Ærlig syrahuttrykk

Ærlig syrahuttrykk

Denne côte-rôtie-en er ikke bare billigst i sin klasse, den er også et svært rent og ærlig uttrykk for både drue og appellasjon.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det lille området, Côte-Rôtie helt nord i Rhône-dalen, er himmelen for syrahelskeren . Her møter nemlig denne allsidige druen sin "match in heaven", nemlig stupbratte skråninger med meget sterke granitt- og skiferjordsmonn - der ingen skulle tro at noen fortsatt orker å dyrke druer.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Jean Michel Stéphan er en av de energiske yngre vinmakerne som tar utfordringen meget seriøst. Og det gjenspeiles i vinen, for Jean-Michel Stephan Côte Rôtie 2011 (53241)   er mineralsk så det holder, med flott preg av saftige og syrlige bjørnebær, strålende syre og fine faste tanniner.

Blonde og Brune
Den er en blanding av druer fra fire ulike vinmarker som til sammen representerer den bittelille, men svært så sammensatte appellasjonen Côte-Rôtie. Dels fra den nordlige delen (Côte Brune) hvor jordsmonnet er mer skiferholdig og med innslag av jern. Noe som gir det en mørkere farge, derav navnet, enn jordsmonnet i Côte Blonde i den sørlige delen hvor det er granitt under et topplag av sand og kalkstein.

To av parsellene som gir druer til vår vin har disse egenskapene. Den fjerde parsellen har mer til felles med Côte Brune enn Blonde, selv om den ligger ved Condrieu helt i sør. Selv om Stéphan bare har fire hektar, de fleste i Côte Blonde, lager han enkeltparsellviner, i bittesmå kvanta riktignok, all den tid utbyttet i disse parsellene er nede i 25/ha. Disse vinene er for tiden ikke tilgjengelig i Norge. En av disse, Côte-Rôtie Basseron 2007, er tilgjengelig på Vika-polet . Det er også vår vin i magnumutgave, til en ekstra gunstig pris.

Langt liv
Stéphans viner må imidlertid oppbevares kjølig (under 12-14 grader) all den tid de er tilsatt svært lite svovel. Han er inspirert av Jules Chauvet som er alle naturvinprodusenters læremester. Han følger derfor Chauvets oppfinnelse såkalt karbonisk maserasjon, hvor gjæringen får starte før druene presses. Formålet er å hente ut maksimalt med frukt. Denne metoden forbindes primært med beaujolais , og derfor har også Stéphans côte-rôtie klare likhetstrekk ved sin store saftighet. Men i tillegg gjennomgår den "normal" gjæring ved høyere temperatur som trekker ut mer tanniner. Som sammen med syren er denne vinstilens ryggrad og forsikring for et langt liv i kjelleren.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Jean-Michel Stephan Côte Rôtie 2011

Produsent:
Domaine Jean-Michel
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Côte-Rôtie
Pris:
339,90 kr
Varenummer:
5324101
89 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen