Hoi sin tok ribba

Ribbe med smak av Kina tok teten blant de mange innsendte forslagene til alternativ vri på julematen. 10 av de innsendte oppskriftene var med i finalen som naturlig nok hadde overrepresentasjon av ribbe som tema.

"Hoi sin" ribbe kan bli din nye alternative vri på denne for mange ultimate julematen. Og kanskje en vri som kan få mange unge med sans for det asiatiske kjøkken til å få smaken på ribbe. Randi Sørli Røines oppskrift fungerer meget godt i tillegg til at den er lett å lage og ikke minst smaker den veldig godt. Derfor er den en klar vinner av oppskriftskonkurransen julemat med ny vri i regi av VG Nett og Apéritif Nett i samarbeid med Opplysningskontoret for kjøtt (matprat.no).

Meldingen om seieren ble mottatt med overraskelse og ikke minst stor glede. Røine, som til daglig er inspektør ved Bjerke videregående skole, understreker overfor andre hobbykokker at ribba bør legges i marinaden dagen før den skal stekes for at den skal trekke til seg nok av de deilige Hoi sin-smakene.

Hoi sin, som er en kinesisk saus basert på soyabønner, røde bønner, chili og en rekke krydder, er best kjent gjennom retter som Peking-and og Mu Shu-svin. Sødmen og det lille krydderbittet matcher ribbe veldig godt. Chiliinnslaget i vinneroppskriften er veldig godt balansert og de wok'ede og fortsatt sprø grønnsakene gir en fin motvekt mot ribba.

Vinnerretten ble sammen med ni andre finaleoppskrifter valgt ut blant de innsendte oppskriftene. Finalistene ble testet ut av Opplysningskontoret for kjøtts kokker, Even Nordahl og Merete Skeie, for deretter å bli smakt av et dommerpanel bestående av de to i tillegg til Aase E. Jacobsen, redaktør i Apéritif.

Mens vinneren kan glede seg over en påplussing i julebudsjettet på 5000 kroner som er førstepremien, får de ni andre Matprats denimforkle som tåler både ribbefettsprut og annet søl. Så da er det din tur til å prøve den alternative julematen. Alle finaleoppskriftene med bilde finner du her:

Ribbe hoi sin

Antall porsjoner

4

Ingredienser

 
1 tynnribbe
 
Hoi sin-marinade:
2 fedd finhakket hvitløk
½ finhakket rød chilipepper
1 ss finrevet ingefærrot, evt. 1 ts malt ingefær
2 ss soyasaus
2 ss tomatpuré
1 dl vann
¼ terning hønsebuljong
½ dl brunt sukker
1 ts sesamolje
1 ss finhakket koriander
Wokede grønnsaker:
1 løk i skiver/tynne båter
1 bunt asparges i ca 4 cm biter
1 boks minimais
1 rød paprika i strimler
10-12 skivede sjampinjonger
2 fedd hvitløk
200-250 g eggnudler
kraften fra langpanna
hakket koriander
cashewnøtter

Fremgangsmåte

Ribba:
Kok opp alle inrediensene, unntatt korianderen, til marinaden til sukkeret er helt oppløst. Tilsett hakket koriander til slutt.

Pensle ribba med marinaden noen timer i forveien, helst dagen før.

Sett ovnen på 200 grader. Ha 2-3 dl vann i en langpanne og stek ribba i denne med svoren ned ca 1 time. Ha gjerne en tallerken under midten.

Pensle ribba med marinaden igjen og snu ribba og legg den på rist. Sett rista over langpanna i ovnen og stek i ca 1 time til. Pensle underveis med marinaden. Sett evt. under grill de siste munttene for å få sprø svor. Sørg for at det alltid er litt vann i langpanna.

Grønnsaker:
Kok eggnudlene etter anvisning på pakken.

Stek løk og sjampinjong i en wokpanne til det er gyllent, tilsett de andre grønnsakene. Stek til aspargesen er så vidt mør. Tillsett kraften fra langpanna, og smak evt til med soyasaus, litt sesamolje og pepper/chili. Jevn med maisena om nødvendig.

Bland grønnsakene med eggnudlene, og ha over hakket koriander og en neve cashewnøtter.

Server ribba i relativt tynne skiver med grønnsakene til.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pinneribs med brie

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

3 timer

Ingredienser

1,4 kg pinnekjøtt av lam
250 g rosenkål
en potte friske mynteblader
tranebærsaus eller tyttebærsyltetøy
250 g god mild brie
½ l matfløte
salt og pepper
spikkede ferske bjørkepinner (helst spikket samme dag!)

Fremgangsmåte

Godt og mørt pinnekjøtt "med lange bein" dampes i kjele på tradisjonelt vis med en naturlig rist av bjørkepinner (vann opp til pinnene, følg med så der ikke dampes tørt).

Friske mynteblader blandes mellom pinnekjøttstykkene slik at kjøttet får en distinkt smak av mynte.

Når kjøttet såvidt slipper bena, er det ferdig til videre grilling. Hell mynte/kjøttkraften (ca 1 dl per 2 porsjoner) i en kjele og bland i en papp fløte (ca 1 papp per 2 porsjoner), visp sammen og smak til med salt og nykvernet pepper.

Hold varmt til kjøtt og grønnsaker er klart.

Kok opp vann med salt og ha i rosenkålen (gjerne frosne). Kokes rosenkålen til den er mør, men ikke for mye. Maks seks minutter, de ferske trenger lengst tid.

Ovnsgrilling av kjøttet:
Legg kjøttstykkene utover i en langpanne og dekk til med brie-skiver. Grilles på sterk varme (kommer an på styrken på den enkelte ovn) inntil osten er smeltet.

Mens kjøttet grilles siles rosenkålen. Hvis sausen har blitt tykk sper du med rosenkålkraft. Gi sausen et raskt oppkok og visp den opp.

Ta kjøttet av grillen og legg det på tallerkener. Dandér rosenkålen rundt og pynt med tranebærsaus (evt. tyttebærsyltetøy) og myntekraftsaus.

Så godt! - Og så enkelt å imponere dine gjester har det vel aldri vært- dette vil garantert bli en romjulsslager.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ribbebab

Antall porsjoner

4

Ingredienser

300 g ribberester, finhakket
1 ss margarin
½ ts pepper
1 ss fransk sennep
2 ss rømme
ruccola
4 pitabrød

Fremgangsmåte

Stek opp finhakket ribbekjøtt i smør eller margarin. Tilsett 2 ss fransk sennep, og brun det godt i pannnen.

Smak til med salt og pepper (godt med pepper!). Tilsett rømmen til slutt.

Server ribben i pitabrød med ruccolasalat inni.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ribbe med stjernanis og mandarin

Antall porsjoner

4

Ingredienser

et stykke tynnribbe (ca. 1½ kg).
3 ts salt
1 ts pepper
4 mandariner
2 ss honning
1 dl marsala eller søt sherry
2 dl matfløte
rattepoteter og rødkål-salat
1 stjerne-anis

Tips: Ikke kjøp en ferdig-rutet ribbe. Skjær heller tynne striper i svoren selv.

Fremgangsmåte

2 dager før servering:
Gni ribba inn med salt og pepper. Gni det godt ned i svor-stripene.

Tilberedning:
Legg i en form med svoren ned. Hell på 3 dl vann.

Sett ribba i ovnen på 200 grader i cirka en time.

Snu ribba og legg kvarte mandariner oppi formen og la ribba stå ca ½ time.

Hell kraften av ribba, skum av fettet slik at du får ren kraft. Stek ribba videre i ca 20 minutter til den er gjennomstekt og svoren sprø.

Strip skallet av to mandariner og knus en stjerneanis. Tilsett krydderet, marsala og honning, kok opp kraften. La det koke til sausen er tilstrekkelig innkokt, tilsett fløte og evt. sukkerkulør.

Ribben må hvile i ca 20 minutter før du skjærer den opp. Skjær tynne skiver (hvis beina er fjernet) og server med kokte rattepoteter, sausen og strimlet rødkål med saft av litt sitron og en mandarin. Blomkålpuré er også kjempegodt til.

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Ribbe med sopp

Antall porsjoner

4

Ingredienser

ca. 1½ kg tynnribbe
200 g ferske kantareller
300 g fersk aromasopp
200 g ferske brekkbønner
1 dl Oystersauce
1 dl Soyasaus
mandelpoteter
rosenkål
smør, hvetemel, rømme (evt. litt buljong)
salt, pepper

Fremgangsmåte

Fjern ribbena og skjær ribben i ca. 2 cm tykke skiver. Krydre skivene lett med salt og pepper. Snitt i svoren flere steder så den ikke krøller seg ved steking.

Stekes i langpanne i ovn, høy varme/grill, i olivenolje ca. 10 minutter på hver side. Pass på at den ikke blir brent. Dekk gjerne formen med aluminiumsfolie så spruter ikke fettet ned ovnen.

Soppen og brekkbønnene skjæres i store biter og wok-es i noen minutter på middels varme sammen med olivenolje, oystersauce og litt soyasaus.

Legg de stekte ribbeskivene på fat og strø soppen over.

Lag saus av smør og hvetemel som du sper med stekesjyen fra ribbe- og soppstekingen, evt. litt buljong eller kraft. Smak til med rømme, salt og pepper.

Serveres med mandelpoteter og rosenkål som er trukket ca. 5-6 minutter.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals, Opplysningskontoret for egg og kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Velsmakende svinestek

Antall porsjoner

4-5

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

ca. 1½ kg svinestek m/svor
1,5 ts kvernet sort pepper 
salt og pepper
2 fedd hvitløk
4 steinfrie svisker
1 flaske mørk pils
6 dl vann
4 ss smør til bruning av steken
i tillegg rulletråd til surring

Fremgangsmåte

Skjær bort svoren. Skjær langsgående kutt litt dypere enn midten av steken. Fyll så med hakket hvitløk, salt, pepper og svisker. Klem så sammen steken slik at den kan surres sammen som en vanlig surret svinestek. Surr stramt. Krydre steken utenpå med salt og pepper.

Brun steken i smør i en litt stor jerngryte på komfyren. Bruk god temperatur, slik at smøret blir brunt. Brun steken godt på alle sider med god varme. Still deretter ned temperaturen, tøm i en flaske pils samt vann slik at steken ikke koker tørr. Det behøves ikke noe ekstra krydder enn kanskje litt kjøttbuljong. La steken trekke på svak varme. Bruk steketermometer, steken er ferdig når termometeret visert 70-75°C.

La steken stå og hvile seg på benken i ca. 20 min. Sil av kraften som er i gryta, ha den tilbake i gryta og la den koke inn til halv mengde. Jevn sausen med litt maizennamel oppløst i vann. Smak til med sukker, salt, pepper og litt sitron. Skjær bort svoren, og skjær steken opp i skiver. Anrett på serveringsfat.
 
Server med hjemmelaget ertestuing, tyttebær, surkål og god mandelpotet.
 
Tips:
Rosépepper gir ekstra god smak til svinekjøttet. Erstatt halvparten av den sorte pepperen med rosépepper. I så fall passer det bedre med båtpoteter og denne vrien på rotgrønnsaker.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Thaiinspirert juleomelett

Antall porsjoner

2

Ingredienser

4 egg
4dl fløte
ca 200 g julepølse/medisterkake
2 ss revet mild ost
3-4 skiver julesylte
ingefærrot
hvitløk
chili
salt
pepper
½ ss smør

Fremgangsmåte

Visp sammen egg og fløte.
Finhakk ingefær, chili og hvitløk. Ca en toppet teskje av hver. Bland i de vispede eggene. Visp også inn revet ost, salt og pepper.

Skjær julepølsa eller medisterkaka i små terninger (Bruk gjerne litt av begge deler).

Skjær julesylta i strimler og fres sammen med julepølsa i en liten stekepanne til det får en gyllen farge.

Hell over den vispede eggemixen og stek som en omelett.

Server omeletten med vestfoldsalat på brød, gjerne ristet brød slik at det blir litt "crispy".

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Pinnekjøtt med rødvin og aprikos

Antall porsjoner

4

Ingredienser

1½ kg tørket og røkt pinnekjøtt
1 liter vann
3 dl rødvin
50 g tørkede aprikoser
30 g usaltet smør

Fremgangsmåte

Legg pinnekjøttet i vann i ca. 1 døgn.

Legg pinnekjøttet på rist, ha til i vann det dekker risten og damp det til kjøttet løsner fra bena (minst 2 timer).

Kjør aprikosene i en foodprocessor, eller hakk dem fint for hånd.

Kok opp rødvin og litt pinnekjøttkraft, ha i aprikosene. La sausen reduseres til det halve og ha i smøret til slutt. Smak til med salt, sukker og pepper.

La kjøttet få en liten tur i stekeovnen, for å få stekeskorpe.

Serveres med en frisk salat og basmatiris.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Honningglasert pinnekjøtt på thaivis

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

2 kg pinnekjøtt
4 dl honning
Til Thai-rotmos:
1 kg kålrot
250 g sellerirot
250 g gulrot
100 g smør
5 cm revet ingefær
2 dl kokosmelk
1 ts malt nellik
1 ts malt stjerneanis
1 ts malt koriander
rikelig med pepper
salt
1 kg poteter
en kopp finhakket fersk koriander

Fremgangsmåte

Vann ut over nattet og damp pinnekjøtt over bjørkepinner på vanlig måte, ca 2,5 timer.

Under koketiden, lag rotmos ved å dampe (eller koke i litt vann) grønnsakene i biter hver for seg, og mos dem varme sammen med smøret i food processor eller med moser til ønsket konsistens.

Bland inn ingefær, og spe med kokosmelk til passe konsistens. Smak til med krydder og pepper. Mosen skal ha en klar kryddersmak. Smak til slutt til med salt, men husk at pinnekjøttet er salt i seg selv.

Kok poteter på vanlig måte.

Mot slutten av koketiden for pinnekjøttet, varm opp honning, og spe med noe væske fra pinnekjøttet. Det skal være tyktflytende.

Sett stekeovn på 200 grader, helst overvarme, men ikke grill.

Når pinnekjøttet er ferdig kokt, legg det i langpanne og pensle rikelig med honningen. Stekes til pinnekjøttet har fått en sprø overflate (pass på at det ikke blir tørt), ca 5 minutter. Ta ut og pensle et lett strøk honning over.

Strø hakket fersk koriander over potetene før servering.

Sendt inn av

Foto: Matprat.no/Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Marinert Nøff (på julebordet)

Antall porsjoner

4-6

Ingredienser

2 indrefilet av svin, ca 800 gram

Marinade:
1 ts pepper
1 ts rosmarin
½ ts salvie
½ ts hakket hvitløk
½ liten chili uten kjerner hakket fint
1 dl eddik
¾ dl vann
¾ dl olje
1 finhakket løk
litt hakket persille og evt. litt kapers

2 ts salt

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene til marinaden (spar litt av marinaden til servering). Hell den i en pose sammen med svinefileten, knyt igjen og la den ligge kjølig over natten.

Neste dag:
Ta svinefileten ut av marinaden og dryss over salt. Brun fileten på alle kanter i en panne med litt smør. Ha de over i en ovnspanne og stek dem ferdig i oppvarmet ovn på 200 grader i ca 15.minutter.

La filetene hvile ca 15 minutter før du skjærer de i forholdsvis tynne skiver. Legg de på et fat og hell over marinaden som du sparte på fra i går.

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Forsiden akkurat nå

Til toppen