Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Pinnekjøtt

Pinnekjøtt er enklere enn du tror

Det er absolutt ingen grunn til å være redd for å lage pinnekjøtt hjemme, for det lager seg nesten selv.

Pinnekjøttet må rett nok vannes ut over natten, men når du først har fått det i kjelen kan du overlate det til seg selv i minst to timer mens det småputrer på komfyren.

Én gang skal være den første

Har du ikke prøvd det før, så er det på tide. Lag pinnekjøtt til middag, om ikke i dag så kanskje i morgen? Det er faktisk enklere enn du tror!

Det er ikke så mange årene siden det nesten bare var vestlendinger og muligenst noen trøndere som spiste pinnekjøtt. Nå har imidlertid lysten på pinnekjøtt spredd seg til resten av landet, og det i en slik grad at det snart ikke er sauer nok i Norge til å dekke behovet.

Dette drikker du til pinnekjøtt

Noen har gjort pinnekjøtt til tradisjon på nyttårsaften, mens andre nyter sine saueribber både før og i jula.

Røykt eller urøykt pinnekjøtt

Det store spørsmålet er hvorfor vi fortsatt spiser fårekjøtt som er saltet og tørket i uker og måneder, nå som vi har så god tilgang på ferskt og frossent kjøtt.

Ekstra godt pinnekjøtt lager du slik

Svaret er enkelt: Den gamle konserveringsmåten gjør ikke bare kjøttet mer holdbart, det har en meget smakfull bivirkning! I løpet av modningen utvikler kjøttet en helt unik smak, aroma og konsistens.

Enkelt og greit

Beregn ca. 350 g per person

Pinnekjøttet må vannes ut i rikelig med vann kaldt vann over natten, bytt vann én gang.

Du trenger en vid kjele, trepinner eller en rist og selvsagt pinnekjøtt.

Legg bjørkepinner (uten bark) eller en metallrist i bunnen av en kasserolle. Fyll på vann slik at det står i høyde med risten/toppen av pinnene. Legg kjøttbitene på kryss og tvers over. Kok under lokk til kjøttet enkelt løsner fra bena (minst 2 timer). Pass nøye på at kjelen ikke koker tørrr, tilsett mer vann ved behov!

Mange liker å brune pinnekjøttet lett i stekeovnen før servering. Legg pinnekjøttet på rist over i en langpanne dekket med folie (for å samle opp det som drypper) og sett det høyt i ovnen på sterk varme eller under grillen i ca. 5 minutter. Pass på, det går fort med grill!

Pinnekjøttet serveres på varme tallerkener, gjerne med grove julepølser eller vossakorv, kålrotstappe , sjy, kokte poteter og sennep.

Tips: Pølsene kan dampe med pinnekjøttet de siste 15-20 minuttene.

 
 
 
 
 
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen