Alternativt rødt

Østerriksk rødvin er det all grunn til å bruke penger på. Her har du noen godbiter å starte med.
Aase E. Jacobsen
10 April 2008 - 02:01

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Det er ikke til å komme fra at å selge rødvin fra tysktalende vinregioner er en jobb for entusiastene, og selv for dem kan det bli i tyngste laget. Men det er for lengst slutt på den tiden da rødvin fra Tyskland eller Østerrike var synonymt med lys rød svært syrlig tynn og alkoholsvak væske.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Tåler mye
Takket være en stadig økende hjemlig etterspørsel har kvaliteten økt dramatisk de siste 10-15 årene. Og selv om prisene ofte er høye, også takket være hjemlig betalingsvilje, er det mulig å finne virkelig gode kjøp i en forholdsvis rimelig prisklasse også her til lands, dog først og fremst fra Østerrike.

Dessuten gir disse vinene en takknemlig(?) pause fra cabernet, merlot, syrah og sangiovese,  for her er det lokale druer som gjelder.

Zweigelt er den mest utbredte druesorten i Østerrike, og en kryssing av St. Laurent og Blaufränkisch, to andre viktige østerrikske røde druer. Dens styrke er at den tåler kulde veldig godt, og er derfor velegnet i eksempelvis hvitvinsregionen Kamptal som er den kjøligste i hele Østerrike.

Rundere i formen
Gobelsburg Zweigelt 2005 (56424) fra et av de virkelig sikre kortene i Kamptal, er et veldig godt valg. Opprinnelsen gjenspeiles i vinen. Den er nemlig både frisk og saftig på den slanke siden.

Super matvin til så vel fisk som lyst kjøtt. Det er all grunn til å hente den frem igjen når sommeren kommer, spesielt hvis den har byttet årgang til 2006, som for øvrig er veldig vellykket på de kanter. Denne rødvinen er nemlig enda bedre som blodfersk, og lett avkjølt.

Litt rundere i formene er Schmelzer Blauer Zweigelt 2005 (44951) som gir et veldig mykt og innsmigrende inntrykk. Noe som først og fremst skyldes at den kommer fra Burgenland, Østerrikes mest solfylte vindistrikt, som også har klart å skaffe seg et godt renommé for rødvin.

Fattigmannsburgunder
Men da i enda større grad for druen St. Laurent som i følge DNA-tester er i slekt med selveste pinot noir. Stilmessig gir druen, når den er optimalt dyrket, en fyldig og fløyelsmyk rødvin med god syre og fine tanniner. Fargen er dessuten noe dypere enn for pinot noir.

Selv om Zantho St. Laurent 2006 (44566) kanskje ikke umiddelbart gir assosiasjoner til en ung og lett eiket pinot noir, fungerer den likevel utmerket som en fattigmannsburgunder. Den er nemlig en veldig god partner til alt innen kjøtt, men helst tamt sådan.

For "the real thing" må du til Kamptal og Loimer Pinot Noir Terrassen 2005 (48713), også den fra en av regionens beste produsenter. Den byr på friskere bærpreg, mer i retning bringebær og kirsebær, men også mørke skogsbær, bedre syre, og noe sødme fra fatlagringen. Også den en god kjøttvin, om enn mer til det med fjærprakt.

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her