Drikke
7 av 10 nordmenn handler øl i utlandet

7 av 10 nordmenn handler øl i utlandet

Det er folk som bor i grensenære områder som står for sjokktallene, og for 3 av 4 er det de lavere prisene som lokker.
Redaksjonen
19 Januar 2015 - 22:23

Ifølge en undersøkelse i regi av Brewers of Europe utført i 2013/2014 er nordmenn er faktisk «verstinger» i Norden når det gjelder grensehandel med øl. Hele 66,9 prosent har enten selv kjøpt eller fått andre til å kjøpe øl for seg. Og nordmenn er de som hyppigst drar over grensen for å kjøpe øl: 10 prosent dro flere enn 10 ganger. Det har selvsagt med at det kun er lov å ha med to liter av gangen, mens kvoten er 110 liter innen EU.

Pris og utvalg avgjør

Det gjennomsnittlige antall liter nordboerne kjøper er 23 liter. Nordmenn er i bunn med 5,8 liter og danskene på topp med 36,6 liter per tur, og svenskene hakk i hel. Nordmenn er ikke overraskende også de som bruker mest penger på andre varer.

Men «harryhandel» er ikke forbeholdt nordmenn. Så mye som hver tredje flaske sprit som nytes i Danmark skal komme fra Tyskland.

Mens prisargumentet er det viktigste for alle (i gjennomsnitt 8 av 10), mener 34,5 prosent av nordmenn som handler øl utenlands at også det større utvalget er av betydning.  

Mens nordmenn i gjennomsnitt kjører 16 mil for å handle øl, kjører svenskene dobbelt så langt. Tyskland er ikke uventet målet. 56,6 prosent av ølet kjøpes her og 24 prosent på ferjer.

Etterlyser politisk handlingsvilje

Ifølge en annen undersøkelse utført av Alcohol Update blant 2000 svensker handler hver fjerde øl utenlands, og det uavhengig av bosted.

De 25 prosent av befolkningen som handler utenfor Systembolaget, kjøper dessuten større mengder. Hver fjerde kjøper mellom 24 og 120 ølbokser av gangen. For flere enn en tredel er det prisen som avgjør, et resultat som samsvarer med Brewers of Europes undersøkelse.

-Resultatene i rapporten stemmer godt overens med det vi selv opplever, en virkelighet som politikerne ikke synes å ville være en del av. At Systembolagets andel av salget fortsetter å gå ned blant ølkonsumentene burde være en advarsel for alle ansvarlige, ikke minst de som sier de verner om en restriktiv alkoholpolitikk og dermed forsvarer stadig økende skatter. Grensehandelen er blitt en alternativ innkjøpskanal og om man sammenligner svenske priser med tyske, forstår man hvorfor, forklarer Cecilia Giertta, sjef for Sveriges Bryggerier.

Påvirker sysselsettingen

Situasjonen er altså ikke noe bedre i Norge: Ølhandelslekkasjen alene utgjør tapte alkoholavgifter og mva på til sammen 83 millioner euro.

Brewers of Europes har også beregnet forholdet mellom sysselsetting i den ølserverende delen av servicebransjen og alkoholskatter. I Danmark målte man et sterkt negativt forhold, 20 prosent nedgang ved økte skatter (i perioden 2008-2012), litt svakere i Finland med 7 prosent nedgang. I Norge og Malta økte derimot sysselsettingen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddag som får opp appetitten
Dagens rett
Kyllinglår med pepperrot- og gressløksmør

Søndagsmiddag som får opp appetitten

Denne kyllingretten er sommerlig og samtidig smaksrik. Perfekt etter en lang tur i skogen. Oppskriften er såre enkel.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen
+
Tester

Så nært grand cru du kan komme - men uten å betale den prisen

Mens grand cru Burgund er utenfor de aller flestes økonomiske komfortsone, er det andre områder som leverer viner på samme høye nivå uten at du blir ranet. Blant mainyhetene er det utrolig mange sterke uttrykk som dokumenterer dette.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste
+

For Henriot er vinen uten årgang den viktigste

Henriots rimeligste champagne inneholder vin fra 1969 og utover – det vil si fra mer enn ulike 50 årganger. Det er altså ikke av rene kommersielle hensyn at Henriot Souverain fremheves som sjelen i champagnehuset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Noen ganger trenger vi en lett start på uka
Dagens rett

Noen ganger trenger vi en lett start på uka

Når du har dårlig tid, eller bare ikke har lyst til å bruke lang tid over komfyren er omeletter perfekte å lage. Prøv bare denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne proffe retten lager du på en halvtime
Dagens rett
Kveite med asparges og grønne erter

Denne proffe retten lager du på en halvtime

Det er god grunn til å lage skikkelig festmat når du har en slik råvare som kveite - og ikke minst friske grønnsaker. Denne oppskriften klarer alle.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her