Mat

Pinnekjøtt oppskrifter

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Det er absolutt ingen grunn til å være redd for å lage pinnekjøtt hjemme, for det lager seg nesten selv.
01 Desember 2020 - 07:00

Pinnekjøttet må rett nok vannes ut over natten, men når du først har fått det i kjelen kan du overlate det til seg selv i minst to timer mens det småputrer på komfyren.

Én gang skal være den første

Har du ikke prøvd det før, så er det på tide. Lag pinnekjøtt til middag, om ikke i dag så kanskje i morgen? Det er faktisk enklere mye enn du tror.

Pinnekjøttradisjonen var opprinnelig knyttet til kyst-Norge, men i de siste tiårene har smaken på denne delikatessen spredt seg utover hele landet. Men pinnekjøtt på julaften er for mange fortsatt utenkelig. 

Dette drikker du til pinnekjøtt

Noen har gjort pinnekjøtt til tradisjon på nyttårsaften, mens andre nyter sine saueribber både før og i jula.

Røykt eller urøykt pinnekjøtt

Du kan jo lurer på hvorfor vi fortsatt spiser fårekjøtt som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har så god tilgang på ferskt og fryst kjøtt, og sågar enorme lager av det samme.

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Svaret er enkelt: Den gamle konserveringsmåten gjør ikke bare kjøttet mer holdbart, det har en meget smakfull bivirkning. I løpet av modningen utvikler kjøttet en helt unik smak, aroma og konsistens som er avhengighetsdannende.

Stadig flere oppdager gleden ved å lage sitt eget pinnekjøtt. Det er såre enkelt, men husk å starte et par måneder før det skal spises.

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Enkelt og greit

Beregn ca. 350 g per person

Pinnekjøttet må vannes ut i rikelig med kaldt vann i minst to døgn, bytt vann én gang.

Du trenger en vid kjele, trepinner, en metallrist (eller granbar for den dristige) og selvsagt pinnekjøtt.

Legg bjørkepinner (uten bark) eller en metallrist i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med risten/toppen av pinnene. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet enkelt løsner fra bena (minst 2 timer - gjerne mer). Pass nøye på at kjelen ikke koker tørr, tilsett mer vann ved behov!

Mange liker å gjøre pinnekjøttet crispy i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over i en langpanne dekket med folie (for å samle opp det som drypper) og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Pass på, det går fort med grill.

Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener, gjerne med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe , sjy, kokte poteter og sennep. Noen synes sågar at tyttebærsyltetøy hører med. Alt er lov.

Tips: Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

På de neste sidene finner du flere oppskrifter med pinnekjøtt, både klassiske og mer eksotiske smaker og ikke minst med restene

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

 
 
 
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her