Alternative lukkemekanismer i vinflasker

I vår serie omkring feil på vin der årsaken skyldes korkens materiale/behandling har vi fått Frithjof Nicolaisen, kvalitetssjef hos Arcus Produkter, til å utrede hans erfaring på området.
Redaksjonen
06 April 2001 - 16:07

Foranledningen for denne utredningen var et spørsmål fra én av våre oppvakte lesere som hadde lagt følgende innslag på våre diskusjonssider: -Er korkene helt tette, eller klarer man å etterlikne effekten fra naturkork som slipper gjennom litt "luft". Vil vinen modnes med en helt tett kork?

Det finnes flere alternativer til naturkork i lukke av vinflasker. Grunnen til at vintappere har sett etter alternativer er de feil som vinen har fått ved bruk av naturkork. Tyve flasker som er lagret likt kan gi forskjellig smak etter noen år på grunn av korken. I tillegg kommer lekkasjer og oppsmuldring når korken trekkes ut.

Skrukapselen er en helt tett lukke, men produsentene har vegret seg fordi man trodde publikum opplevde dette som enkel vin. Til tross for dette har endel produsenter i Clare Valley i Australia tappet dyr Riesling med skrukapsel.

Utseende
Siden plastkorkene ser ut som naturkork er det dette som er foretrukket. I 1990 var det to produsenter av slike og i dag er det omlag 50 produsenter. Den største australske vinprodusenten, Southcorp som nylig fusjonerte med Rosemount, har 44 prosent av alle flaskene sine tettet med plastkork. Ja selv en av verdens 10 beste viner, nemlig Grange, er i eksperimentsammenheng lukket med plast. - All Grange som selges er med naturkork, fordi vi ikke kjenner modningen og plastkorkens egenskaper over lengre tid. Vi har f.eks sett på lagring inntil to år fordi vi hovedsakelig tapper vin for konsum innen to år. Disse forsøkene viser at plastkork er like god som naturkork, sies det fra det hold.

Luft-tett
De viser også som innsender riktig påpeker at der en tettere lukke enn naturkork og vi antar derfor at vinen ikke får de ønskede lagringsaromaene vi f. eks kjenner fra kvalitetsvin med blant annet druesorten cabernet sauvignon. På trettitallet ble det funnet at lagringsaromaene var et resultat av en helt hermetisk tett lukke, men de siste tyve år er dette modifisert noe. Nå mener forskningen at det er en viss mikrotilgang av luft under lagringen.

Jeg understreker mikromengder idet naturkorken er en utrolig god barriere mot gassgjennomgang. Men samtidig har vi paradokset at den er tilsvarende lik med hvordan røykelukt setter seg i klærne. Det er vist hvordan impregnert treverk (behandlet med klorfenoler) i nærheten av vinflasker har gitt trikloranisol som har diffundert gjennom kork og skjemmet vinen. Impregnerte ornamenter i samme rom som vin oppbevares, samt behandlede trepaller for transport kan også være faktorer som er med på å gi naturkorken et dårligere rykte enn fortjent.

Antallet klager synker
Man anslår med at omlag 2 prosent av all vin som produseres er befengt med feil direkte relatert til korken. En stor varekjede i England fikk redusert kork-klagene med 33% etter de gikk over til plastkork. Og Marks & Spencer hevder at arbeidet forbundet med retur av én flaske vin koster forretningen 15 pund mens gjennomsnittprisen for en flaske i butikken er på fem pund. Den britiske vinimportørforeningen hevder at det de kaller "tainted" vin koster dem 100 millioner pund i året. Ikke rart at man har lett etter alternativer.

Informasjon viktigst
Plastkorken blir godt mottatt der man informerer. I en forbrukerundersøkelse blant vinkjøpere i Adelaide, endret holdningen til plastkorken seg sterkt før og etter de fikk lese en artikkel om hvorfor man brukte plastkorker. Her i Norge har vi fått litt negative reaksjoner fra restauranter som bruker de store korketrekkerne festet til bord fordi korken har gått inn i flasken. Noen har også klaget på at den er vanskelig å sette inn i flasken igjen og den tredje reaksjonen er fra miljøaktivister som hevder at fuglearter går tapt i korkskogene i Portugal når man går vekk fra å dyrke korkeika. Det er ikke et kostnadsspørsmål som får vinprodusenter til å se etter alternativer, men plastkorken er billigere enn den dyreste naturkorken og dyrere enn billigere korkekvaliteter som brukes på volumvarene.

Se også vår meningsmåling på korkvalg. Innholdet i denne artikkelen vil også bli lagt inn på våre FAQ-sider.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet
Dagens rett

Så enkelt og raffinert kan du servere viltet

Bak denne retten står ikke uventet en mester som også har produsert en av tidenes aller beste kokebøker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
De lekreste bobler finnes på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

De lekreste bobler finnes på 60+ pol

Denne champagne-neoklassikeren er ikke bare nydelig nå, men har dokumentert en usedvanlig god lagringsevne – etter omkorking.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid
+
Ukens vin

Med denne er suksessen sikret for årets siste måltid

På plass på 180 pol, prisen er utrolig god, og den finnes sågar i magnum, også den til svært god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette drikker du til and
Tester

Dette drikker du til and

Andevennlige drikkevarer finner du innen alle kategorier og prisklasser. Her har du en rekke forslag som kan kalles allroundere når det er and på menyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 
Dagens rett
Bakt torsk med burgundersaus

Med denne oppskriften kan du fint nyte rødvin til torsken 

For når torsken kommer med rødvinssaus, passer det faktisk veldig godt med rødvin. Men ikke hvilken som helst rødvin. 

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her