Drikke
Ale – hva er det?

Ale – hva er det?

Ale kan gjerne kalles «urølet» siden det var med denne typen øleventyret startet.
Redaksjonen
18 April 2012 - 12:00

Den klassiske definisjonen på ale er overgjæring. Ølet har en søt, fruktig og fyldig smak som er et resultat av en kort og varm gjæringsprosess, og moderne ale er gjæret ved temperaturer mellom 15 og 24 °C.

Når det settes likhetstegn mellom ale og overgjæring, er det mange øltyper som kommer under ale-paraplyen. Hveteøl er som oftest overgjæret og er derfor en ale. Det samme gjelder for trappistøl og klosterøl som Leffe.

I dag inneholder de fleste ale-varianter humle. Dette gir bitre smakstoner og hjelper samtidig til med å konservere ølet, men opprinnelig var ale brygget uten humle. I stedet benyttet man en miks av urter som røsslyng (Calluna vulgaris), burotpollen (Artemisia vulgaris), pors (Myrica gale), borremynte (Marrubium vulgare), ryllik (Achillea millefolium) og korsknapp (Glechoma hederacea).

Det produseres ale der det ikke benyttes humle i dag også – for eksempel finske Sahti som benytter einerbær, ingefær, karve, kanel og muskatnøtt. Mikrobryggeriene har også fattet interesse for ale som tilsettes urter i stedet for humle.

Sikringskost

I middelalderen var brød og ale to viktige næringskilder for befolkningen. Ale-varianten ble gjerne kalt «bordøl» der alkoholinnholdet kun var nok til å bidra til konserveringen. Ordet «ale» er av engelsk opphav. I gammel-engelsk benyttet en alu eller ealu, og aloth og ealoth i genitiv og dativ. Samme ord har vi i de nordiske språkene – øl.

Mange varianter

Ale finnes i en rekke varianter. Brun ale er som oftest lett humlet og har mild smak med innslag av nøtter. I Sør-England er ølet mørkebrunt mens de i nord brygger mer rød-brune varianter. Engelsk brun ale dukket opp tidlig på 1900-tallet med Newcastle Brown Ale som et godt eksempel.

En annen variant er pale ale – brygget på malt tørket med koks. Koks ble benyttet som tørkemetode fra 1642, men navnet «pale ale» ble først benyttet i 1703. Rundt 1830 var pale ale synonymt med bitter.

Skottene brygger sin egen variant – Scotch ale. Maltet som benyttes er lett karamellisert – noe som gir smakstoner av toffee, og skottenes ale er noe søtere enn variantene i England.

Vi har også Mild ale – som opprinnelig betydde ulagret ale – i motsetning til Old ale. Mild ale kan ha ulik styrke og farge, men de fleste er mørkebrune med tre til tre og en halv volumprosent alkohol.

Burton ale er en sterk og mørk, søtlig ale-type som gjerne ble lagret på bryggeriet et år eller mer. Ølet ble gjerne blandet med yngre øl, men ble også solgt direkte. Bass no. 1 er et godt eksempel, og de sterkeste variantene ble gjerne kalt Barley Wine.

Den som er på utkikk etter ale, finner denne øltypen i land som Irland, Belgia, Tyskland, Storbritannia, USA og deler av Canada. I tillegg har mange mikrobryggerier ale på menyen i våre dager.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før
+
Godbiter i pollisten

Påskefavoritten er i bedre form enn noen gang før

Det er takket være den fantastiske 2019-årgangen som har gitt en vin som vil utvikle seg videre i minst 10-12 år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk
Dagens rett

Gi kjøttgryta en ny og spennende smak med svart hvitløk

Svart hvitløk - black garlic - er en ingrediens som kokker er veldig fascinert av. Slik hvitløk får du kjøpt og selv om prisen er høy, er den drøy i bruk, og verd hver krone for resultatet den gir.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag påskens mest populære kake på grillen
Ukens kake

Lag påskens mest populære kake på grillen

Denne sjokolade-cookie-kaken lager du enkelt på grill eller vanlig stekeovn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen
Dagens rett
Langtidsgrillet lammebog til påske

Påskens lammestek lager du enkelt på grillen

Du starter forberedelsene dagen før og mens lammebogen godgjør seg på grillen, lager du tilbehøret. Bedre kan det knapt gjøres.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Lag en spennende rett med lam
Guide
Krydrede oppskrifter med lam

Lag en spennende rett med lam

Det velsmakende lammekjøttet finner vi i nesten alle matkulturer, og her får du noen spennende oppskrifter fra mer eksotiske strøk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet
Dagens rett

Det er ingen tvil om at det er påske med denne suppen på bordet

Du skaper god midtukestemning med denne smakfulle suppen. Rimelig og ikke minst lettvint er oppskriften også.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten
Dagens rett

Denne tyrkiske eggeretten må du bare prøve til påskefrokosten

Kombinasjonen av fet yoghurt med hvitløk, posjerte egg og chiliolje eller -smør er rett og slett digg.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her