10 gode vanntips

Det er ikke uvesentlig for smaken og opplevelsen hvordan du oppbevarer og serverer vann. Riktig temperatur og riktig glass er viktig. Få også tips om vann til vin og kaffe.
Redaksjonen
22 Februar 2006 - 09:40

1. Oppbevar flaskevann i kjøleskap
Serveringstemperaturen for vann bør ligge mellom 6 og 8 grader. Oppbevar derfor vannet i kjøleskap. Ta vannet ut av kjøleskapet og skjenk direkte i glasset. Det at vannet flyttes fra flasken til glasset gjør at temperaturen stiger tilstrekkelig til at det er behagelig å drikke.

2. Skjenk vann til vin
Tørst bør ikke slukkes med alkoholholdig drikke. Flaskevann slukker tørsten samtidig som kroppens væskebalanse opprettholdes. Vann forstyrrer heller ikke smaksavstemningen mellom mat og vin.

3. Kompenser væsketap ved kaffedrikking
Kaffe er væskedrivende og gir et minus i væskebalansen. Et glass flaskevann til kaffen fremhever kaffens smak og gir samtidig et verdifullt væsketilskudd.

4. Server vann til koldtbord, sild og sushi
Tradisjonelt har retter på koldtbord vært dominert av mye bruk av eddik som konserveringsmiddel, for eksempel i silderetter. Slike retter egner seg dårlig sammen med vin, og rikelig med vann eller flaskevann bør derfor settes frem. Det samme gjelder for retter med mye soya, som for eksempel sushi. Vin og soya kan gi en ubehagelig smaksopplevelse.

5. Tilby gjester et alkoholfritt alternativ
Godt vertskap er det viktigste for et vellykket selskap. Flaskevann tilsatt kullsyre ser vakkert ut og passer til alle matretter. Dessuten er flaskevann et godt alkoholfritt alternativ. Flaskevann oppfattes gjerne mer gjestfritt enn springvann.
 
6. Unngå isbiter i kullsyreholdig vann
Isbiter er ofte laget av springvann og kan påvirke flaskevannets smak. Vannet bør heller ikke ha for lav temperatur fordi munnen kjøles for mye ned og smaksevnen reduseres.

7. Unngå smakstilsetninger i flaskevann til vin
Smakstilsetninger i flaskevann er ofte tilsatt sitrussyrer og sitrussmak. Disse syrene er skarpere enn vinsyre og ødelegger vinens balanse og dermed vinens smak. Unngå derfor slike varianter til vin. Til hverdags kan man selv smaksette vannet med for eksempel sitron, lime, melon, agurk, jordbær eller en kvist mynte.

8. Behandle flaskevann som ferskvare
Både boblenes størrelse og mengde er avgjørende for vår oppfatning av vannets smak. Boblenes karakter avgjør hva vi synes om vannets konsistens. Konsistens er knyttet til følelser - om vi oppfatter vannet som passelig frisk og fyldig. Når en flaske med kullsyreholdig vann har vært åpen en stund,, forsvinner kullsyren og smaksopplevelsen blir dårligere. Vann skal derfor behandles som ferskvare; ha skrukorken på!

9. Server vann i store glass
Vann er en tørsteslukker. Små glass egner seg dårlig fordi de ikke rommer nok. Det kan være ubehagelig for dine gjester stadig å be om påfyll. Glasset skal plasseres lengst til høyre i oppdekningen.

10. Server flaskevann direkte fra flasken
Optimal smaksopplevelse oppnår man ved at kullsyreholdig flaskevann serveres direkte fra flasken. Dersom flaskevannet skjenkes over i en karaffel, vil en del av kullsyren forvinne og smaksopplevelsen reduseres. Altså; unngå å skjenke flaskevann tilsatt kullsyre over i en karaffel med mindre situasjonen krever noe annet.

Av Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Ukens drink

En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder

Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Dagens rett

Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen

Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Dagens rett

Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut

Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her