Lutefisk av klippfisk
Foto: Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Lutefisk av klippfisk

Du kan lage lutefisk av klippfisk også. Bare følg oppskriften og du vil garantert bli overrasket selv og minst gjestene dine.

Fremgangsmåte

Lutefisken:
Sett ovnen på 250 grader.

Lutefisken skjæres i stykker, slik at det ikke er skinn eller bein i stykkene. Stykkene pakkes inn i bacon som festes med tannpirkere eller hyssing, og bakes i ovnen ved 250 grader i ca. 25 minutter.

Sennepsaus:
Skrell sjalottløken og skjær den i små biter. Sjalottløk og hvitvin kokes opp og reduseres til den har konsistens som en tykk marmelade.

Tilsett fløten og kok opp. Meierismøret legges kaldt i den kokende sausen, slik at det smelter inn (monteres), gjerne mens du rører med en visp.

Når smøret er montert inn i sausen, tilsettes alle "sennepsingrediensene", smak til med salt og nykvernet sort pepper.

Ertepuré:
Legg ertene i vann natten over, og skyll dem godt etter bløtlegging.

Legg ertene i en kjele og tilsett vann slik at de dekkes. Kok så ertene med et stykke bacon/flesk. Fjern skummet som dannes under kokingen, tilsett mer vann ved behov.

Når ertene er ferdig kokt, etter ca. 45 minutter, sil av vannet og smak til med salt, sukker, smør og nykvernet sort pepper.

Ertepureen skal ikke være for tykk, snarere litt luftig for å gjøre denne retten lettere.

Baconfett:
Bacon kuttes i fine, tynne strimler og stekes gyllenbrun i stekepanne. Tilsett smøret og kok opp til baconet har fått en fin og gyllen farge.
 
Mandelpoteter:
Kok mandelpotetene med skallet på i ca. 15 - 20 minutter. Skrell deretter potetene og legg dem varmt og tørt til sausen de skal ligge i er ferdig.

Kok opp kremfløte, tilsett små terninger av kaldt meierismør under omrøring. Når sausen er glatt, smaker du til med salt og nykvernet sort pepper.

Tilsett potetene og finhakket bladpersille i sausen, rør forsiktig om.

Oppskrifter på både klassisk og litt mer oppfinsom lutefisk

Slik koker du lutefisk perfekt

Ekte eller uekte lutefisk?

Gode lutefiskoppskrifter

Slik bruker du lutefiskrestene

Verdens beste ertestuing til lutefisken

Flere tips til lutefisk

Dette drikker du til lutefisk

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Fra boken Fisk og Vin av Gastronomisk Institutt

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her