Drikke
7 av 10 nordmenn handler øl i utlandet

7 av 10 nordmenn handler øl i utlandet

Det er folk som bor i grensenære områder som står for sjokktallene, og for 3 av 4 er det de lavere prisene som lokker.
Redaksjonen
19 Januar 2015 - 21:23

Ifølge en undersøkelse i regi av Brewers of Europe utført i 2013/2014 er nordmenn er faktisk «verstinger» i Norden når det gjelder grensehandel med øl. Hele 66,9 prosent har enten selv kjøpt eller fått andre til å kjøpe øl for seg. Og nordmenn er de som hyppigst drar over grensen for å kjøpe øl: 10 prosent dro flere enn 10 ganger. Det har selvsagt med at det kun er lov å ha med to liter av gangen, mens kvoten er 110 liter innen EU.

Pris og utvalg avgjør

Det gjennomsnittlige antall liter nordboerne kjøper er 23 liter. Nordmenn er i bunn med 5,8 liter og danskene på topp med 36,6 liter per tur, og svenskene hakk i hel. Nordmenn er ikke overraskende også de som bruker mest penger på andre varer.

Men «harryhandel» er ikke forbeholdt nordmenn. Så mye som hver tredje flaske sprit som nytes i Danmark skal komme fra Tyskland.

Mens prisargumentet er det viktigste for alle (i gjennomsnitt 8 av 10), mener 34,5 prosent av nordmenn som handler øl utenlands at også det større utvalget er av betydning.  

Mens nordmenn i gjennomsnitt kjører 16 mil for å handle øl, kjører svenskene dobbelt så langt. Tyskland er ikke uventet målet. 56,6 prosent av ølet kjøpes her og 24 prosent på ferjer.

Etterlyser politisk handlingsvilje

Ifølge en annen undersøkelse utført av Alcohol Update blant 2000 svensker handler hver fjerde øl utenlands, og det uavhengig av bosted.

De 25 prosent av befolkningen som handler utenfor Systembolaget, kjøper dessuten større mengder. Hver fjerde kjøper mellom 24 og 120 ølbokser av gangen. For flere enn en tredel er det prisen som avgjør, et resultat som samsvarer med Brewers of Europes undersøkelse.

-Resultatene i rapporten stemmer godt overens med det vi selv opplever, en virkelighet som politikerne ikke synes å ville være en del av. At Systembolagets andel av salget fortsetter å gå ned blant ølkonsumentene burde være en advarsel for alle ansvarlige, ikke minst de som sier de verner om en restriktiv alkoholpolitikk og dermed forsvarer stadig økende skatter. Grensehandelen er blitt en alternativ innkjøpskanal og om man sammenligner svenske priser med tyske, forstår man hvorfor, forklarer Cecilia Giertta, sjef for Sveriges Bryggerier.

Påvirker sysselsettingen

Situasjonen er altså ikke noe bedre i Norge: Ølhandelslekkasjen alene utgjør tapte alkoholavgifter og mva på til sammen 83 millioner euro.

Brewers of Europes har også beregnet forholdet mellom sysselsetting i den ølserverende delen av servicebransjen og alkoholskatter. I Danmark målte man et sterkt negativt forhold, 20 prosent nedgang ved økte skatter (i perioden 2008-2012), litt svakere i Finland med 7 prosent nedgang. I Norge og Malta økte derimot sysselsettingen.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra
Dagens rett

Søndagsmiddagen blir ikke bedre enn med det lekreste fra norsk natur - med hjelp av vin utenfra

Reinsdyrfilet, portvinsaus. Hva mer kan du ønske deg? Bortsett fra noe godt i glasset. Oppskrift og drikkeforslag finner du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om champagne
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 05. mai

Lær mer om champagne

Lær mer om verdens beste musserende viner og smak 9 elegante champagner med vår egen vinekspert Marte Øyen Nordahl

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt
Dagens rett

Juleskinke og rødkål i paien er kjempegodt

Har du rester igjen etter førjulsfesten, er det en pai du skal lage. Prøv bare denne oppskriften selv med juleskinke og rødkål.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her