til ører og hale på grisen med aluminiumsfolie. Legg grisen med ryggen ned på rist i en langpanne og stek den i 20 minutter. Skru ned temperaturen til 180 C og stek videre i 1 time. Drypp grisen hvert kvarter med hvitvin. Snu grisen og fortsett stekingen til et steketermometer i den tykkeste delen viser 72 C. Det tar ca 1 time.

Flytt grisen forsiktig over på en skjærefjel. Skjær av hodet og ta ut fyllet med skje. Ta av dets prø skinnet og del grisen i fire. Skjær kjøttet fra bog og skinker. Del opp ribben. Legg kjøttet på et stort fat og server.

Sendt inn av Apéritif

Forsiden akkurat nå
De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie
+

De siste 20 årene er alt og ingenting i Etnas vinhistorie

Etter snart tre tiår med eksplosiv vekst er Etna DOC på vei inn i en konsolideringsfase hvor terroiruttrykket forsterkes samt at kombinasjonen av vin- og naturturisme får økt betydning. Samtidig som frykten for et nytt vulkanutbrudd alltid er til stede.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin
+
Mat og vin i kombinasjon

Pizza med siciliansk touch og tilhørende genial hvitvin

Når du ikke kan dra til Sicilia, ta Sicilia i glasset ditt, skru på ovnen og la smakene ta deg til enda rausere strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene
+
Godbiter i pollisten

Nå vil vi ha litt mer kraft i hvitvinen: det gir disse spanjolene

Men vi gir ikke slipp på friskhet og all moderasjon hva alkohol angår. Selv dette kan solsvidde Priorat stille opp med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget
+
Ukens vin

Sommerens beste hemmelighet i basisutvalget

Denne hvitvinen har nemlig alle kvalitetene vi leter etter, og det til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage
Dagens rett

Selv om du gjør deg flid med dagens fiskemiddag, er den overraskende rask å lage

Laks dekket med nøtter på en smaksrik sopp-vinaigrette er mye raskere å lage enn du kanskje tenker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Heldig er den som kan plukke solbærene selv - og her er oppskriftene

Solbær er noe av det sunneste du kan spise av bær, og de norske hage-solbærene er i verdensklasse. La dem for all del ikke bli fuglemat.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her