- Lutefisken:
- Sett ovnen på 250 grader.
- Lutefisken skjæres i stykker, slik at det ikke er skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250 grader i ca. 25 minutter.
- Sennepsaus:
- Skrell sjalottløken og skjær den i små biter. Sjalottløk og hvitvin kokes opp og reduseres til den har konsistens som en tykk marmelade.
- Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges kaldt i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne mens du rører med en visp.
- Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle "sennepsingrediensene", smak til med salt og nykvernet sort pepper.
- Ertepuré:
- Legg ertene i vann natten over, og skyll dem godt etter bløtlegging.
- Legg ertene i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk. Fjern skummet som dannes under kokingen, tilsett mer vann ved behov.
- Når ertene er ferdig kokt, etter ca. 45 minutter, sil av vannet og smak til med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper.
- Ertepureen skal ikke være for tykk, snarere litt luftig for å gjøre denne retten lettere.
- Baconfett:
- Bacon kuttes i fine, tynne strimler og stekes gyllenbrun i stekepanne. Tilsett smøret og kok opp til baconet har fått en fin og gyllen farge.
- Mandelpoteter:
- Kok mandelpotetene med skallet på i ca. 15 - 20 minutter. Skrell deretter potetene og legg dem varmt og tørt til sausen de skal ligge i er ferdig.
- Kok opp kremfløte, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når sausen er glatt, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper.
- Tilsett potetene og finhakket bladpersille i sausen, rør forsiktig om.
Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk
Slik koker du lutefisk perfekt
Bli abonnent på aperitif + og oppnå store fordeler samtidig som rabatter på alle våre kurs