Squashkake med nýrkrem og tindved
Foto: Mats Widén

Squashkake med nýrkrem og tindved

Fremgangsmåte

Squashkake:
Sett ovnen på 185 grader. Riv halvparten av squashen på den fine siden av rivjernet, og halvparten på det grove.

Pisk egg og sukker sammen til en luftig eggedosis, og ha i vaniljeekstrakt.

Kjør dadlene til puré og pisk dem sammen med eggedosisen. Bland alle de tørre ingrediensene i en bolle, og vend dem inn i eggedosisen uten å røre for mye. Rør inn squash og sitronskall tilslutt.

Hell røra over i en form (20x30cm) og stek til den er fast i midten, ca 30 minutter.

Nýrkrem:
Legg gelatinplaten i bløt i kaldt vann i 5 minutter.

Kok opp fløte, sukker og vaniljestang, ta gryta av varmen og rør inn gelatinen til den er helt oppløst.

Rør inn nýr, og sil blandingen over i en 0,5-liters spumaflaske som lades med én patron.

Rist flasken godt, og sett den på hodet/opp-ned i kjøleskapet. Rist på den hvert 10 minutt til den er kald.

Tindvedsirup:
Ha alt i en gryte og la det koke i ca. fem minutter. Skru av varmen, sett på lokk, og la det trekke i 1 time. Press væsken gjennom et klede over i en gryte, og reduser til en tykk sirup.

Oppskriften gir mer enn det som trengs til desserten, men den kan helles over på sterilisert glass og brukes senere. Halver mengdene om du ikke vil ha noe til overs.

Tindvedmarengs:
Sett ovnen på 100 grader, og gjør klart et stekebrett med bakepapir på.

Pisk eggehvitene i en kjøkkenmaskin til de begynner å stivne (ca. 3 minutter). Samtidig varmes tindvedsirupen opp til 115 grader. Hell sirupen over i eggehvitene i en tynn stråle mens du fortsetter å piske. Skru opp hastigheten og fortsett å piske til bollen ikke er varm lenger, og du har en luftig og skinnende marengs (ca 7 minutter). Spre marengsen utover et bakebrett, ca 1 cm tykt. Stekes i 2,5 time. Skru så av ovnen, sett døra på gløtt, og la marengsen stå i 1 time før du tar den ut.

Montering:
Riv kaken opp i ujevne biter og legg i en skål. Sprøyt på noen dotter med nýrkrem, brekk opp marengsen i mindre biter og plassér mellom kakebitene. Drypp en teskje tindvedsirup over toppen og smuldre over litt marengs tilslutt. Pynt gjerne også med 3-4 tindvedbær.
 

Sendt inn av Trine Færaas

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her