Slik baker du kirsebærpai
Optomen/ Valentine Warner

Slik baker du kirsebærpai

Lag denne lune deilige paien som alle rundt bordet vil elske. Bare følg oppskriften.

Fremgangsmåte

For å lage fyllet må du fjerne stilkene fra kirsebærene og ta ut steinene. Det beste er å bruke en kirsebærstein-utstikker, hvis mulig.

Hvis du ikke har en slik utstikker, kan du kutte kirsebærene nesten i to for å lettere ta ut steinene for hånd. Legg bærene til siden.

Ha kirsebærsyltetøyet i en liten kasserolle og tilsett vann. Varm forsiktig opp under omrøring til syltetøyet smelter og begynner å boble. Bland Maizena (eller potetmel) med 2 ss kaldt vann til det er klumpfritt og rør det inn i det varme syltetøyet.

Sett gryten tilbake på varmen og la det putre forsiktig under omrøring til sausen blir svært tykk og glatt.

Hell alle kirsebærene over i kjelen og vend dem forsiktig inn i sausen. Det vil se veldig klissete ut, men det er helt riktig. Mens kirsebærene koker vil de slippe ut enda mer av saften sin i sausen.

Hell krisebærkompotten over i en stor paiform (1 liter) slik at kirsebærene stikker opp godt over kanten av formen. Sett formen til avkjøling.

Paideig:
Ha melet i en foodprocessor sammen med det kalde smøret i terninger og 1 ss av sukkeret. Kjør blandingen sammen til det likner fine brødsmuler.

Visp sammen egget med 1 ss iskaldt vann (ha gjerne isbiter et glass og hell i vannet som får stå til det er skikkelig kaldt) i en bolle.

Ta av 1 spiseskje av eggblandingen til glasur på kaken og ha det i en egen liten skål.

Tilsett sakte resten av eggeblandingen til melblandingen, mens motoren er i gang. Slutt å blande så snart det begynner å forme seg til en ball.

Klem deigen sammen til en klump og kle den med plastfilm. Legg deigen i kjøleskapet i minst 30 minutter, gjerne lenger før du kjevler den ut.

Paien:
Ta deigen ut av kjøleskapet og ha den over på en melet overflate. Kjevle deigen ut med litt mel til en sirkel som er ca 7 cm større enn kanten av paiformen. Skjær 2 eller 3 lange, 3 cm brede strimler fra kantene av deigen.
 

Ta paiformen ut av kjøleskapet og pensle kanten av den med litt av den resterende eggeblandingen og fest deigstrimlene til kanten av formen. Pass på at strimlene overlapper hverandre godt i skjøtene. Dette vil gjøre det lettere å feste pailokket senere.

Pensle kanten godt med mer egg og legg forsiktig på det utkjevlede pailokket slik at det dekker fyllet og kanten. Klem pailokket godt fast til deigen du la langs kanten, slik at det blir skikkelig forseglet.

Skjær vekk overflødig deig fra paien og klem kantene sammen med fingertuppene. Bruk deigrestene til å lage dekorasjoner til paien med og fest de til pailokket med å pensle de med litt egg.

Sett paien over på en solid bakeplate og sett den kaldt i 30 minutter. Forvarm ovnen til 200 grader.

Før steking pensler du deigen med den resterende eggeblandingen og drysser over 2 ts sukker. Lag et lite hull i midten av paien med tuppen av en kniv slik at dampen kan unnslippe og stek paien midt i ovnen i 30 minutter.

Etter en halvtime setter du ned varmen til 180 grader og lar paien steke i ytterligere 20 minutter, eller til bakverket er gyldenbrunt og glitrende.

Paien serveres varm med hjemmelaget vaniljesaus eller fløte.

Her finner du mange andre deilige paier du kan lage

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av Optomen/ Valentine Warner

Forsiden akkurat nå
Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul
Julemat
Oppskrifter julekaker

Er du i tvil? Dette er de sju slagene du skal bake til jul

Inviter familie og venner på juleverksted og bak julens mest klassiske småkaker sammen. Oppskriftene finner du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her