Amerikas eldste vingård

Casa Madero i Parras-dalen holder stand som en av de beste vinprodusentene i Mexico.

Vingården San Lorenzo ligger i Valle de Parras i den meksikanske staten Coahuila. I dette karrige ørkenlandskapet i den nordlige delen av fjellmassivet Sierra Madre, snublet de spanske conquistadorene over en edens hage. En oase hvor det vokste ville drueplanter over alt. Don Lorenzo Garcia skulle på oppdrag for spanskekongen utforske det nordlige México, og han likte seg så godt i denne dalen at han valgte å slå seg ned der. Spanjolene hadde jo kultur for vin, så de satte i gang arbeidet med å kultivere de ville drueplantene i området, og i 1597 fikk Garcia det spanske kongehusets og kong Philip II´s velsignelse til å starte med kommersiell produksjon av vin og druebrennevin i Valle de Parras som for øvrig betyr drueplantenes dal.

Garcia kalte vingården San Lorenzo og er dermed den eldste på hele det amerikanske kontinentet. Casa Madero som er dagens eiere er en betydelig størrelse i meksikansk vin- og brennevinsindustri. Don Evaristo Madero overtok San Lorenzo fra sine daværende franske eiere i 1893. Han var bestefaren til han vi i dag kjenner som "det moderne Méxicos far", President Madero, som satte dagsorden for det nye México i 1910.

Håndarbeid
Klimaet i Valle de Parras er perfekt for dyrking av druer. Området er fullt av vannkilder som gir fuktighet og næring, og de er i tillegg en turistattraksjon. Mange reiser hit for å ta en dukkert i disse kildene. Fjellene rundt beskytter mot vind, og gjennomsnittstemperaturen ligger på 13-20 grader. Kunstig vanning må til hvis det er for lite fuktighet. Druene vokser ved rundt 1500 meter over havet. Varme dager og kjølige netter gir modne druer, og flott balanserende syre i druene.

Jordsmonnet i Valle de Parras består hovedsaklig av leire, noe sand og kalktuff. Kalktuff er et kalsiumkarbonat som avsettes fra kalkstein hvis vannet i området inneholder veldig lite oksygen. Dette jordsmonnet ligner mye på hva du finner mange steder i Bordeaux, og i andre klassiske vinproduksjonsområder.

I Valle de Parras høster Casa Madero druene rundt september måned. Innhøstingen skjer utelukkende for hånd. Casa Madero har topp moderne vinifikasjonsutstyr og bruker fransk eik for lagring av deres beste viner. De beste vinene er av veldig god kvalitet, og vil bli enda bedre med lagring.

Idyllisk koloniby
Druene som brukes er europeiske fra vitis vinifera-familien: cabernet sauvignon, merlot, ruby cabernet, chenin blanc, colombard, chardonnay, riesling og sémillon. Også tempranillo og syrah brukes i blandingsviner. Om noen år vil du nok se endrueviner av tempranillo og syrah fra Casa Madero.

Casa Madero produserer dessuten fem forskjellige brandyer og i tillegg hvite destillater av druer og sukkerrør. Den beste brandyen heter Madero Brandy. Det høres kanskje ikke så flott ut, men dette er et vellaget produkt. Destillert i alambiques og lagret i fransk Limousin-eik.
Madero Blanco er et hvitt druebrennevin som til forveksling ligner veldig mye på en grappa, med et litt søtlig bittert preg.

Stilen på produktene til Casa Madero er veldig annerledes enn hva som normalt forbindes med Mexico. Assosiasjonene går heller til Bordeaux og Cognac.
 
Valle de Parras er verdt et besøk. I byen Parras kan du virkelig slappe av. En gammel spansk koloniby, med bygninger fra denne tiden. I august er det stor fest Feria de la Uva y el Vino. Da feires druen og vinen. Det finnes også et vin- og brennevinsmuseum som har en stor samling av gammelt utstyr som ble brakt til byen fra Frankrike på 1800-tallet.
Du kan bo i byen eller på selve Hacienda San Lorenzo med vinmarkene rett utenfor døra. Hacienda San Lorenzo har golfbane, og er du så heldig å ha et privat jetfly, har vingården egen flyplass stor nok til å ta i mot en Boeing 747. Litt kulturkræsj kanskje, men de kan jo ikke leve i 1597 for alltid i denne Coahuilas oase.

Gode viner fra Casa Madero
 
● Cabernet Sauvignon 1999
Druer: 90 % Cabernet Sauvignon og 10 % Merlot
Lagring: 12 mnd. i barriques, 13 % vol
Farge: Mørk rubinrød, god dybde og intensitet.
Duft: Markant av modne solbær, behagelig duft av pinje, krydder, vanilje, eik og svakt av stekt bacon. Faktisk sedertre etter 1,5 times lufting.
Smak: God fylde, bra konsentrert frukt av solbær, svakt av kirsebær, flott balanse og topp syre som virkelig løfter vinen, fortsatt unge tanniner, men de er fine og begynner så vidt å mykne, middels lang, fast ettersmak, energisk frisk, og aromaer som følger duften veldig godt.
Vurdering: Dette er en meget bra vin som begynner å bli virkelig elegant, bare tanninene blir litt mykere. Den minner om en god Médoc.
Lagringspotensiale: Fin å drikke nå, men denne vinen vil bli av den småelegante, komplekse sorten om fem år.
Bruksområde: Typisk allrounder til lam og okse, gjerne grill. Om fem år til vilt som hjort.
 
● Merlot 1999
Druer: 90 % merlot, 10 % cabernet sauvignon
Lagring: 12 mnd. i barriques, 13 % vol.
Farge: Mørk rød med noe sort, god dybde og intensitet.
Duft: Modne solbær og sort plomme, veldig bra sammensatt duft av krydder, noe vanilje, eik og lær.
Smak: God fylde, konsentrert med saftige modne solbær og plomme, veldig myk og rund, topp balanse og fin syre, det er godt med tanniner men de er myke, middels lang frisk og fast ettersmak av de samme aromaene som er nevnt ovenfor.
Vurdering: En behagelig merlot. Veldig fint eiket.
Lagringspotensial: 0 - 3 år.
Bruksområde: Lam, okse, hjort, ost, veldig anvendelig.
 
● Casa Grande Gran Reserva Cabernet Sauvignon 2000
Druer: Cabernet Sauvignon
Lagring:   24 mnd. i barriques, 13 % vol.
Farge: Mørk rød-sort-fiolett, god dybde og intensitet.
Duft: Modne solbær, plommer og mørke skogsbær, svakt av nelliker, vanilje, eik, sprøstekt bacon og lær. Elegant.
Smak: God fylde, veldig saftig silkemyk konsentrert frukt som følger duften godt, topp balanse og syre, lang veldig fruktig ettersmak av solbær, plomme som grenser tilsviske, herlig svakt eikepreg og vanilje, noe sprøstekt bacon, krydder og lær, til slutt fast med myke, men unge tanniner.
Vurdering: Jeg tar av meg hatten. Dette er faktisk en vin fra México. Meget elegant og godt sammensatt vin.
Lagringspotensial: 0 - 7 år.
Bruksområde: Litt påkostede retter av kalkun, kalv, lam, okse gjerne med béarnaise, vilt med fløtebasert saus, ost, og for ikke å glemme kokt torsk med stekt bacon.

Tekst: Bjørn Tore Aastorp Ruud
Foto: Casa Madero

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen