Australske perler på billigsalg

Vinimportøren Vin & Vilt har nå i august satt ned prisen på to av Australias aller beste viner. Det er ikke store partiene det her dreier seg om, så det gjelder å være rask på labben. Flaskene er allerede fordelt ut til butikkene, og her får du mer informasjon om godsakene, samt ikke minst; hvor du får kjøpt dem!

Det dreier seg altså om to usedvanlig flotte viner; én rød og én hvit. Nedsettelsene er så vidt store at disse vinene fra toppsjiktet av Australsk vinproduksjon med utvilsom stor grad av sikkerhet akkurat nå er rimeligst i Norge. Begge vinene kommer fra området Margaret River, og for den røde, Cullen Cabernet Sauvignon Merlot 1998 (13743) sin del, er prisen satt ned fra kr 396,80. En besparelse på nær 150 kroner med andre ord. Og dét lar seg høre for en vin som Apéritif ga + da den ble lansert i basislisten sist høst. I England er prisen omlag 380 kroner.

Pioner i toppklassen
Produsenten Cullen er altså en av pionerene i området, og er fremdeles familiedrevet. Deres viner blir i dag laget av Vanya Cullen, og både hun og vinene får en mengde anerkjennelser. Blant annet ble hun i fjor Australian Winemaker of the year. Cullen Cabernet Sauvignon Merlot blir klassifisert helt i toppen blant australske rødviner.

Nok en pioner
Den hvite varianten av de to; Leeuwin Art Series Chardonnay 1997 (13745) , hadde inntil 6. august en utsalgspris på hele kroner 445,40, og er med denne prisreduksjonen altså nå blitt nær 200 kroner billigere. Apéritifs smakere ga denne herligheten av en godt - men uhyre integrert fatlagret vin så nær toppkarakter vi kan komme, nemlig ÷ og . WineSpectator er enige med oss, som gav denne vinen hele 97 poeng ved en test datert nyttår.

Også Leeuwin er en av pionerene i Margaret River. De er dessuten en av de fremste ambassadørene for dette kvalitetsområdet, med blant annet arrangement av internasjonale konserter hver sommer. Selv om vinområdet er mest kjent for sine rødviner, lages her også hvitviner. Blant disse er Leeuwin Art Series Chardonnay den mest kjente og anerkjente. Ingen andre australske Chardonnay-viner nyter så stor status eller er så lagringsdyktig. Dette er ingen vin for de som synes at Chardonnay må ha en mineralsk karakter og må komme fra Burgund. Men for de som også kan like andre stilretninger, er dette en godt balansert vin med rik og sammensatt smak av modne frukter og krydder.

Selv i Sverige er prisen for denne "Art Series"-vinen fra Leeuwin 390 kroner, og ikke uventet priset i overkant av 400 i England. I hjemlandet ligger prisen faktisk på like over 600 kroner.

Margaret River er det mest kjente vinområdet i den australske delstaten Western Australia. Dette området ble oppdaget som egnet for druedyrking så sent som på 1960-tallet. Dyrkningsforholdene ligner de vi finner i Bordeaux, særlig i Pomerol. Det er hovedårsaken til at vinene herfra er mer europeisk i stilen enn det vi vanligvis finner i australske rødviner.

Som nevnt er antallet knapt - omlag 200 eksemplarer av hver vin, og de er som nevnt allerede fordelt ut til butikkene du finner i oversikten nedenfor . De kan altså ikke bestilles i andre utsalg, men sjekk telefonisk - de kan jo ha den på lager fra tidligere. (Manglerud er lagt til 14. august).

Vin

13743
Cullen

13745
Leeuwin

Butikk

Antall

Antall

Asker

6

6

Bergen, Nesttun

12

6

Bergen, Strandgaten

6

-

Bergen, Valkendorfsgate

12

6

Drammen, Bragernes

6

6

Kristiansand, Kongensgate

6

-

Kvadrat - Sandnes

12

12

Larvik

12

12

Lillestrøm

6

6

Oslo, Briskeby

12

12

Oslo, CC Vest

14

36

Oslo, Frogner

-

6

Oslo, Majorstuen

12

12

Oslo, Manglerud

10

-

Oslo, Møllergaten

12

12

Oslo, Oslo City

6

6

Oslo, Steen & Strøm utsolgt

12

24

Oslo, Storo

-

12

Oslo, Stovner

6

6

Oslo, Vika

12

12

Sandvika

6

6

Ski

6

-

Stavanger, Olav V's gate

12

6

Strømmen

6

6

Triaden-Lørenskog

-

29

Trondheim, Valentinlyst

6

-

Åndalsnes

6

-

SUM

216

239

Ved å klikke på vinnavnet i denne artikkelen, kan du bestille dine flasker direkte fra det enkelte polutsalg. Selvfølgelig kan det likevel ikke garanteres at du blir en lykkelig vinner i dette lotteriet, men sjansen er jo alltids tilstede.
Tvi-tvi! sier vi, og ønsker deg lykke til!

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen