Årets eplemost
Årets beste eplemoster er testet

Årets beste eplemoster er testet

Små avlinger til tross. Smaken av eplehøsten 2015 er det ikke noe å si på.
Aase E. Jacobsen
26 November 2015 - 12:56

2015 er den minste eplehøsten siden 1964, og den seneste i manns minne. Det er opplysninger fra GrøntProdusentenes Samarbeidsråd gjengitt i Nationen som avslører dette. Det er også store variasjoner epleregionene mellom. Aller verst er situasjonen i Hardanger, med halvert mengde, mens Telemark og Buskerud ligger nærmere normalen.

Men kvaliteten er god, i hvert fall vurdert etter smaken på årets eplemoster. Og hele landet er representert blant de mange produktene som er vurdert i Årets eplemost 2015.

Et stor panel av bransjefolk har smakt og smattet på til sammen 76 eplemoster, både presset av én enkelt sort og av flere sorter sammen. Panelet har ikke bare smakt årets 

Slik er testen gjennomført:

Testen, som ble gjennomført 19. og 24. november, omfatter totalt 76 eplemoster og 17 alkoholholdige eplesidere/-viner (laget av min. 80 prosent epler). Smakingen ble foretatt blindt etter type. Panelet fikk ingen øvrige opplysninger om produktene før smaking. Paneldeltakerne forlot dessuten lokalet mens produktene ble skjenket i glassene, slik at de ikke skulle ha noen mulighet til å avsløre glassenes innhold. Først etter at poenggivingen var avsluttet, ble det kjent med det enkelte produkts identitet.

Poengskalaen er femdelt: 

Meget god kvalitet 90-100p

God kvalitet 80-89p

Middels kvalitet 70-79p

Under middels kvalitet 60-69p

Bør unngås 50-59p

Antall poeng er fremkommet som et gjennomsnitt av paneldeltakernes evaluering av det enkelte produkts kvalitet.

Årets testpanel består av:

Håkon Ongstad, Stock

Sondre Kasin, BA 53

Ragnhild Wright Ousland, Vaaghals

Marie Larsson, Håndverkerstuene

Anna Backlund, Håndverkerstuene

Inga Greve, BD57

Julie H. Amundsen, BD57

Silje Barth, Olympen

Einar Sbertoli, Olympen

Maria Wood Moe, Kulturhuset

Alva Hognestad, Trattoria Popolare

vare, også 17 eplesidere, altså gjæret eplesaft med og uten tilsettinger, tilgjengelig gjennom dagligvare og Vinmonopolet, er blindsmakt.

Disse eplemostene og eplesiderne er årets vinnere:

Du kan selv smake disse produktene på årets viktigste matfest den 30. november

  • Ulvik frukt og cideri med Hakastadcider Gravenstein og Hakastadsider Tradisjon og Discovery Eplemost
  • Egge Gard med Iseple og Liersider Aroma 2011
  • Nyhuus Gard med eplemostene Gammeldags gravenstein og Gravenstein 2 samt blandingsmosten Augon
  • Grønvik Gard med eplemostene økologisk Karin Schneider og «vanlig» Karin Schneider samt blandingsmosten Aroma/Karin Schneider
  • Sofagalleriet med Eplemoss, blandingsmost av epler fra hager i Moss
  • Lindheim frukt og ølkompani med eplemosten Gul aroma

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia
Ukens drink

Det er nå vi trenger sommerstemning: Danmark møter Karibia

Med dansktappet rom og dansk hylleblomstlikør som en daiquiri i glasset kan bare høsten komme.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Super spansk hvitvin til 200 kroner
+
Ukens vin

Super spansk hvitvin til 200 kroner

Her får du både fylde, munnfølelse og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik
Dagens rett

Gi fårikålen en pause, denne palestinsk-jordanske lammetradisjonen er både farge- og smaksrik

Mansaf er både et syn for øyet og en fryd for ganen som er forbeholdt de store anledninger. Men som også passer inn i vår lokale søndagsmiddagtradisjon.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin
+

Her finner du oktoberutgaven av Apéritif magasin

I denne utgaven av magasinet Apéritif ser vi blant annet på burgundprisene, og spør om det franske kjøkken er dødt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett
Ukens kake

Dessert eller til kaffen – den smaker like godt uansett

Eplekake er alles favoritt, og denne er raskere å lage enn mange andre. Og den smaker himmelsk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 06. januar i Oslo

Lær å smake vin av en proff og bli en ekte hobbyekspert

Lær om vinens vidunderlige verden på kun to timer. Få en god innføring i hvordan du smaker og bedømmer vin, og unn deg selv herlige fremtidige vinopplevelser. Se i saken hvilke viner som venter på deg!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet
Dagens rett

En knallgrønn fiskerett skaper stemning rundt matbordet

Nå som den norske purren er på sitt beste, bruk den som topping på fisk. Med en smakskraftig rødvinssaus, blir dette det rene festmåltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her