4 400 000 000 kopper kaffe i år

Hver dag drikker 2,8 millioner nordmenn om lag 12 millioner kopper kaffe. Det gir et norsk kaffeforbruk på nesten 4,4 milliarder kopper i 2006.
Redaksjonen
23 Mai 2006 - 08:00

Særlig den hverdagslige svarte kaffen øker i popularitet. Det viser statistikk fra Kaffeundersøkelsen 2006, en landsrepresentativ undersøkelse som foretas hvert tredje år av Norsk Kaffeinformasjon og GfK Norge.

- Landets kaffeforbruk har fått en ørliten oppsving siden 2003. Det er ingen tvil om at kaffe fremdeles er den store folkedrikken i Norge. Vi drikker kaffe på jobb, i godstolen hjemme, på kafé og når vi er på besøk. Den er vår sosiale olje, kommenterer Marit Lynes, informasjonssjef i Norsk Kaffeinformasjon.

God kaffehelse
Hun gleder seg over at holdningen til kaffe stadig blir mer positiv i befolkningen. Antall personer som er helt enige i at kaffe ikke er farlig for helsen har steget med 67 prosent.

- Det er tvert imot mye som tyder på at kaffe har en gunstig helseeffekt på en rekke områder, sier Marit Lynes, og viser til en nypublisert Harvard-undersøkelse som over 25 år har lett etter sammenhenger mellom kaffekonsum og hjertesykdom hos 150 000 amerikanere. Uansett hvor mange kopper personene i undersøkelsen drakk daglig, økte ikke risikoen for hjertesykdommer. Derimot økte risikoen kraftig for de regelmessige røykerne i undersøkelsen.

Menn drikker mest
Det er norske menn som er de største kaffedrikkerne, med 4,8 kopper kaffe i snitt per dag. Fra den første undersøkelsen ble gjort i 1982 har menns forbruk bare gjort mindre svingninger, og antall kopper har økt forsiktig fra 2000 til 2006. Kvinnenes kaffeforbruk har derimot sunket gjennom 90-tallet, men har de siste årene stabilisert seg på rundt 4 kopper dagen.

Marit Lynes i Norsk Kaffeinformasjon tror dette henger sammen med at kaffevanene er i endring. - Hele 29 prosent av kaffeforbruket i Norge skjer på arbeidsplassen, og denne andelen har økt stabilt helt fra 1982 og til i dag. Flere menn enn kvinner står i fullt arbeid, og det tror jeg er en del av forklaringen på at menn drikker mer kaffe, sier Lynes.

"Black is back"
Stadig flere nordmenn oppgir at de drikker utenlandske kaffevarianter, som cappuccino og espresso. De siste 12 månedene har 53 prosent av oss drukket minst en kopp cappuccino, mens 37 prosent har drukket espresso og 33 prosent har prøvd cafe aú lait eller caffe latte.

Likevel er det den svarte trakterkaffen som viser størst fremgang de siste årene. 72 prosent av respondentene oppgir at de vanligvis lager filterkaffe, noe som er den høyeste andelen i undersøkelsens historie. I 2003 svarte 68 prosent det samme. En av ti nordmenn lager vanligvis pulverkaffe, mens bare 2 prosent oppgir at de vanligvis tilbereder kaffen i espressomaskin eller mokkakanne.

- Dette støtter en trend vi har sett de siste årene, der trakterkaffe foretrekkes av stadig flere. Espressobaserte kaffesorter har nok bidratt til å rekruttere nye kaffedrikkere, særlig blant de yngre, men omsetningen av espresso utgjør fremdeles bare noen prosent av totalsalget av kaffe i Norge, forteller Marit Lynes.

Foto: Henning Poulsen/Pressekontoret m. fl.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her