Klippfisk med grønn saus

Ingredienser

4 pers
900 g ferdig utvannet klippfisk
3-4 ss hvitvinseddik
olje

Dressing:
1 stor løk
1 bunt persille
6 ss olje
2 ss sitronsaft
pepper
salt

Fremgangsmåte

Skjær fisken i passe store porsjonsstykker. Gi dem et oppkok i rikelig, usaltet vann og fjern eventuelt skinn og ben. Ta fiskestykkene opp og tørk dem godt. Vend dem i hvetemel. Varm opp oljen og stek dem gyldenbrune. Ta stekepannen fra varmen og drypp eddiken over fiskestykkene. La fisken ligge i pannen i ca. 5 minutter. Imens lager du dressingen. Finhakk løken og persillen og bland dette med olje og sitronsaft. Smak til med salt og nykvernet pepper. Bland godt. Legg så fiskestykkene på et fat og hell løkdressingen over. Server retten med poteter og eventuelt brød.

Slik behandler du klippfisk
Klippfisk lages ved at fisken først hodekappes, sløyes og at ryggbenet fjernes. Fisken legges så i salt i tre uker. Deretter vaskes og renses den ytterligere før den saltes igjen og tilslutt tørkes. I gamle dager skjedde tørkingen ute på "kleppfeskbergan". I dag skjer det i moderne, varmlufts tørkeanlegg.

Klippfisk skal lagres tørt ved +2-5 °C og har en holdbarhet på mange måneder ved denne temperaturen.

Hvis du har en hel fisk, bør skinnet fjernes før utvanning. Fisken skjæres opp i relativt små skiver og legges i kaldt vann som skiftes ut flere ganger. Utvanningen tar to til tre døgn. Fisk som skal stekes trenger lengre utvanning enn den som skal kokes. Før tilberedning fjernes alle ben og eventuelt skinn. Klippfisk skal trekke i kun 5 til 15 minutter avhengig av fiskestykkenes tykkelse.

Se våre andre oppskrifter med klippfisk  

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter  

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.  

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig  

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter
Ukens kake

Lag en vri på lussekattene i år: Safranboller med pistasjnøtter

Safranboller er en luciaklassiker, som her får en vri med godt pistasjfyll. De smaker derfor godt også på andre dager enn den 13. desember.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne
Dagens rett

Har du medisterpølse, har du det som trengs til en herlig pastarett som denne

Ta for deg av julespesialitetene og lag en superrask hverdagsrett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

By på en lekker fiskegryte denne helgen
Dagens rett

By på en lekker fiskegryte denne helgen

Denne oppskriften bruker noe av alt det gode du finner i butikken for tiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her