Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk
Tom Victor Gausdal

Krydderstekt reinsdyrplomme med hvit bønnepure og sprø hvitløk

Denne deilige retten med reinsdyrplomme er komponert av den kjente kokken Tom Victor Gausdal.

Ingredienser

1 plomme ca. 600-700 g av hjort, elg, reinsdyr eller rådyr
salt og pepper
1 kvist rosmarin eller timian
1 ss smør
1 fedd knust hvitløk

Hvit bønnepure:
250 g hvite bønner (f.eks. cannellini)
1 ss bakepulver
1/2 gulrot
1 stor sjalottløk
2 store fedd hvitløk
1-2 laurbær
1 1/2 dl fløte
50 g smør
4 ss olivenolje
litt salt og pepper
saft av 1/2 sitron 

Sprø hvitløk:
hvitløksfedd
olivenolje
salt 

 

Fremgangsmåte

Krydre kjøttet med salt og pepper, brun det, og ha i hvitløksfedd, timian og en skje smør. Stek det videre i ovnen på 140 grader i ca. 20 min, ta det ut og la det nå en kjernetemperatur på 56 grader.

La kjøttet hvile i 20 minutter, varm det gjerne opp i ovnen i 5 minutter før servering.

Hvit bønnepure:
Legg bønnene i rikelig med vann over natten. Hell av vannet og skyll bønnene i kaldt vann. Ha dem i en kjele sammen med grønnsaker, hvitløk og laurbær. Det er viktig å ikke bruke salt i vannet, da kan bønnene få vansker med å bli møre og skinnet blir seigt. Kok opp og skru ned varmen. Bruker du cannellinibønner, tar det ca 2 timer. Hvis du har en skje bakepulver i kokevannet, halverer du koketiden. Skum av jevnlig. Når bønnene er møre, siler du av kokevannet og tar vare på det. 

Kok opp fløten med smøret. Kjør bønner i en mikser og spe med smør og fløte. Tilsett olivenolje og spe med litt av kokevannet til ønsket konsistens. Dette skal bli en helt glatt krem, gjerne litt tynn, slik at den fungerer omtrent som en saus. Smak til med salt, pepper og sitron før servering. 

Sprø hvitløk:
Skrell og rens hvitløken og høvle den i syltynne skiver på langs. Sprøstek skivene på middels varme i en panne i en del olivenolje. De skal bli lyst gylne og sprø. Legg skivene over på papir, smak til med salt. Oppbevares i romtemperatur.  

Oppskriften er hentet fra Kokkelære. Den store kokeboka, Tom Victor Gausdal (Press) - en av fem finalister i Beste norske kokebok 2015.

Tips:
Du kan godt bruke ferdigkokte hvite bønner til pureen. Til 1 boks beregner du halvparten av fløte og smørmengden. Spe med vann og smak til.  

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

 

Sendt inn av Tom Victor Gausdal

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Drøm deg bort med denne drinken
Ukens drink

Drøm deg bort med denne drinken

Den heter "skinnende Reno" - etter spillparadiset i Nevada.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 22. september i Oslo

Få servert 8 fantastiske viner fra Piemonte

Den 22. september kan du nyte et bredt spekter viner fra en velkjent vinprodusent fra Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her