10 gode vanntips

Det er ikke uvesentlig for smaken og opplevelsen hvordan du oppbevarer og serverer vann. Riktig temperatur og riktig glass er viktig. Få også tips om vann til vin og kaffe.
Redaksjonen
22 Februar 2006 - 10:40

1. Oppbevar flaskevann i kjøleskap
Serveringstemperaturen for vann bør ligge mellom 6 og 8 grader. Oppbevar derfor vannet i kjøleskap. Ta vannet ut av kjøleskapet og skjenk direkte i glasset. Det at vannet flyttes fra flasken til glasset gjør at temperaturen stiger tilstrekkelig til at det er behagelig å drikke.

2. Skjenk vann til vin
Tørst bør ikke slukkes med alkoholholdig drikke. Flaskevann slukker tørsten samtidig som kroppens væskebalanse opprettholdes. Vann forstyrrer heller ikke smaksavstemningen mellom mat og vin.

3. Kompenser væsketap ved kaffedrikking
Kaffe er væskedrivende og gir et minus i væskebalansen. Et glass flaskevann til kaffen fremhever kaffens smak og gir samtidig et verdifullt væsketilskudd.

4. Server vann til koldtbord, sild og sushi
Tradisjonelt har retter på koldtbord vært dominert av mye bruk av eddik som konserveringsmiddel, for eksempel i silderetter. Slike retter egner seg dårlig sammen med vin, og rikelig med vann eller flaskevann bør derfor settes frem. Det samme gjelder for retter med mye soya, som for eksempel sushi. Vin og soya kan gi en ubehagelig smaksopplevelse.

5. Tilby gjester et alkoholfritt alternativ
Godt vertskap er det viktigste for et vellykket selskap. Flaskevann tilsatt kullsyre ser vakkert ut og passer til alle matretter. Dessuten er flaskevann et godt alkoholfritt alternativ. Flaskevann oppfattes gjerne mer gjestfritt enn springvann.
 
6. Unngå isbiter i kullsyreholdig vann
Isbiter er ofte laget av springvann og kan påvirke flaskevannets smak. Vannet bør heller ikke ha for lav temperatur fordi munnen kjøles for mye ned og smaksevnen reduseres.

7. Unngå smakstilsetninger i flaskevann til vin
Smakstilsetninger i flaskevann er ofte tilsatt sitrussyrer og sitrussmak. Disse syrene er skarpere enn vinsyre og ødelegger vinens balanse og dermed vinens smak. Unngå derfor slike varianter til vin. Til hverdags kan man selv smaksette vannet med for eksempel sitron, lime, melon, agurk, jordbær eller en kvist mynte.

8. Behandle flaskevann som ferskvare
Både boblenes størrelse og mengde er avgjørende for vår oppfatning av vannets smak. Boblenes karakter avgjør hva vi synes om vannets konsistens. Konsistens er knyttet til følelser - om vi oppfatter vannet som passelig frisk og fyldig. Når en flaske med kullsyreholdig vann har vært åpen en stund,, forsvinner kullsyren og smaksopplevelsen blir dårligere. Vann skal derfor behandles som ferskvare; ha skrukorken på!

9. Server vann i store glass
Vann er en tørsteslukker. Små glass egner seg dårlig fordi de ikke rommer nok. Det kan være ubehagelig for dine gjester stadig å be om påfyll. Glasset skal plasseres lengst til høyre i oppdekningen.

10. Server flaskevann direkte fra flasken
Optimal smaksopplevelse oppnår man ved at kullsyreholdig flaskevann serveres direkte fra flasken. Dersom flaskevannet skjenkes over i en karaffel, vil en del av kullsyren forvinne og smaksopplevelsen reduseres. Altså; unngå å skjenke flaskevann tilsatt kullsyre over i en karaffel med mindre situasjonen krever noe annet.

Av Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

By på lekker kalveschnitzel i kveld
Dagens rett
Kalveschnitzel

By på lekker kalveschnitzel i kveld

Det blir ekstra god stemning rundt middagsbordet med schnitzel laget av saftig og mørt kalvekjøtt. Her er oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her