Alternativt rødt

Østerriksk rødvin er det all grunn til å bruke penger på. Her har du noen godbiter å starte med.
Aase E. Jacobsen
10 April 2008 - 01:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er ikke til å komme fra at å selge rødvin fra tysktalende vinregioner er en jobb for entusiastene, og selv for dem kan det bli i tyngste laget. Men det er for lengst slutt på den tiden da rødvin fra Tyskland eller Østerrike var synonymt med lys rød svært syrlig tynn og alkoholsvak væske.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tåler mye
Takket være en stadig økende hjemlig etterspørsel har kvaliteten økt dramatisk de siste 10-15 årene. Og selv om prisene ofte er høye, også takket være hjemlig betalingsvilje, er det mulig å finne virkelig gode kjøp i en forholdsvis rimelig prisklasse også her til lands, dog først og fremst fra Østerrike.

Dessuten gir disse vinene en takknemlig(?) pause fra cabernet, merlot, syrah og sangiovese,  for her er det lokale druer som gjelder.

Zweigelt er den mest utbredte druesorten i Østerrike, og en kryssing av St. Laurent og Blaufränkisch, to andre viktige østerrikske røde druer. Dens styrke er at den tåler kulde veldig godt, og er derfor velegnet i eksempelvis hvitvinsregionen Kamptal som er den kjøligste i hele Østerrike.

Rundere i formen
Gobelsburg Zweigelt 2005 (56424) fra et av de virkelig sikre kortene i Kamptal, er et veldig godt valg. Opprinnelsen gjenspeiles i vinen. Den er nemlig både frisk og saftig på den slanke siden.

Super matvin til så vel fisk som lyst kjøtt. Det er all grunn til å hente den frem igjen når sommeren kommer, spesielt hvis den har byttet årgang til 2006, som for øvrig er veldig vellykket på de kanter. Denne rødvinen er nemlig enda bedre som blodfersk, og lett avkjølt.

Litt rundere i formene er Schmelzer Blauer Zweigelt 2005 (44951) som gir et veldig mykt og innsmigrende inntrykk. Noe som først og fremst skyldes at den kommer fra Burgenland, Østerrikes mest solfylte vindistrikt, som også har klart å skaffe seg et godt renommé for rødvin.

Fattigmannsburgunder
Men da i enda større grad for druen St. Laurent som i følge DNA-tester er i slekt med selveste pinot noir. Stilmessig gir druen, når den er optimalt dyrket, en fyldig og fløyelsmyk rødvin med god syre og fine tanniner. Fargen er dessuten noe dypere enn for pinot noir.

Selv om Zantho St. Laurent 2006 (44566) kanskje ikke umiddelbart gir assosiasjoner til en ung og lett eiket pinot noir, fungerer den likevel utmerket som en fattigmannsburgunder. Den er nemlig en veldig god partner til alt innen kjøtt, men helst tamt sådan.

For "the real thing" må du til Kamptal og Loimer Pinot Noir Terrassen 2005 (48713), også den fra en av regionens beste produsenter. Den byr på friskere bærpreg, mer i retning bringebær og kirsebær, men også mørke skogsbær, bedre syre, og noe sødme fra fatlagringen. Også den en god kjøttvin, om enn mer til det med fjærprakt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper
+

Den ultimate date: Mykstekt sopp på sprø toast og Lombardias fineste dråper

Dette er en kombinasjon som treffer alle smaksløkene – både dine og partnerens.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv
Ukens kake

Til denne kaken trenger du ikke ovn - den baker seg selv

En ekstra luftig ostekake med deilig smak av appelsin vil skinne på kakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling
+
Tester

Spesialpol brennevin: Lek med røyk og fat gir imponerende uttelling

Det er en overvekt av whisky - med ulik grad av røyk og fatkombinasjoner blant nyhetene i spesialpolet - og det er vel det folk vil ha. I hvert fall nå som det nærmer seg jul.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her