Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser
Tor Morten Myrseth

Ovnsbakt reinsdyrfilet med to sauser

Denne nydelige retten med reinsdyrfilet har syrlige sauser som matcher det lekre og mĂžre kjĂžttet.

FremgangsmÄte

TyttebĂŠrsausen:

  1. Fres mire poix i smÞr til gyllenbrunt. Hell over kraften. La koke opp og skum av. Kok inn til halvparten gjenstÄr.
  2. Tilsett rÞdvin og tyttebÊr og la koke inn til ca 4 dl gjenstÄr. Sil sausen over i en ny kjele. Sett til side.
  3. FĂžr servering kokes opp og smakes til med salt og pepper. Jevn eventuelt med litt maisenna som er pisket ut i litt vann.
  4. SolbĂŠrsausen:
  5. GjÞr som over men tilsett solbÊr og portvin. Deretter er fremgangsmÄten lik.
  6.  Alternativ saus:
  7. Hvis du ikke fÄr tak i frosne solbÊr, men bare tyttebÊr, kan du lage en saus ved Ä bruke tyttebÊrsausoppskriften over og erstatte rÞdvinen med portvin.
  8.  PotetpĂžlse:
  9. Riv de skrelte potetene grovt. Press vannet godt ut. Bland med persille.
  10. Fres potetene mĂžre i smĂžr i middels varm panne.
  11. Smak til med salt og pepper. Sett kaldt.
  12.  SĂ„ langt kan du gjĂžre pĂ„ forhĂ„nd.
  13. NÄr servering nÊrmer seg settes ovnen pÄ 200 grader.
  14. Kjevle ut den tinte butterdeigen pÄ melet bakebord til ca 2 med mer tykkelse.
  15. Legg potetblandingen oppÄ som en pÞlse og pensle med vispet eggeplomme langs deigkantene. Sett pÄ papirkledd bakeplate.
  16. Pensle til slutt hele pĂžlsen med vispet eggeplomme.
  17. Sett inn i den varme ovnen og stek i 10 minutter til pent brun.
  18. Ta ut av ovnen og la den kjĂžlne litt fĂžr den skjĂŠres i skiver.
  19.  Reinsdyrfileten:
  20. Rens fileten for hinner og fett. Brun den raskt i smĂžr. Ta den opp og gni den inn med timian, salt og pepper.
  21. Legg den i en ildfast form og sett den i ovn som holder 200 grader. Stek i 8-10 minutter avhengig av tykkelse.
  22. Ta ut og la hvile minst 10 minutter fĂžr du skjĂŠrer i den.
  23.  Hvis det er lenge til den skal serveres, lar du den stĂ„ i romtemperatur og setter den inn i varm ovn i tre minutter nĂ„r tiden nĂŠrmer seg.
  24. La den ligge noen minutter fĂžr du skjĂŠrer den opp.
  25. Sellerirotpuré:
  26. SkjĂŠr selleriroten i terninger. Kokes mĂžr i vann.
  27. Hell av vannet og kjÞr til puré sammen med flÞten i en food processor. Smak til med salt og pepper.
Arranger som fĂžlger:
Selleripuré i midten. KjÞttskivene oppÄ. Hell sausene i mÞnster rundt og server potetpÞlseskivene ved siden av. Hvis du Þnsker mer grÞnnsaker, hvilket er Ä anbefale, damper du raskt broccoli eller smÄ grÞnnsaker som neper, reddiker, minisquash som du serverer ved siden av, eventuelt legger under selleripuréen.
 
Tips:
Du kan ogsĂ„ lage purĂ© av sĂžtpotet eller gresskar for mer fargespill.  

Sendt inn av Tor Morten Myrseth

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nÄ
Utvalget av portvin har aldri vĂŠrt bedre - og kvaliteten er skyhĂžy
+
Tester

Utvalget av portvin har aldri vĂŠrt bedre - og kvaliteten er skyhĂžy

OgsÄ de andre sterkvintypene som madeira, sherry, rivesaltes og banyuls byr pÄ store smaksopplevelser, for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 2

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

NĂ„r du ikke har rĂ„d til barolo eller ikke orker Ă„ vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 3

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her fÄr du et nytt syn (og smak) pÄ chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, Ăžkologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende mĂžte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 4

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rĂždvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne Ăžkologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske hĂžyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 5

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner
Vinmesse
Vinmesse i Oslo 27. januar

BEINSPIRED 2026: Smak flere hundre viner

Bli med pÄ vinmesse med topprodusenter fra Champagne, Tyskland, Italia og mye mer. Du fÄr mulighetene til Ä smake flere hundre viner fra flere forskjellige land og i mange forskjellige stiler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nÄ - 6

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre Ă„ velge blant

Her er oversikten over Ärets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste Ärene og som fortsatt er Ä fÄ tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
FÄ ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver sÞndag fÄr du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene vÄre her