Alkoholfri juleglede

Nordmenn drikker mer alkoholfritt øl. Blant over 50 sorter juleøl scorer alkoholfrie varianter høyt på flere tester, også Apéritifs. Et svært godt alternativ i disse julebordtider.
Redaksjonen
29 November 2003 - 04:05

- De alkoholfrie juleøltypene er godt laget. Ølet har en bitterhet og friskhet som gjør det veldig fleksibelt til mange typer mat, sier redaktør Aase Jacobsen i bladet Apéritif.

I fjor kom det første alkoholfrie juleølet, Santa Clausthaler, på markedet i Norge. I år er Munkholm Spesial nytt i butikkene. Felles for begge øltypene er at de har fått gode omtaler i spesialblad og aviser.

Salget av alkoholfritt øl steg kraftig i fjor, men har flatet ut i år med en vekst på én prosent. Vanlig øl har en markert salgsnedgang.

Fornuftige bilførere
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen tror salgsmønsteret har sammenheng med at promillegrensen er satt ned og at folk er mer bevisste på å drikke helt alkoholfritt når de kjører bil. Det selges nemlig mindre lettøl enn tidligere.

- Vi er veldig glad for at de som kjører bil velger alkoholfritt. Det viser at folk er fornuftige, sier Hasselgård.

Han mener også det alkoholfrie juleølet er et godt alternativ til sterkere drikke.

Lettere til mat
Det alkoholfrie ølet er mørkt, søtlig og bittert. Det er slik juleøl skal være. Bladet Apéritif mener ølet passer godt til den tradisjonsrike, kraftige norske julekosten. Begge de alkoholfrie variantene får terningkast fire av bladet.

-  I fjor hadde vi blindtest av ølet, og også da scoret det bra, sier Jacobsen. Hun tror mange synes det blir voldsomt med både akevitt og alkoholsterkt juleøl til den kraftige julematen. Da passer det godt med et øl som smaker av jul, men som ikke gir promille.

- Og så passer det veldig godt når man skal kjøre hjem fra julelunsj eller julebord, sier Jacobsen.

De nye alkoholfrie juleølvariantene er brygget som ekte juleøl. Gjæringen er stoppet før alkoholen har fått utvikle seg i brygget.

Kilde: Dag Øyvind Olsen/Newswire

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her