«Mesket» svinenakke med puffet svor, løkringer, kålrotpure, løkmarmelade og potetkake
Foto: Julie H. Amundsen

«Mesket» svinenakke med puffet svor, løkringer, kålrotpure, løkmarmelade og potetkake

Fremgangsmåte

«Mesket» svinenakke:
Stykket kjøtt og ingredisenser vakumeres sammen i en sous vide pose og «meskes» i en sirkulator eller en kasserolle med vann på 68 grader i ca 2-3 timer. Tas ut av posen og grilles før servering. Ta vare på sjyen. Sil den, kok inn og jevn eventuelt med litt maizena.

Løkringer:
Skjær løk i tykke ringer og skill dem fra hverandre.
vend ringene i mel, pisket egg og potetmospulver før de friteres på ca 170 grader til de er gylne og sprø. Dryss på salt og krydder etter ønske.

Kålrotpure:
Kok kålrot og gulrot mør i kraft og kjør de 4 øverste ingredisenene til purè. Kok opp, smelt i gelatin og hold varm. Bland kald grønnsakskraft med gellan med en stavmikser og kok opp. Bland de 2 varme væskene og tilsett salt. Fyll i egnet form og avkjøl. Stykkes kald og varmes opp ved servering. Tåler godt oppvarming til ca 80 grader.

Løkmarmelade:
Surr snittet kepaløk i litt nøytral olje til den er myk. Smak til med sukker, salt og eddik og ellers krydderier etter eget ønske.

Puffet svor:
Kok rå svor i ca 2 timer, eller til den er så mør at du kan trykke den i stykker med fingrene. Skrap bort overflødig fett og tørk svoren i ovn el. til den er helt tørr og hard. Fritèr svoren på 180 – 200 grader i ca 30 – 60 sek og dryss på salt og krydder etterpå.

Potetkake:
Skivet potet blandes med varmt smør, hvitløk, timian og potetmel og smakes til med salt og pepper.
Fylles så i en brødform foret med bakepapir og dekkes med aluminiumsfolie. Stekes på 250 grader i ca 40 min og settes deretter med press på potetmassen til den blir kald. Stykkes og varmes etter at den har satt seg. Skiver av lardo legges over rett før servering.

Tips:
Har du ikke sous vide-kokemuligheter, kan du godt bruke vanlig ovn. Ha kjøtt sammen med en 1/2 flaske mørkt øl - gjerne porter eller rester etter julefeiringen, salt og pepper i en gryte med lokk. Sett den I ovnen ved 100 grader og la den står i 6-8 timer. Sjekk innimellom at den ikke koker tørr. Tilsett mer vann.

Sendt inn av Bent-Åge Rustad/Tårnhuset

5
5/5 etter 20 anmeldelser
Din vurdering:

Forsiden akkurat nå

Til toppen