Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot
Foto: David Back

Sotet laksemaki med avocado og syltet gulrot

Følg denne oppskriften som har mange ingredienser, men når du først har laget dette en gang, blir du hekta og da går det som en lek neste gang.

Fremgangsmåte

Start med dette dagen før:

Sushi su:
Visp sammen riseddik, sukker, salt og sitronsaft i en liten kjele og tilsett kombu. Varm opp til kokepunktet og rør slik at sukkeret oppløses. Avkjøl. 

Syltet gulrot: 
Skrell og skjær gulrøttene i strimler og mariner dem i litt Sushi-su, minimum 3 timer.

Sushiris:
Ha risen i en stor sikt og skyll grundig i kaldt rennende vann i flere omganger. Dette er for å skylle av smuss, støv og noe av stivelsen. La deretter risen stå i kaldt vann i ca 1 time for å svelle. Dette betyr at du trenger mindre vann når du koker risen.

Hell vannet og risen og overfør til en kasserolle sammen med 8 dl vann. Kok opp risen med lokk og senk varmen. La risen småkoke under lokk, i 18-20 minutter. Trekk så kjelen av platen, og la risen stå med lokket på i ca 15 minutter. Ha så risen over i en stor bolle og vend inn til med sushi su, ca 5dl, som du vender inn til. Avkjøl risen til den er lunken.  

Yuzu og grønn chilimajones:
Hell matoljen i en tynn stråle og visp sammen med eggeplommen til alt tykner. Tilsett sitronsaft og smak til med salt. Hakk den grønne chilien fint og tilsett majonesen. Husk at det kan ta en stund før all styrken i chilien slipper ut. Hell majonesen i en sprøytepose eller bruk en teskje til å legge majonesen på sushien.

Tips:
Yuzujuice kan erstattes av like deler sitron, lime og grapefruktjuice.

Montering:
Stek laksen i en tørr teflonpanne på middels-høy varme, til den er mørke brun, på grensen til sort. 

Del avokadoen i 4 og skjær hver bit i 3 skiver, totalt 12 skiver. Fordel noriark på en bambusmatte og ha i ca. 1,5 kopp kokt marinert sushiris. La det være ca 6 cm fra den øvre kanten av norien.

Trekk deretter ut en liten skvett wasabi på risen og legg ut litt av den sotstekte laksen, 2 avokadoskiver, gulrot og gressløk midt på risen. Bruk matten til å rull opp makien din fra den ene siden til den andre til en rund "rull". Skjær den i biter på ca 1 cm. Du bør få 12 stykker fra en maki-rull.

Ha litt chilimajones på hver sushibit og pynt med hvilken som helst urt du liker. Server med soyasaus, syltet ingefær, wasabi og evt mer sushiris.

Tips:
Bonito-flak er tørket tunfiskflak som gir soyasausen ekstra karakter, men er ikke et must.

Slik lager du sushi hjemme 

Her finner mange flere oppskrifter på sushi du kan lage hjemme

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Godfisk.no

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn
Ukens drink

Denne meksikanske espressodrinken er veldig enkel, men ikke mindre effektfull av den grunn

Det eneste som trengs er en dobbel espresso og lik mengde av den spanske likøren Licor 43.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her