10 gode vanntips

Det er ikke uvesentlig for smaken og opplevelsen hvordan du oppbevarer og serverer vann. Riktig temperatur og riktig glass er viktig. Få også tips om vann til vin og kaffe.
Redaksjonen
22 Februar 2006 - 09:40

1. Oppbevar flaskevann i kjøleskap
Serveringstemperaturen for vann bør ligge mellom 6 og 8 grader. Oppbevar derfor vannet i kjøleskap. Ta vannet ut av kjøleskapet og skjenk direkte i glasset. Det at vannet flyttes fra flasken til glasset gjør at temperaturen stiger tilstrekkelig til at det er behagelig å drikke.

2. Skjenk vann til vin
Tørst bør ikke slukkes med alkoholholdig drikke. Flaskevann slukker tørsten samtidig som kroppens væskebalanse opprettholdes. Vann forstyrrer heller ikke smaksavstemningen mellom mat og vin.

3. Kompenser væsketap ved kaffedrikking
Kaffe er væskedrivende og gir et minus i væskebalansen. Et glass flaskevann til kaffen fremhever kaffens smak og gir samtidig et verdifullt væsketilskudd.

4. Server vann til koldtbord, sild og sushi
Tradisjonelt har retter på koldtbord vært dominert av mye bruk av eddik som konserveringsmiddel, for eksempel i silderetter. Slike retter egner seg dårlig sammen med vin, og rikelig med vann eller flaskevann bør derfor settes frem. Det samme gjelder for retter med mye soya, som for eksempel sushi. Vin og soya kan gi en ubehagelig smaksopplevelse.

5. Tilby gjester et alkoholfritt alternativ
Godt vertskap er det viktigste for et vellykket selskap. Flaskevann tilsatt kullsyre ser vakkert ut og passer til alle matretter. Dessuten er flaskevann et godt alkoholfritt alternativ. Flaskevann oppfattes gjerne mer gjestfritt enn springvann.
 
6. Unngå isbiter i kullsyreholdig vann
Isbiter er ofte laget av springvann og kan påvirke flaskevannets smak. Vannet bør heller ikke ha for lav temperatur fordi munnen kjøles for mye ned og smaksevnen reduseres.

7. Unngå smakstilsetninger i flaskevann til vin
Smakstilsetninger i flaskevann er ofte tilsatt sitrussyrer og sitrussmak. Disse syrene er skarpere enn vinsyre og ødelegger vinens balanse og dermed vinens smak. Unngå derfor slike varianter til vin. Til hverdags kan man selv smaksette vannet med for eksempel sitron, lime, melon, agurk, jordbær eller en kvist mynte.

8. Behandle flaskevann som ferskvare
Både boblenes størrelse og mengde er avgjørende for vår oppfatning av vannets smak. Boblenes karakter avgjør hva vi synes om vannets konsistens. Konsistens er knyttet til følelser - om vi oppfatter vannet som passelig frisk og fyldig. Når en flaske med kullsyreholdig vann har vært åpen en stund,, forsvinner kullsyren og smaksopplevelsen blir dårligere. Vann skal derfor behandles som ferskvare; ha skrukorken på!

9. Server vann i store glass
Vann er en tørsteslukker. Små glass egner seg dårlig fordi de ikke rommer nok. Det kan være ubehagelig for dine gjester stadig å be om påfyll. Glasset skal plasseres lengst til høyre i oppdekningen.

10. Server flaskevann direkte fra flasken
Optimal smaksopplevelse oppnår man ved at kullsyreholdig flaskevann serveres direkte fra flasken. Dersom flaskevannet skjenkes over i en karaffel, vil en del av kullsyren forvinne og smaksopplevelsen reduseres. Altså; unngå å skjenke flaskevann tilsatt kullsyre over i en karaffel med mindre situasjonen krever noe annet.

Av Knut Espen Misje, Gastronomisk Institutt

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Med disse er du i akevitthimmelen - men det er 227 andre å velge blant

Her er oversikten over årets nye akevitter og de 230 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her