Sommerlig napoleonskake
Foto: Mari Svenningsen

Sommerlig napoleonskake

Napoleonskake er en klassiker. Den silkemyke vaniljekremen smaker fantastisk mellom to lag av knasende butterdeig og bringebær. Her oppskriften.

Fremgangsmåte

Butterdeig:
Legg to lag butterdeig oppå hverandre og kjevle dette tynt. Stikk mange hull med en gaffel i deigen og stek den på 200 grader i 10-15 minutter.

Stikk ut former med en firkantet eller rund utstikker. Hver bit trenger 3 stk.

Butterdeigen er ikke så sprø som du kanskje tror. Å stikke ut former går derfor overraskende lett.

Vaniljekrem:
Del vaniljestangen i to og skrap ut frøene.

Ha 2 dl melk, vaniljestang, frø, fløte og sukker i en kjele. Kok dette opp.

Ha resten av melken (0,5 dl) og maisenna i en liten bolle og rør til det er klumpfritt.

Visp inn eggeplommene i maisennablandingen.

Hell 2/3 av den varme melken forsiktig over eggeblandingen. Hell dette til slutt tilbake i kjelen og kok opp kremen.

La kremen småkoke i 1 minutt, men pass på at det ikke brenner seg på bunnen.

Ta ut vaniljestangen og ha kremen over i en annen bolle og avkjøl!

Dekk kremen med plastfolie for å slippe at den tykner på overflaten.

Servering:
Pisk 2 dl kremfløte til krem og bland dette med 300 g vaniljekrem. Bland dette forsiktig og ha kremen i en sprøytepose. Sprøyt ut kremen på det nederste butterdeiglaget og legg et nytt lag oppå. Sprøyt krem i midten på dette andre laget og legg bringebær rundt.
 

Det siste laget legges opp ned på toppen slik at den glatte siden kommer opp. Før dette legges oppå kan det være greit å strø melis oppå. Legg laget med melis til slutt pent oppå bringebærene og server.

TIPS 1: Stikk ut sirkler med små shotglass og sprøyt på en liten perle med krem. Legg et bær oppå og du har en deilig søt petit four.
 
TIPS 2: Mange lager napoleonskakekremen som 50/50 krem/vaniljekrem. Min erfaring er da at kremen ikke blir stiv nok og at kaken blir ustabil. Ved å blande ca. 60 prosent vaniljekrem i god stivpisket krem får du en napoleonskrem som er stiv nok til å holde et ekstra butterdeiglag.
 
 

Sendt inn av Anne Brith Davidsen

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her