Fire sterke kokketeam er klare til å innta Stavanger Konserthus 23. september.
– Det norske uttaket til Bocuse d’Or har rykte på seg for å være blant de mest utfordrende i verden, og for kandidatene er valget av lagkamerater et helt avgjørende for det endelige resultatet, sier Ørjan Johannessen, styreleder i det norske Bocuse-akademiet.
– Kandidatene er heldige som i Norge har et stort antall dyktige unge kokker å velge fra. Kandidatene har valgt noen av de mest talentfulle norske kokkene for å konkurrere om seier i Årets kokk og billetten videre til Bocuse d’Or 2027.
Lagene i Årets kokk 2023 er som følger:
Team Vardtal
Kandidat: Aleksander Løkkeberg Vartdal, 30 år, fra Oslo. Jobber som kokk, kreativ utvikler og matfaglig leder i Thon Hotels.
Commis: Lea Friis-Henriksen, 20 år, fra Bærum. Kokk i Thon Hotels.
Coach: Tim Alexander Ekblad, 33 år, fra Västra Götland i Sverige. Daglig leder på Arakataka og Bistro Fourrage.
Team Sundset
Kandidat: Eli Anne Rosvold Sundset, 25 år fra Leksvik i Indre Fosen. Jobber som sous chef på Tollbua i Trondheim.
Commis: Ivar Follinglo Moe, 21 år fra Trondheim. Junior souschef på Fagn.
Coach: Mette Beate Julius, 35 år fra Stjørdal/Trondheim. Kjøkkensjef og medeier på Le Bistro.
Team CAP
Kandidat: Christian Andre Pettersen, 36 år fra Bodø. Christian er tilknyttet prosjektet Alter Ego i Stavanger/Sandnes som eier og driver.
Commis: Hanna Korvald, 20 år fra Stavanger. Kokk på Spiseriet.
Coach: Sebastian Gibrand, 37 år fra Helsingborg i Sverige. Driver Gibrand/Sjöberg.
Team Espeland
Kandidat: Aron Espeland, 29 år fra Bryne. Aron er sous chef ved Brasserie France, Oslo.
Commis: Synva Gjerde, 22 år fra Voss. Tidligere lærling på Vianvang og BrimiBue.
Coach: Eline Sofie Sunde, 28 år fra Sunde.
Nå er dessuten startrekkefølgen offentliggjort.
Når kandidatene vet hvilket kjøkken de skal stå på, og hvem som serverer før og etter, faller de siste taktiske brikkene før konkurransen på plass.
Rekkefølgen påvirker både forberedelser og taktikk, og trekningen vekker alltid spenning blant lagene. Selv om rekkefølgen ikke er avgjørende, gir den deltakerne siste brikke for siste justeringer.
– Som første kjøkken ut er dommerne ekstra skjerpet og fulle av forventning. Da gjelder det å sette standarden høyt allerede fra start. Er man sist ut, kan det lønne seg å gi smakene et ekstra løft, sier Bocuse-kokk og juryleder, Ørjan Johannessen.
– Til syvende og sist er det alltid smaken som teller. Uansett om du er først ut eller sist på kjøkkenet. Det er det som presenteres på tallerkenen som avgjør, avslutter Johannessen.
Her er rekkefølgen for årets konkurranse:
Kjøkken 1: Aron Espeland
Kjøkken 2: Aleksander L. Vartdal
Kjøkken 3: Eli Anne R. Sundset
Kjøkken 4: Christian André Pettersen