Alternativ Avec

Nordmenn er kjent for sin avec. Det er faktisk ingen som drikker mer avec pr innbygger. Selv om de fleste forbinder avecen med cognac, er det mange som sverger til brandy, som franske St. Rémy.
Redaksjonen
02 September 2003 - 11:30

I den søvnige byen Machecoul nær utløpet av Loire-elven etablerte Emile Seguin et brandy-destilleri i 1886. Grunnen til at den lille byen førti kilometer vest for Nantes ble valgt, var fraværet av et insekt ved navn phylloxera. I 1870-årene ble vinstokkene i Cognac sterkt angrepet av dette, og området gled inn i en depresjon. Loire-dalen var ennå spart for angrepene, og i vinmarkene var druesortene Muscadet og Gros Plant, bedre kjent som Folle blanche og datidens viktigste cognacdrue, i flertall. Muligheten for å lage god brandy skulle derfor være tilstede.

Dessverre døde den gode Emile ikke så mange år etter, og i 1890 solgte enken både destilleri og lageret av brandy til Rémy Martin. Selv om dette både var og er et betydelig cognachus, fortsatte produksjonen av brandy parallelt. I 1917 ble varemerket endret fra Seguin til St. Rémy, og i dag heter firmaet Seguin & Cie. Selve destilleriet ble lagt ned i 1973, men produksjonsmåten er den samme som da Emile startet i 1886,dog med litt modernisering her og der.

Gyllen frukt
For tiden er to produkter i salg på det norske markedet. St. Rémy Napoléon Brandy V.S.O.P. har en gyllen farge og fruktig nese. Det er også fruktpreg i smaken med kirsebær og rips som de mest fremtredende. Vanilje og pære anes også sammen med et lett fatpreg. St. Rémy X.O. har en dyp gyllen farge med innslag av gammelt gull. Brandyen har en utviklet smak med vanilje, honning og tørkede aprikoser som de kraftigste elementene. Et hint av ingefær anes også sammen med en balansert fatkarakter. Felles for begge er velbalansert stil samt rund og fruktig smak som er der med det samme brandyen kommer på tungen.

Natural cask strength
Mange whiskyprodusenter tapper fra tid til annen mindre kvanta whisky der fatlagringen har bestemt alkoholprosenten. Denne kan gjerne ligge opp mot 60 prosent, noe som framhever både smak og aroma. Le maître de chais, kjellermesteren, hos Seguin, Martine Bordelais, har på sin side ingen planer om å begynne med denne typen tapping. Likevel får Apéritif (etter sigende som de første besøkende i historien) prøvesmake en St. Rémy X.O. som holdt 57 prosent. De ekstra 17 prosentene sammen med standardtapningens 40, gir en helt annen fylde og kraft. Vanilje, honning og tørkede aprikoser er fortsatt fremtredende smakselementer, men sterke innslag av karamell, smør, mørk sjokolade og kaffe har også havnet i glasset.

Har så kjellermesteren et eget lite "paradis" der det ligger noen fat av eldre årgang i påvente av den rette anledningen?
- Dessverre er omsetningen vår så god at vi ikke har noe å legge til side, selv om jeg gjerne kunne tenkt meg en liten avlåst avdeling innerst i kjelleren, smiler Bordelais. Sammen med assistent Bernard Noulleau har hun gjort St. Rémy til det største brandy-navnet globalt med en årsomsetning på mer enn 635.000 kasser, noe som skulle tilsvare 7,6 millioner flasker.

Kunsten å lage god brandy
Bak en god brandy ligger flere hemmeligheter. Både kvaliteten på vinen som senere skal brennes, destillasjonen og fatlagringen bestemmer om resultatet blir godt eller dårlig. Likevel er det først og fremst nesen og ganen til kjellermesteren som er de viktigste produksjonsinstrumentene.

- Vi benytter eau-de-vie fra åtte druesorter: Chardonnay, sémillon, sauvignon, chenin blanc, colombard, gros plant, ugni blanc og pinot blanc. Eaux-de-vie'ene kjøper vi fra både Champagne og Languedoc, men mer og mer hentes fra lokale destillerier i Nantes-området, forteller Bordelais.

Vinen destilleres én gang i destillasjonsapparater med kontinuerlig kolonne, og resultatet er en eau-de-vie som holder 80 til 83 prosent. St. Rémy produseres av nøye utvalgte destillater, og eau-de-vie-produsentene er stort sett de samme fra år til år. Hver eau-de-vie testes av kjellermesteren før destillatene blandes sammen med eldre eau-de-vie'er. Så begynner den første lagringen. Dette skjer på små eikefat som tar inntil 250 liter. EU krever at destillat skal lagres i minst seks måneder på eikefat mindre enn ti hektoliter før produktet kan kalles brandy.

Dersom produsenten kun har større fat, må lagringstiden utvides til ett år for at destillatet skal få samme status. Seguin på sin side benytter altså fat som er mindre enn det EU-standarden krever, og ifølge Bordelais er det fordi dette gir en bedre modning.

- Vi bruker både fat som har vært benyttet til amerikansk bourbon og brukte cognac-fat. Deretter er det kombinasjonen av eau-de-vie, klima, jordgulv i kjelleren og eikefat som skaper det ferdige resultatet, sier Bordelais. Vi på vår side mistenker at lang erfaring og kunnskap hos kjellermesteren også spiller en vesentlig rolle for det ferdige resultatet.

Om englene fortsatt får nok til å spille på lag, vites ikke, men hos Seguin har den såkalte englenes andel, fordampingen av alkohol fra fatene, gått ned fra nærmere seks til tre prosent per år. Dette er nok en av grunnene til at kjellermesteren også er en populær person hos markedsavdelingen i selskapet.

Blending
Etter vel ett år på fat, tappes brandyen som skal bli St. Rémy Napoléon Brandy VSOP på store eikefat. Deretter foretar kjellermesteren den endelige blandingen. For at produktet skal bli likt fra gang til gang har brandyprodusentene lov til å justere sødmen med sukkersirup, men ikke mer enn 13 milliliter pr liter brandy. Fargen kan også justeres ved behov. Til dette benyttes karamell.

St. Rémy XO blir liggende på fat dobbelt så lenge som sin yngre bror. Det ene året på lite fat følges av et nytt år på et stort fat før forskjellige kvaliteter og årganger blandes til det ferdige resultatet. Totalt ligger alle brandyene hos Seguin minst to år på fat når vi tar med omtapping og hvileperioder.

Stort norsk marked
Lokalt produsert brandy drikkes gjerne lokalt, men dette er ikke tilfelle i Frankrike. Av total årsproduksjon på tre millioner kasser, drikkes kun ti prosent innenlands. Resten går til eksport, og St. Rémy er den største. Nærmere 95 prosent av produksjonen hos Seguin går til eksport, og pro capita er Norge en av de største avtakerne. Her havner nær halvparten av de 52.000 kassene som årlig finner veien til Skandinavia.

St. Rémy på polet:
w St. Rémy Napoléon Brandy V.S.O.P. (5725) (70cl) (også 35cl - klikk på linken for pris)

Smooth 'N' Silky

Fremgangsmåte

Serveres i tumbler med is.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

French Maid

Fremgangsmåte

Ha brandy og likører i et varmebestandig glass og fyll på med kaffe. Rør om. Serveres med et lokk av pisket krem.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her