Grillet laks med grillsaus av aprikoser
100 g tørkede aprikoser
1 rødløk
1 fedd hvitløk
2 ss olivenolje
1 rød chili
1 1/2 dl ketsjup
2 ss appelsinmarmelade
2 ss vineddik
2 ss lyst brunt sukker
1-2 ts salt
nykvernet pepper
1-2 ss solsikkeolje
600 g laksefilet
Squashsalat med pinjekjerner
50 g pinjekjerner
2 normalt store squash
1 1/2 ss hvitvinseddik
4 ss olivenolje
1 klype Maldonsalt
nykvernet pepper
3-4 grener fersk mint
3-4 grender fersk basilikum
10-12 gressløk
150 g fetaost, i hel blokk
Fremgangsmåte
Start med grillsausen
Del hver av aprikosene i 4 og ha dem i en bolle. Hell over nok kokende vann til at det dekker. Skrell og finhakk rødløken og hvitløkfeddet og ha det i en liten kasserolle sammen med olivenoljen.
La det surre på litt under medium varme i noen minutter til løken har blitt blank.
Finhakk chilien og ha i og la det surre videre i noen minutter.
Jeg bruker å ta med frøene til chilien for å få litt ekstra piff på sausen. Gjør etter din egen smak.
Hell ut vannet som aprikosene ligger i og hvelv aprikosene over i kasserollen.
Ha i ketsjupen, appelsinmarmeladen, vineddiken og sukkeret og la det småkoke i ca. 30 minutter til det har blitt tykt.
Bruk en stavmikser eller blender til å mose det til en helt glatt saus.
Smak til med ca. 1/2 ts salt og godt med nykvernet pepper.
Sausen kan serveres både varm og romtemperert.
Får du rester, holder de seg godt i et sterilt glass i kjøleskapet.
Denne sausen passer godt også til grillet kjøtt eller du kan finne den fram neste gang du har osteaften!
Varm opp grillen til den blir skikkelig varm.
Jeg synes det er enklest å grille laks når skinnet fremdeles er på, og så fjerne det før servering.
Den fileten i 4 like store deler. Pensle solsikkeoljen på både skinn- og kjøttsiden av fiskestykkene, dryss over salt og pepper og legg dem med skinnsiden ned på grillen.
Grill på sterk varme i 8-10 minutter uten at du rører på fiskestykkene.
Men følg med og se at grillen ikke flammer opp.
Når du kan se at varmen begynner å gå oppover, inn i fiskestykket du kan se at fargen forandres på siden av stykkene snur du filetene og steker dem i 2-4 minutter på kjøttsiden.
Legg stykkene på en del av grillen som ikke er fullt så varm.
Ta av fiskestykkene og legg dem med kjøttsiden ned på litt kjøkkenpapir. Ta så forsiktig av skinnet.
Hvis det ikke er skinn på fiskestykket, må du være litt mer forsiktig med temperaturen på grillen.
Så sterk varme vil ødelegge fisken da.
Legg en god klatt med grillsaus på tallerkenen og legg fiskestykket på toppen. Fordel squashsalaten (se egen oppskrift) over fiskestykket og rundt på tallerkenen.
Squashsalaten
Ha pinjekjernene i en tørr stekepanne og rist dem over svak til medium varme til de blir brunflekkete. Legg dem over på et fat.
Kok opp rikelig med saltet vann i en kasserolle stort nok til at du kan legge hele squash i den.
Når vannet koker, legger du i squashen.
Kok i 2 minutter. Hell dem over i et dørslag og slå over nok kaldt vann til at du stopper kokeprosessen.
Bruk en ostehøvel eller en bred grønnsaksskreller til å lage lange, tynne skiver.
Gå rundt squashen slik at du tar fra hver langside, men stopper når du kommer inn til kjernen. Den tar du ikke med. Ha skivene over i en bolle.
Bland sammen hvitvinseddiken, olivenoljen, salt og pepper og fordel dressingen over squashskivene.
Hakk opp krydderurtene og smuldre i fetaosten.
Bland alt, inklusive pinjekjernene. Dersom salaten blir stående en stund før servering, venter du med pinjekjernene.
Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.
Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.