Alkoholfrie sannheter

Er alkoholfritt øl kun noe for pyser og avholdsfolk - og er ikke dette bare en avalkoholisert og billig etterlikning av skikkelig øl?
Redaksjonen
03 November 2008 - 09:54

Vi dro sporenstreks til «storebror» blant bryggeriene for å få vite «sannheten om alkoholfritt øl»og kanskje noen av hemmelighetene på kjøpet.

Det første alkoholfrie ølet i Norge ble lansert i 1972. Noen husker sikkert det klingende navnet Zero, og selv om brygget slett ikke smakte godt, oppnådde det å kapre 0,2 prosent av ølmarkedet med et salg på 375.000 liter på årsbasis.

Nå er likevel ikke alkoholfritt øl helt uten alkohol. I følge regelverket kan alkoholfritt øl inneholde inntil 0,7 volumprosent alkohol - noe som falt daværende Statens Næringsmiddeltilsyn tungt for brystet i 2001. De mente at den «alkoholfrie» markedsføringen var sterkt villedende.

1. januar samme år ble alkoholgrensen for bilkjøring redusert fra 0,5 til 0,2 promille, noe som utløste en heftig debatt om drikking og bilkjøring. Det viste seg at det (nesten) alkoholfrie ølet fortsatt kunne nytes med god samvittighet - på linje med yoghurt og kefir som har cirka det samme alkoholinnholdet.

Forskerne kom fram til at det måtte sju flasker alkoholfritt øl på styrten for å oppnå 0,2 i promille. Deretter måtte du forsette å helle innpå en flaske hvert 12. minutt for å opprettholde promillen. Da de færreste av oss drikker på denne måten, forstummet diskusjonen litt etter litt.
Med andre ord: Det alkoholfrie ølet er kommet for å bli, og resten er historie - nesten.

Avbrutt gjæring
Spørsmålet er om alkoholfritt øl er noe å satse på for en ekte ølhund? Bortsett fra å være rusmiddel, fungerer alkohol også som en smaksforsterker. Hva så med øl som nesten ikke inneholder alkohol, det må vel bli både søtt og slapt i smaken?

Bryggerimester Olaug Flakne kan avsløre at der er flere måter å brygge alkoholfritt på. Mens noen benytter avalkoholiseringsanlegg, holder Ringnes seg til avbrutt gjæring når de forskjellige variantene av Munkholm skal kreeres.

- Vi benytter den samme gjæren som brukes i bryggingen av vanlig pilsner, men hemmeligheten ligger blant annet i et nøye kontrollert temperaturforløp under bryggingen og gjæringen. Dette gjør at det blir lite forgjæret sukker i vørteren. Når vi har nådd det ønskede alkoholnivået på rundt 0,6 volumprosent, kjøler vi ølet raskt ned før vi fjerner restgjæren, forteller Flakne.

Denne måten å brygge øl på gir mye restsødme. Maltsukkeret som ikke er blitt omdannet til alkohol forblir i ølet, og for at resultatet ikke skal bli for søtt, kompenseres det med mye humle for å balansere smaken. Munkholm har derfor atskillig mer humle enn den vanlige Ringnes-pilsen - som for mange kjennes en smule bitter.

Også driftslaboratoriet ved Ringnes spiller en vesentlig rolle når gjæringen skal avbrytes på rett tidspunkt. Brygget følges nesten fra minutt til minutt, men så tar det da heller ikke mer enn et par dager å brygge en runde på 90.000 liter alkoholfritt øl - mot nesten to uker for vanlig øl av pilsnertype.

Ut i verden - og hjem igjen
Munkholm ble lansert i 1991, men har etter hvert fått med seg mange andre alkoholfrie varianter, blant annet et eget juleøl og sommerøl.

Samtidig som Ringnes lanserte serien Ringnes Verden Rundt, så også Munkholm Horisont dagens lys, en serie eksotiske varianter hvor bare Munkholm Asia (med inspirasjon fra asiatisk dry-beer) er igjen.

I Munkholm-serien finner vi også et eget hveteøl som selvsagt er ufiltrert og med høy skumtopp og den karakteristiske syrligheten som mange setter pris på. Det er verd å merke seg at den alkoholfrie hvetevarianten faktisk selger mer enn sin alkoholholdige motpart.

Senhøstes 2006 lanserte Ringnes Munkholm Spesial til julens kjøttretter krydret med einerbær og tranebær, og Munkholm Spesial til julens fiskeretter krydret med pors og blåbær. Begge øltypene var tilpasset julens tradisjonsretter og ble til i samarbeid med eksperter innen kokkefaget.

- Hvorfor dette mangfoldet? Er det ikke nok med et par varianter eller så?
- Vi merker tydelig at kundene har passert stadiet «øl er øl» også når det gjelder alkoholfritt øl. Derfor er det viktig å følge opp med gode produkter og større variasjon også innen dette segmentet, sier bryggerimesteren.

- Så å brygge alkoholfritt øl er som å brygge annet øl?
- I og med at vi også brygger det alkoholfrie ølet på «normalmåten», føler jeg at vi er tro mot bryggekunsten og lager et øl som holder mål også kvalitetsmessig, sier Flakne.

Siste nytt
Ringnes har tydelig kommet i siget når det gjelder nye alkoholfrie varianter, og det hittil siste ølet i rekken, ble lansert for få dager siden. Ølet heter Munkholm Münchener, og som navnet bærer bud om, er dette er mørkt, fyldig og smaksrikt øl men innslag av brent malt.

- Med en kombinasjon av rik sødme, god bitterhet og lav fruktighet passer nykommeren godt til tradisjonelle norske matretter og stekte kjøttretter. Flere har ønsket at vi skal ha Munkholm Juleøl i salg året rundt, og nå kommer Münchener som et godt alternativ, avslutter bryggerimester Flakne.

Det er verdt å merke seg at salget av alkoholfritt øl i Norge steg med 22 prosent fra 2005 til 2006, mens konsumet av alkoholholdig øl bare steg med 4,1 prosent. Det skulle bety at smaken betyr mer enn alkoholen - og at alkoholfritt øl er et fullgodt alternativ til maten.

Foto: Lars Ole Ørjasæter, Scanstockphoto

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter multer

Lurer du på hva du kan bruke multer til? her finner du oppskriftene

Multer er skogens og fjellets sterkt ettertraktede gull som de fleste elsker men noen hater. Kanskje fordi de bare har smakt dem som multekrem. Det finnes nemlig veldig mange forskjellige måter å bruke multer på.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Når du har lyst på burgunder, men ikke vil ta noe fra kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Forsiden akkurat nå - 3

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 14. september

Spesialtilbud til abonnenter av Apéritifs Mat & Vinklubb: Denne kvelden får du smake 9 elegante viner fra en av Rheingaus beste vinmakere

Som et av Tysklands mest berømte vinhus, er nok Georg Breuer i Rüdesheim et begrep for de fleste. Dette er kanskje spesielt på grunn av deres rieslinger, og denne kvelden får vi smake både riesling og mere til.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Paprika smaker mye bedre på denne måten
Dagens rett
Ovnsbakt paprika og chili med geitost og chorizo

Paprika smaker mye bedre på denne måten

Denne australske oppskriften som igjen er inspirert av sørfransk tian, kan lages med og uten kjøtt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her