Yoghurtsuppe med limesorbet
Foto: Astrid Hals

Yoghurtsuppe med limesorbet

Fremgangsmåte

Limesorbet:
Del limefruktene i to og press ut saften.

Kok opp sukker, limesaft og vann. Ha laken i en vid bolle og sett den i fryseren.

Rør i limesukkerlaken hvert 20. minutt med en visp til den er halvfryst. Det tar ca. 2 timer. Røringen hindrer at det danner seg iskrystaller.

Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i den halvfryste limesukkerlaken sammen med limeskallet. Sett sorbeten tilbake i fryseren og fortsett å røre med en visp hvert 15. minutt til den er stiv. Det tar ca. 1 time.

Når sorbeten er stiv, helles den over i en mindre bolle som settes tilbake i fryseren i 30 minutter før servering. Skal den stå til neste dag, bør den pakkes inn i plastfilm.

Vaniljesaus:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm melk, kremfløte, vaniljestang, -frø og halvparten av sukkeret til kokepunktet.

Visp eggeplommer og resten av sukkeret lett sammen.

Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.

Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner (85 °C), skal den siles over i en bolle.

Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet.

Yoghurtsuppe:
Visp yoghurten inn i den kalde vaniljesausen. Smak til med pepper, salt og sitronaft.

Suppen må oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Oppbevaringstid i kjøleskap er 3 dager.

Når suppen skal serveres, helles den kald i i kalde dype tallerkener.

Bruk en varm spiseskje til å lage små egg av limesorbeten. Legg ett sorbetegg i hver suppetallerken og server suppen med en gang.

Server gjerne bakt banan til suppen også.

Bakt banan:
Forvarm stekeovnen til 120°C.

Skrell og skjær en banan i tynne bånd på langs med en ostehøvel eller i skiver.

Legg båndene på bakepapirkledd stekeplate. Dryss dem med sukker og press litt limesaft på dem slik at de ikke blir brune.

Tørk dem i ovnen i ca. 2 timer. La ovnsdøren stå på gløtt slik at fuktigheten slipper ut.

Sendt inn av Sverre Sætre og Erling Sundal / TINE Desserter

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt
Ukens drink

Smaken av sommer er som her bringebær og akevitt

Og ingrediensene finner du på et pol nær deg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré
Dagens rett

Helgens beste: Biff fra grill eller panne med asparges, østerssopp og mandelpotetpuré

Finn frem knivene og skjerp appetitten, for i dag er det biff til middag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her