Alkoholfri juleglede

Nordmenn drikker mer alkoholfritt øl. Blant over 50 sorter juleøl scorer alkoholfrie varianter høyt på flere tester, også Apéritifs. Et svært godt alternativ i disse julebordtider.

- De alkoholfrie juleøltypene er godt laget. Ølet har en bitterhet og friskhet som gjør det veldig fleksibelt til mange typer mat, sier redaktør Aase Jacobsen i bladet Apéritif.

I fjor kom det første alkoholfrie juleølet, Santa Clausthaler, på markedet i Norge. I år er Munkholm Spesial nytt i butikkene. Felles for begge øltypene er at de har fått gode omtaler i spesialblad og aviser.

Salget av alkoholfritt øl steg kraftig i fjor, men har flatet ut i år med en vekst på én prosent. Vanlig øl har en markert salgsnedgang.

Fornuftige bilførere
Informasjonsdirektør Helge Hasselgård i Bryggeri- og mineralvannforeningen tror salgsmønsteret har sammenheng med at promillegrensen er satt ned og at folk er mer bevisste på å drikke helt alkoholfritt når de kjører bil. Det selges nemlig mindre lettøl enn tidligere.

- Vi er veldig glad for at de som kjører bil velger alkoholfritt. Det viser at folk er fornuftige, sier Hasselgård.

Han mener også det alkoholfrie juleølet er et godt alternativ til sterkere drikke.

Lettere til mat
Det alkoholfrie ølet er mørkt, søtlig og bittert. Det er slik juleøl skal være. Bladet Apéritif mener ølet passer godt til den tradisjonsrike, kraftige norske julekosten. Begge de alkoholfrie variantene får terningkast fire av bladet.

-  I fjor hadde vi blindtest av ølet, og også da scoret det bra, sier Jacobsen. Hun tror mange synes det blir voldsomt med både akevitt og alkoholsterkt juleøl til den kraftige julematen. Da passer det godt med et øl som smaker av jul, men som ikke gir promille.

- Og så passer det veldig godt når man skal kjøre hjem fra julelunsj eller julebord, sier Jacobsen.

De nye alkoholfrie juleølvariantene er brygget som ekte juleøl. Gjæringen er stoppet før alkoholen har fått utvikle seg i brygget.

Kilde: Dag Øyvind Olsen/Newswire

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen