Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Pinnekjøtt oppskrifter

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Det er absolutt ingen grunn til å være redd for å lage pinnekjøtt hjemme, for det lager seg nesten selv.

Pinnekjøttet må rett nok vannes ut over natten, men når du først har fått det i kjelen kan du overlate det til seg selv i minst to timer mens det småputrer på komfyren.

Én gang skal være den første

Har du ikke prøvd det før, så er det på tide. Lag pinnekjøtt til middag, om ikke i dag så kanskje i morgen? Det er faktisk enklere mye enn du tror.

Pinnekjøttradisjonen var opprinnelig knyttet til kyst-Norge, men i de siste tiårene har smaken på denne delikatessen spredt seg utover hele landet. Men pinnekjøtt på julaften er for mange fortsatt utenkelig. 

Dette drikker du til pinnekjøtt

Noen har gjort pinnekjøtt til tradisjon på nyttårsaften, mens andre nyter sine saueribber både før og i jula.

Røykt eller urøykt pinnekjøtt

Du kan jo lurer på hvorfor vi fortsatt spiser fårekjøtt som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har så god tilgang på ferskt og fryst kjøtt, og sågar enorme lager av det samme.

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Svaret er enkelt: Den gamle konserveringsmåten gjør ikke bare kjøttet mer holdbart, det har en meget smakfull bivirkning. I løpet av modningen utvikler kjøttet en helt unik smak, aroma og konsistens som er avhengighetsdannende.

Stadig flere oppdager gleden ved å lage sitt eget pinnekjøtt. Det er såre enkelt, men husk å starte et par måneder før det skal spises.

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Enkelt og greit

Beregn ca. 350 g per person

Pinnekjøttet må vannes ut i rikelig med kaldt vann i minst to døgn, bytt vann én gang.

Du trenger en vid kjele, trepinner, en metallrist (eller granbar for den dristige) og selvsagt pinnekjøtt.

Legg bjørkepinner (uten bark) eller en metallrist i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med risten/toppen av pinnene. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet enkelt løsner fra bena (minst 2 timer - gjerne mer). Pass nøye på at kjelen ikke koker tørr, tilsett mer vann ved behov!

Mange liker å gjøre pinnekjøttet crispy i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over i en langpanne dekket med folie (for å samle opp det som drypper) og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Pass på, det går fort med grill.

Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener, gjerne med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe , sjy, kokte poteter og sennep. Noen synes sågar at tyttebærsyltetøy hører med. Alt er lov.

Tips: Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

På de neste sidene finner du flere oppskrifter med pinnekjøtt, både klassiske og mer eksotiske smaker og ikke minst med restene

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen