Slik koker du hønsekraft
Foto: Egil Hansen

Slik koker du hønsekraft

Hønsekraft lager du selvfølgelig selv. Bare følg oppskriften så har du kraft i massevis.

Fremgangsmåte

Gir ca. 1 liter kraft

  1. Del hønene i to på denne måten:
  2. Bruk en spiss kniv som stikkes gjennom brystbenet og presses ned på hver side.
  3. Brett høna godt ut slik at det knekker langs ryggbena. Klipp eller skjær over, slik at du får to halvparter.
  4. Legg dem så i en stor kasserolle med kokende, lettsaltet vann (1 ts salt pr. l. vann).
  5. Hønene skal ikke fosskoke, men bare trekke ved 80-85 °C. Det vil si at det skal være så vidt bevegelse i vannet uten at det koker.
  6. For å få god smak på kraften, kan du ha like deler gulrot, purre, sellerirot og løk - alt vasket og grovt oppdelt. Et par laurbærblader setter også god smak.
  7. Koketiden er 2-2 ½ time.
  8. Hønene er ferdig kokt når kjøttet løsner fra bena. Ta opp hønene fra kraften og avkjøl noe. Rens så kjøttet for skinn og ben og sil kraften.
  9. Fettet er av det sunne og hjertevennlige slaget, med høye andeler umettede fettsyrer, som det er på kylling og kalkun.
  10. Fettet i kraften legger seg på toppen når det avkjøles, og kan derfor lett fjernes. Ellers sitter det mye god smak nettopp i fettet, og det fordeler seg i kraften når det varmes opp igjen.

Tips: Du finner høns i butikkenes frysedisk. Dagens høns er slakt av unge dyr, og kjøttet har svært høy kvalitet. De fleste høns veier rundt 900-1000 g og gir middag til 3-4 personer.

Du kan med fordel koke flere høns i en stor kjele når du først er i gang. Renset, kokt hønsekjøtt er fint å fryse i passende porsjoner, så har du et flott råstoff til mang en god middag.

Her finner du flere oppskrifter på kraft til bruk i mange retter.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 28. januar i Oslo

Spanske elegante viner til 5-retters meny på Prinsen

Det er sjelden du får møte en Master of Wine og smake viner som ikke er tilgjengelig i Norge. Denne kvelden vil du ikke gå glipp av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her