Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Røyking av kjøtt er et relativt lokalt fenomen. Røykt sauekjøtt har flere hundre års tradisjoner i indre Hordaland, Sogn & Fjordane samt deler av Nordfjord. I Nord-Norge er den foretrukne konservering av sauekjøttet salting og eventuelt også tørking.

Røykt mørere

Røykt eller urøykt blir først diskusjonstema når sauekjøttet, og særlig i form av pinnekjøtt, kommer østafjells, hvor denne kraftkosten blir mer og mer vanlig i stadig lengre perioder av året. Er du i tvil foran den kommende pinnekjøttsesongen, bør du ta en test.

Vanligvis er det røykte, og særlig det eldhusrøykte, mørere enn det som bare er saltet og tørket.

Slik tilbereder du pinnekjøttet

Det røykte pinnekjøttet trenger dessuten kortere utvanning siden det ikke er så tørt. Men om du foretrekker lite salt pinnekjøtt, noe som er viktig om du skal drikke vin til, bør du la også det røykte kjøttet får et par døgn i alle fall i utvanningskaret.

Lang holdbarhet

Pinnekjøttsesongen varer for mange helt til påske og enda lengre. Pinnekjøtt er, uansett årstid, en anvendelig råvare.

Dette drikker du til pinnekjøtt

Skulle det bli rester igjen av pinnekjøttmåltidet, er det bare fint, for det finnes mange alternative måter å bruke det på. En av mine favoritter er å rive opp og sprøsteke kjøttet for å bruke det som garnityr til torsk. Sammen med godt utvannet klippfisk smaker pinnekjøtt også utrolig godt, også oppi bacalaoen. 

Etter førstegangskoking er holdbarheten lang så lenge kjøttet oppbevares kaldt. Uten å tape kvalitet varmes pinnekjøttet rett og slett opp igjen over damp, eller, aller best, skjerpes på eller under grillen. Du kan også fryse ned rester av kokt pinnekjøtt, men ikke la det ligge for lenge i fryseren siden vi jo snakker om kjøtt med relativt mye fett.

 
 
 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen