Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk
Foto: Sune Eriksen

Hvit bacalao klippfisk med hvit saus og sideflesk

Selv noe så hverdagslig som flesk kan gjøre en rett med klippfisk til et festmåltid. Denne oppskriften er også en veldig fin måte å bruke ribberester på.

Fremgangsmåte

  1. Legg sideflesk i en kjele og dekk med vann. Kokes med et laurbærblad og svart hele pepper i rundt tre timer, før det avkjøles og kuttes i én centimeter tykke skiver.
  2. Kok gjerne kjøttet dagen før du skal bruke det. Alternativt kan man bruke ribbe eller bacon.
  3. Stek bitene med sideflesk i en stekepanne ved servering. 
  4. Kutt klippfisken i mindre skiver. Stek skivene i en varm panne med nøytral olje. Fisken er ferdig når den flaker seg.
  5. Hvit saus:
    Smelt smør på middels varme i en kjele. Rør inn mel.
  6. Kok opp melken i en annen kjele, hell den i litt etter litt under omrøring for å unngå at sausen klumper seg. Rør inn litt revet muskatnøtt. Smak til med salt og pepper.
  7. Tilbehør:
    Skrell løk og kok dem hele i buljong. Løkene avkjøles og deles i to på langs.
  8. Plukk løkbladene fra hverandre og vend dem i noen dråper olivenolje. 
  9. Del kål i strimler og kok den i vann med en spiseskje salt per liter.
  10. Anrett som på bildet. 

Denne oppskriften er hentet fra kokeboken Innerå + Bø av Kari Innerå og Merete Bø.

Om retten skriver Kari: Inspirasjonen fikk jeg etter en tur til Portugal. Der smakte jeg mange forskjellige måter å lage bacalao på. Selv synes jeg denne retten er mye bedre enn den tomatbaserte utgaven vi ofte tyr til her hjemme.

Merete står for drikkeforslaget: En vinho verde fra Portugal er et godt velg til denne retten, den frisker opp og har en syrestruktur som takler flesket godt. Lav alkohol er også en fordel, det vil harmonere godt med de sarte og lette smakene. 

Flere gode oppskrifter på bacalao og klippfisk finner du her

Her finner du mange deilige gryteretter

Vil du lage en gryterett med okse- eller kalvekjøtt ser du her

Eller vil du bruke lammekjøtt i gryta?

Kanskje en fiskegryte frister deg mer?

Hva med en gryterett med bare grønnsaker?

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Kari Innerå

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner
Dagens rett

Lag en retro fiskemiddag som bestemor og -far garantert godkjenner

Seibiff er en klassisk fiskerett som med med stekte epler og tyttebærkrem får en ny vri.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her