Barbaresco til innbruddspris

Unn deg en barbaresco til helgens ekstra gode kjøttmiddag. Du blir garantert fristet til en reprise.
Aase E. Jacobsen
04 Oktober 2006 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase JacobsenFoto: Eva Brænd

Når de beste druene en vinprodusent som ellers lager strålende viner, havner i samme vinen, må det bli fest. Slik det ble i 2002 hos barbarescoprodusenten Ca' del Baio. For i dette skrekkens år var det ikke mulig å lage enkeltvinmarksviner i tilfredsstillende kvanta, og for mange vinhus knapt nok en god standardutgave.

Unn deg den oftere
Men Ca' del Baio Barbaresco 2002 (44884) er en super representant til en usedvanlig god pris. Barbaresco starter normalt på 200 kroner, og denne koster det samme som "vanlig" nebbiolo. Samtidig som den har alt det en god standardbarbaresco bør by på.

Duften er ren og klassisk med flott druepreg hvilket betyr røde bær, særlig kirsebær, blomster, krydder og trevirke. I munnen byr den på fine syrer, god konsentrasjon, gode tanniner og en lang avslutning med noe lakris i finishen. En svært anvendelig vin til de fleste kjøttretter og en vin som på grunn av sin pris gjør at du kan unne deg en barbaresco oftere.

Todelt
Barbaresco er imidlertid ikke bare én vinstil. På samme måte som det er store forskjeller mellom de ulike delene av Barolo, er også Barbaresco svært sammensatt, fra områder som gir helt ordinær kvalitet til de som til og med stiller mang en barolo i skyggen når det er snakk om kraft.

Generelt kan Barbarescos 500 hektar deles inn i to. Området rundt Treiso og sør for Neive, altså den sørøstlige delen av DOCG'et, har et lettere jordsmonn, med mergel og sand i ulike blandinger. Resultatet er viner som er mykere og mer tilgjengelig i ung alder.

Tre adresser
Den nordvestlige delen, sør og øst for selve byen Barbaresco, har høyere innhold av kalk og et mer kompakt jordsmonn som gir viner med mer struktur og større lagringspotensial.

Ca' del Baio har vinmarker begge steder og fordelt på tre hovedadresser, deriblant en av de mest ettertraktete i hele Barbaresco, nemlig Asili, men også mindre kjente og dermed undervurderte som Valgrande, og Marcarini. Det var imidlertid først i 1998 at familien Grassa valgte å vise frem sine skatter i form av enkeltvinmarksviner.

Midt i hjertet
Kvalitetshevingen de siste år skal være et resultat av datteren Paolas inntreden i vinkjelleren. Hun er ønologutdannet og har brakt mer kvinnelig raffinement i husets vinstil. Eleganse er noe som kler nebbiolo veldig godt.

Både Valgrande og Marcarini har til tross for at de ikke ligger i den "beste" delen av Barbaresco, det riktige jordsmonnet av kalkholdig blålig mergel. Marcarini som befinner seg midt mellom de to underområdene er den aller mest interessante av de to. Vinmarken ligger høyt og luftig i en åsside og har godt voksne vinstokker som sørger for naturlig lavt utbytte.

Følsom drue
Marcarini er dessuten østvendt hvilket sikrer en dempet effekt av solpåvirkningen. Den får ikke for mye av den stekende ettermiddagssola. Og det har gjort sitt til at denne vinen stråler i et varmt år som 2003. Dette året er nemlig et vanskelig år for en delikat drue som nebbiolo.

Siden Asili er sørvestvendt fikk den nok en overdose av sol i 2003 og er ikke like perfekt men har likevel mye kraft å by på. Valgrande er også preget av en varm munnfølelse men på en mykere måte. Men alle tre representerer veldig god barbarescovaluta for pengene. Fra 2004-årgangen kommer familien med nok en perle, nemlig Pora som ligger rett vest for Asili. Det er all grunn til å glede seg når prisene er så hyggelige som dette.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk
Dagens rett

Slik lager du en rimelig og riktig velsmakende festrett med fisk

Den innebærer andre lett tilgjengelige råvarer, er rask og lage, og kan brukes både som forrett og hovedrett.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter
+
Tester

400 hvitviner testet: Disse tyske chardonnayene imponerer - men de får også konkurranse fra andre (ut)kanter

Vi snakker om Baden i Tyskland og Jura i Frankrike som en utfordrer til salige Burgund, og øyer langt ute i havet samt Sør-Afrika som utfordrer Europas klassiske vinregioner. Vinverdenen er i endring.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag noen nye spennende retter med rakefisk
Guide
Oppskrifter med rakefisk

Lag noen nye spennende retter med rakefisk

Av og til blir tradisjonsrike matretter enda bedre når du serverer dem på nye måter. Prøv noen nye oppskrifter med rakefisk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Knallgod barolo for pengene
+
Godbiter i pollisten

Knallgod barolo for pengene

Denne har bare økt med en hundrelapp på 10 år.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg
+
Ukens vin

Fortsatt kampklar – med ny etikett – og på et pol nær deg

Denne sørafrikanske hvitvinen har fått mye uønsket oppmerksomhet – men nå er kritikken stilnet – og vinen er et like godt kjøp som alltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den beste fredagsbiffen lages av elg
Dagens rett
Elgbiff med bacon og appelsinsaus

Den beste fredagsbiffen lages av elg

Tilgangen på godt elgkjøtt er fortsatt på høyden. I alle fall for den som har sikret seg et slakt. Hva med en elgbiff i kveld?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme
Dagens rett
Elgstek med viltsaus

Denne søndagen kommer alle til å holde seg hjemme

Elgstek med viltsaus er noe av det beste vi har av mattradisjoner. Her har du oppskrift på en skikkelig festrett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her