Australier til svenskepris

Ukens vin lever opp til inntrykket vi europeere har av Australia, lett-å-like, rund og god, jovial, lite krevende men likevel med nok dybde til å vinne respekt. Dessuten er den svært rimelig. Faktisk til samme pris som den ville kostet i Sverige.
Aase E. Jacobsen
28 Januar 2004 - 01:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post. Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Cookoothama Merlot 2004 (20226) er riktignok ikke til salg på Systembolaget men en vin i samme serie, bare laget av andre druer, også den fra Nugan Estate, koster SEK 99. Årsaken til denne gavepakken fra downunder (Cookoothama koster for øvrig ca 65 kroner i Australia) er selvsagt et fremstøt for å få fotfeste også her til lands.

Og det bør Cookoothama Merlot ha store muligheter til. Dette er nemlig en svært lettlikendes og god vin til prisen. Som all annen rødvin på dette kvalitetsnivået fra Australia er den tettpakket med bløt, og søt mørk frukt som støttes opp av krydder, sjokolade og fine myke tanniner. Deilig å drikke alene men også velegnet til alt innen stekt eller grillet kjøtt, også velkrydrete retter. En vin som bør drikkes nå (innen et til to år) mens den er på sitt mest sjarmerende.

Cookoothama Merlot vil også sette spor etter seg fordi flasken bærer en morsom etikett som mange vil huske. Navnet betyr fruktbar jord på aboriginerspråk, og hendene skal symbolisere alt arbeidet som er lagt ned i bearbeidelsen av jorden gjennom tusener av år i området hvor Cookoothama henter sine merlotdruer fra. Beliggenheten er i Riverina, rett vest for Sydney. Det var her engelskmennene etablerte sin koloni på slutten av 1700-tallet og raskt introduserte sine europeiske jordbruksmetoder, også dyrking av vindruer. Men ikke uten problemer for klimaet er svært varmt og Riverina som ligger 40 mil fra kysten er halvørken. Det betyr at vinmarkene må vannes. Mens det var en stor utfordring i de to første århundrene, nyter området godt av dagens velutviklede irrigasjonsteknologi.

Fraværet av fuktighet fra oven gjør det å dyrke druer (og annen frukt) til en ganske risikofri affære. Det er også forklaringen på at vinene kan selges til såpass fornuftige priser. I mars måned kommer derfor Nugan Estate med en boksvin, Wally's Hut Cabernet Shiraz 2002, til 288 kroner og den samme vinen i flaske til kroner 79,90.

Produsenten Nugan Estate har flere kvalitetsnivåer på vinene sine. Mens Wally's Hut representerer enkleste nivå, er Cookoothama midterste segment. På topp er Nugan Estate-vinene som trolig ville koste nærmere to hundre kroner her hjemme. Disse vinene har skaffet Nugan Estate oppmerksomhet så vel hjemme som på eksportmarkedet. Men Nugan Estate har ikke alltid laget vin. Det var først i 1986 da Ken, sønnen til Alfredo Nugan som startet det hele med fruktdyrking da han emigrerte fra Valencia i 1940, døde at kona Michelle måtte ta skjeen i en annen hånd. I stedet for å selge druemost til ledende australske vinhus besluttet hun å utvikle bedriften til å bli en vinprodusent i det australsk tetsjikt. Ingen liten ambisjon tatt i betraktning den sene starten. Men renomméet som leverandør av høykvalitetsdruer var et godt utgangspunkt.

I dag styrer hun sammen med sønnen Matthew og datteren Tiffany til sammen drøyt 600 hektar vinmarker fordelt på Riverina, King Valley og McLaren Valley samt et par hundre under kontrakt i Coonawarra, i tillegg til 800 hektar med sitrus, oliven, løk og gulrøtter. Størrelsen til tross vektlegges kvalitet gjennom hele produksjonen. Det varme og tørre klimaet stiller ekstra store krav til den som skal lage vin i toppklassen. Derfor holder Nugan-familien utbyttet nede, og ofte på under halvparten av hva som er normalen i området. Vanningen som skjer med rent vann - for øvrig godkjent for ølbrygging - er nøye dosert i henhold til en analyse av jordsmonnets beskaffenhet og i henhold til å minimere negative miljøeffekter.

Under slike klimatiske forhold er det viktig å unngå enhver fare for oksidasjon. Derfor er vinpressene lokalisert slik at det tar maks. en halvtime å frakte druene dit etter at de er plukket. Selve vinfremstillingen skjer på det to år gamle anlegget som i seg selv dekker en hektar. Selvsagt med alt tenkelig innen moderne utstyr. Slik australsk standard har utviklet seg til å bli.

Vinen skulle opprinnelig lanseres i basisutvalget i november fjor. Av flere årsaker ble lanseringen utsatt, men vinen finnes tilgjengelig i Vinmonopolets bestillingsliste og er på lager i Norge.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter noen sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatt melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis. Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Rekordmange oster i årets VM

Det ble ingen norsk ost i teten av de i alt 5244 påmeldte fra 46 land i årets VM som fant sted i Bern.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl
Dagens rett

Blåskjellene blir ekstra gode med mørkt øl

Glem hvitvin til blåskjellene. Denne oppskriften har mørkt øl i både gryte og glass. Kanskje har du allerede testet juleølet, og har noen skvetter, ja, da får du brukt dem her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her