Yoghurtsuppe med limesorbet
Foto: Astrid Hals

Yoghurtsuppe med limesorbet

Fremgangsmåte

Limesorbet:
Del limefruktene i to og press ut saften.

Kok opp sukker, limesaft og vann. Ha laken i en vid bolle og sett den i fryseren.

Rør i limesukkerlaken hvert 20. minutt med en visp til den er halvfryst. Det tar ca. 2 timer. Røringen hindrer at det danner seg iskrystaller.

Pisk eggehvitene stive og vend dem inn i den halvfryste limesukkerlaken sammen med limeskallet. Sett sorbeten tilbake i fryseren og fortsett å røre med en visp hvert 15. minutt til den er stiv. Det tar ca. 1 time.

Når sorbeten er stiv, helles den over i en mindre bolle som settes tilbake i fryseren i 30 minutter før servering. Skal den stå til neste dag, bør den pakkes inn i plastfilm.

Vaniljesaus:
Splitt vaniljestangen og skrap ut frøene.

Varm melk, kremfløte, vaniljestang, -frø og halvparten av sukkeret til kokepunktet.

Visp eggeplommer og resten av sukkeret lett sammen.

Hell den varme væsken i eggeblandingen litt etter litt mens du rører med en visp. Hell så sausen tilbake i kjelen.

Varm sausen mens du rører i bunnen av kjelen med en slikkepott. Det er viktig å røre hele tiden for å hindre at eggeplommen stivner i bunnen av kjelen. Når sausen tykner (85 °C), skal den siles over i en bolle.

Sett sausen til avkjøling i kjøleskapet.

Yoghurtsuppe:
Visp yoghurten inn i den kalde vaniljesausen. Smak til med pepper, salt og sitronaft.

Suppen må oppbevares i kjøleskapet til den skal brukes. Oppbevaringstid i kjøleskap er 3 dager.

Når suppen skal serveres, helles den kald i i kalde dype tallerkener.

Bruk en varm spiseskje til å lage små egg av limesorbeten. Legg ett sorbetegg i hver suppetallerken og server suppen med en gang.

Server gjerne bakt banan til suppen også.

Bakt banan:
Forvarm stekeovnen til 120°C.

Skrell og skjær en banan i tynne bånd på langs med en ostehøvel eller i skiver.

Legg båndene på bakepapirkledd stekeplate. Dryss dem med sukker og press litt limesaft på dem slik at de ikke blir brune.

Tørk dem i ovnen i ca. 2 timer. La ovnsdøren stå på gløtt slik at fuktigheten slipper ut.

Sendt inn av Sverre Sætre og Erling Sundal / TINE Desserter

Drikke som passer til denne oppskriften

Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her