Thekake fra Trøndelag
Foto: Geir Mogen

Thekake fra Trøndelag

Tekake er en tradisjon som for det meste er knyttet til Trøndelag og Nordland. Denne oppskriften kommer fra Melhus Bakeri på Heimdal og dette er deres bestselger. Der i gården heter den thekake.

Fremgangsmåte

Gjærdeig:
Smelt smør (eller margarin), tilsett vann og varm blandingen til ca. 35 grader. Rør ut gjæren i blandingen. Ha i resten av ingrediensene og elt deigen godt i kjøkkenmaskin, først sakte i 6 minutter, før du kan skru opp hastigheten de siste 6 minutter. Bland i rosinene det siste minuttet. Deigen skal være glatt og blank når den der ferdig. Tilsett evt. litt mer mel til deigen slipper bollen.

Hev deigen på et lunt sted til dobbel størrelse i ca. 60 minutter.

Smørkrem (remons):
Bland smør (eller margarin), sukker, kanel og eplemos og pisk i 5 minutter i en kjøkkenmaskin. 

Tips: I stedet for eplemos kan du bruke aprikosmarmelade

Strøssel:
Bland sukker, hvetemel, kokos, margarin og evt. gul konditorfarge hurtig sammen i en kjøkkenmaskin.

Utbaking:
Ha deigen på et melet bord. Del den i fire og kjevle hver leiv ut til ca. 0,5 cm tykkelse. Legg så en leiv på stekeplate med bakepapir, et tynt lag med sviskemarmelade strykes oppå før neste leiv legges over. Stikk noen hull med en gaffel over hele leiven. Gjenta dette med de 2 siste leivene.

Stryk smørkrem på leivene i tynt lag. Fordel strøssel oppå. Strø til slutt på kanel og sukker i sikksakkmønster.

Etterhev kaken i 40 minutter på lunt sted.

Stek thekaken midt i ovnen ved 220 °C i 10 minutter. Avkjøl på rist.

Her finner du veldig mange kakeoppskrifter

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Få ukens kake som nyhetsbrev 

Sendt inn av Opplysningskontoret for brød og korn Brodogkorn.no

Forsiden akkurat nå
La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god
Ukens kake
Grønn te-kake

La deg friste av denne irrgrønne kaken som dessuten er mektig god

Det er tepulveret som er bedre kjent som matcha som gir den intense grønnfargen. Det bidrar også med en mineralsk karakter som gir kaken en unik smak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august
+
Tester

Fest med chenin fra Loire i spesialpolet i august

Loire og chenin er en kombinasjon som er vel så interessant som Burgund og chardonnay. For du får mye mer for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Unike sørafrikanere med klassikerstatus
+
Godbiter i pollisten

Unike sørafrikanere med klassikerstatus

Opprinnelsen har ikke det beste renommet, men det er som med hunden og hårene, for selv Robertson kan by på gull i flytende form.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren
+
Ukens vin

Når du ikke er helt klar for å ta farvel med sommeren

Denne hvitvinen er både aromatisk og syrefrisk og med nok fylde til å følge augustmenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»
Dagens rett
Kjøttkaker med brun saus kålstuing eller ertestuing

Slik lager du kjøttkaker som er bedre enn «mors»

I dag slår vi til med en skikkelig klassiker, nærmere bestemt kjøttkaker med brun saus og ertestuing eller kålstuing til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Pinot noir-perler med kjendissignatur
+
Godbiter i pollisten

Pinot noir-perler med kjendissignatur

At disse vinene er så strålende, har med måten druene er dyrket på, opprinnelse og kompetansen bak.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her