50-åring fortsatt i live?

Om beaujolais nouveau fortsatt skal være liv laga også i Norge, må nok salget løftes vesentlig. Årets utgave av denne vinen som primært er skapt for festens skyld, er imidlertid av veldig høy kvalitet tatt i betraktning at det er snakk om en blodfersk vin
Aase E. Jacobsen
15 November 2001 - 09:15

Denne årgangen blir den 50. for beaujolais nouveau, dette produktet som er like utskjelt av vinsnobben som det er elsket av serveringsstedene siden det gir en anledning til å skape mersalg.

Druene til årets vin ble plukket i dagene etter 4. september og under utmerkete forhold. Til forskjell fra den "vanlige" beaujolaisen er tiden mosten tilbringer sammen med skallene og tiden vinen hviler i tanken etter gjæringen mye kortere for nouveau. Mens normal beaujolais er klar for flasketapping henimot juletider, tappes nouveau i begynnelsen av november. Og er altså klar for salg, i følge fransk lov, den tredje torsdag i november som i år altså faller på den 15.

Tilgjengelig i en rekke polutsalg er de nye vinene til Trenel, denne négocianten som tilhører toppskiktet i området. Beaujolais Nouveau 2001 (41002) er laget av druer fra et noe mindre definert område enn Beaujolais Nouveau Villages 2001 (41003). Begge er ultrasaftige og fylt til randen med røde søte bær og gode syrer. Men sistnevnte er enda mer parfymert og har noe større fasthet og eleganse enn den første. Bruksområdene er relativt like som for all nouveau, altså et glass som en alternativ måte å  takke høsten. Men Villages'en har bedre struktur og fungerer veldig godt som matvin, riktignok til retter hvor den enorme og nesten sukkertøyaktige fruktigheten kommer til sin rett. For eksempel til asiatiskinspirerte retter som wok, gjerne litt spicy utgaver.

Mange tror at beaujolais nouveau går ut på dato veldig raskt etter den 15. men det er ikke tilfelle. All vin trenger tid på seg, særlig nouveau som har vært gjennom et voldsomt tidspress både hva tapping og transport angår. Noen mener at nouveau skal nytes frem til jul, når de ordinære utgavene kommer på markedet, andre mener at den er best på nyåret. Det er imidlertid hevet over enhver tvil at den vil tjene på et par uker i ro, så vent gjerne med den nye vin til begynnelsen av desember. Og et godt råd til: Ha tannbørsten klar hvis du skal gjøre inntrykk på noen etter at du har kost deg men den nye vinen, for du blir usannsynlig blå på tennene.

Oversikten viser hvilke polutsalg som har vinene og hvor mange flasker:
 

24

Butikk

41002

41003

Alta

24

Asker

96

48

Askøy

36

36

Bergen Storsenter

12

Bodø

24

Briskeby

96

48

Brønnøysund

12

CC Vest

120

120

City Syd

12

Drøbak

12

Evje

4

4

Florø

12

Frogner

96

96

Førde

60

60

Gamlebyen

12

Gjøvik

12

12

Grimstad

48

48

Grunerløkka

48

Hamar

48

Helsfyr

48

48

Holmlia

48

48

Kolsås

48

Kongensgt.

48

Kongsberg

48

48

Kvadrat

144

96

Larvik

12

12

Lillestrøm

24

Linderud

24

Majorstua

60

60

Mandal

24

24

Manglerud

36

24

Mosjøen

12

Munkegata

18

Møllergt.

48

96

Nesttun

72

72

Nytorget

36

Nøtterøy

24

24

Olav V gt.

24

24

Oslo City

72

96

Oslo S

24

24

Risør

12

Sandaker

96

96

Sandefjord

12

12

Sandnes

48

24

Sandvika

48

48

Ski

36

Skien

24

Spjelkavik

24

Steen&Strøm

48

Storo

360

180

Strandgt

48

Strømmen

36

Triaden

96

Trysil

6

Valkendorfsgt.

48

36

Vestkanten

48

36

Vika

144

Økern

48

48

Østerås

24

Total

2272

2284

 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Beaujolais Nouveau 2001 (41002) og Beaujolais Nouveau Villages 2001 (41003). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp
+
Ukens vin

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp

Etiketten er gullfarget som peker på et eksklusivt innhold, men prisen er den samme vanvittig lave for en vin på dette nivået.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du  drinkklassikeren Tequila Sunrise
Ukens drink
Tequila Sunrise

Slik lager du drinkklassikeren Tequila Sunrise

Denne drinken er en like perfekt avslutning på sommernatten i dag som på 70- og 80-tallet da den hadde sin storhetstid.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag
Dagens rett
Helstekt dorade med chilisaus, vårløk og grillet sitron

Helstekt fisk med saus som kicker er det som gjelder i dag

Lager du chilisausen selv, kan du bestemme akkurat hvor sterk den skal være. Og kombinasjonen av en saus som sparker og helstekt fisk er rett og slett sublim.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp
+
Ukens vin

Nå er denne vinen kommet som et hvitt og like hemmelig knallkjøp

Etiketten er gullfarget som peker på et eksklusivt innhold, men prisen er den samme vanvittig lave for en vin på dette nivået.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken
Ukens drink
Calcutta Cup drinkoppskrift med Guinness

Er du ikke fan av Guinness, blir du det trolig med denne drinken

Det er tonicen som frisker opp og endrer den klassiske Guinness/stout-smaken. Derfor kan du unne deg en god slurk til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten
Dagens rett
Rollmops

Det er en grunn til at tyskere er ville etter denne retten

Det er ikke bare for at den smaker godt med en snaps, men også for at denne måten å tilberede sild på får ut den beste smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag
Dagens rett
Hønsesalat med krabbe og lakserogn

Slik skaper du russisk stemning rundt middagsbordet i dag

Og da snakker vi ikke om høy begerføring og flerstemt sang, men derimot om en ekstra god vri på russisk salat som skal stamme fra Moskva.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her