Godbiter i pollisten
11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

11 år gammel nebbiolo til knallpris i en butikk nær deg

Det er nemlig hva du får med Ioppa Ghemme 2007, men fra samme vinkjeller finnes også mye annet vellagret samt yngre vin med lagringspotensial.
Aase E. Jacobsen
19 Desember 2018 - 13:45

Ioppa Ghemme 2007 er en nydelig vin med fine lett utviklete toner, god og leskende karakter og fin tørrhet fra tanninene. En super vin til lam, kalv, elg samt retter med sopp og pasta. 11 år gammel men fortsatt i storform og holder i mange år til. Og den finnes sågar i 60 polutsalg.

Fra vinmarken

Et stepp opp i egenart og konsentrasjon befinner denne seg: herlige Ioppa Ghemme Santa Fe 2005 som ikke uventet har en moden karakter, med mørkere kirsebærtoner og fint urtepreg. Det siste kommer fra blandingen av nebbiolo og vespolina som er et særtrekk ved DOCG-en Ghemme (og naboen Gattinara), og i motsetning til naboene i sør Barolo og Barbaresco som bare tillater nebbiolo.  

Et perfekt 13 år gammelt eksemplar fra dette kjøligere området (på grunn av nærheten til Alpene), spesielt siden 2005 hadde sine utfordringer.

Denne vinen får sine druer fra én enkelt vinmark, hvilket også bidrar til redusert volum. Den finnes også i 2008-utgave. Denne siste er preget av den noe kjøligere årgangen som gir en litt tørrere, mer tanninpreget og noe mer urtepreget karakter. En mer klassisk Ghemme og like fullt en vin med godt potensial utover disse første ti årene.  

Ghemme fikk først DOCG-status i 1997.

Ioppa Vespolina 2007 er også et veldig interessant vinkjøp i den vellagrete, men fortsatt holdbare stilen. Druen vespolina alene er litt mer for de spesielt interesserte, som trenger en pause fra nebbiolo eller barbera, siden den både har tanniner og er enda urtepreget enn en Ghemme. Den er en nær slektning av nebbiolo, men modner tidligere og oppnår gode sukkernivåer, derav navnet som forteller at dette er noe vepsene tiltrekkes av. Dette er en utrydningstruet drue og Ioppa er en av får produsenter som lager en ren vespolina. 

2007 har gitt god sødme i retning plommer-svisker og snev av sjokolade, og dempet syre, som gir vinen god bløthet. En kul vin til vinterlig vilt. På minussiden: antall flasker i Norge er begrenset.

Hvis du heller vil ha fersk bærfrukt, kan du går for deres rimeligere viner som Ioppa Coda Rossa Vespolina 2016 som finnes i 60 polutsalg eller Ioppa Nebbiolo 2015 som er i salg på 15 pol.

Monte Rosa er et mektig syn fra Ghemme.

Ioppa er med sine totalt 27 hektar en betydelig aktør i bittelille Ghemme (kun 85 hektar), men har også vinmarker utenfor DOCG-et. Da betegnes vinene med Colline Novaresi DOC, og ikke minst er sju av hektarene med hasselnøtter. Totalt lager de 180.000 flasker årlig og alt av vinmarker dyrkes økologisk samtidig som vinene gjæres uten tilsetning av gjær i ståltank og modningen for viner beregnet på lagring, finner sted i primært større fat på 2-3000 liter.

 

Bak fv: Andrea, Marco og Luca. Foran fv. Giorgio og GianPiero. Foto: 

Nå er det sjuende generasjon, brødrene Andrea og Luca og fetteren Marco som er i ferd med å ta over familiebedriften.

Se alle de andre vinene fra Ioppa som finnes i Norge

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Juleskinke hører med på en ekte julemeny
Dagens rett
Juleskinke med sennepsaus og ovnsbakte rotgrønnsaker

Juleskinke hører med på en ekte julemeny

Enten du planlegger et julekoldtbord eller en meny med flere retter, er denne oppskriften på juleskinke verd å prøve ut.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her