Ovnsbakt lammerygg med braiserte hvite bønner og kantareller
Foto: Richard Hauglin

Ovnsbakt lammerygg med braiserte hvite bønner og kantareller

Fremgangsmåte

Lammefileten skjæres fri for fett og sener ribbeina skal være på fileten men pusses rene for kjøtt og fett. Avskjæret brunnes godt og brukes til koking av lammekraft.

Lammefileten stykkes opp slik at du får en filetbit per person ­ det skal være et ben per filet. Fileten krydres og brunes godt i stekepanne før den stekes ferdig i ovn på 180 grader. Steketiden avhenger av tykkelsen på fileten. Prøv å stek 4 minutter i forvarmet ovn ­ la kjøttet så hvile i 10 minutter for så å steke nye 4 minutter. La kjøttet hvile i 5 minutter før du serverer det.

Bønnene dekkes med kaldt vann og skal stå i bløt natten over i romtemperatur. Bønner som flyter opp skal kastes. Sil av vannet og sett bønnene til kok i kaldt vann ­ kok opp og skum av de bønnene som flyter opp. Sil av vannet igjen og sett bønnene til koking med lammekraft. Kraften skal stå ca 2 cm over bønnene. La det hele koke opp for så å trekke på svak varme i 1 til 1 1/2 time eller til bønnene er møre.

Etter en halv times koking tilsettes gulrot, sellerirot, løk og laurbærbladet. Bønnene skal ikke tilsettes salt. Resten av lammekraften settes på kok i egen gryte og reduseres ned til den er tyktflytende - så tilsettes bønnene. Når bønnene er møre smaker du til med salt og pepper ­ kokekraften fra bønnene fungerer som saus.

Kantarellene renses og stekes i smør sammen med sjalottløk ­ krydres med salt og pepper ­ like før servering vendes soppen med 1 ss kaldt smør og persille.

Anrett pent på tallerken og dryss timianblader over - kjøttet kan serveres helt eller deles opp.

Mange andre deilige retter med lam

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her