Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Det vil si det er ikke en eneste dråpe nebbiolo i denne vinen, men en rød burgunder som er laget med en av de største barololegendene i tankene.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2019 - 14:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dom. de Bellene Hommage a Bartolo Mascarello Savigny-les-Beaune 1er Cru 2016 er en ytterst kompleks og spennende pinot som minner om barolo med sine eksotiske toner og store eleganse.

 

Den er en kraftpakke, men ikke overeiket eller overekstrahert forstand. Nærmest tvert om, i god Bartolo Mascarello-ånd, mannen som representerte det tradisjonelle Barolo, den gangen barriques og moderne vinmaking gjorde sitt inntog i dette opprinnelig så tradisjonstro området på 1990-tallet.

At Burgund-vinmakeren Nicolas Potel har Bartolo som en av sine fremste rollemodeller, kan kanskje høres litt rart ut, all den tid Nicolas er kjent for å ikke sitte stille et sekund og har jobbet i de fleste verdenshjørner hvor det lages vin. Noe som ikke var direkte typisk for Burgund. Men Bartolos insistering på å la terroir-et snakke, på et fravær av hjelpemidler i vinmarken og et minimum av inngripen i vinmakingsprosessen, ga så mye mening for en unge Nicolas at det er blitt hans veivalg i det han gjør nå. Og han er ingen liten figur i Burgund.

Les mer om Nicolas Potels aktiviteter her

Til denne vinen har han brukt druer fra gamle vinstokker i to ulike premier cru-vinmarker i Savigny-les-Beaune, nemlig Les Hauts Jarrons som er plantet i to omganger, i 1962 og 1975, med gammelt plantemateriale (såkalt selection massale), samt Les Peuillets som riktignok ikke har så gamle planter, fra 1993, men plantematerialet er eldgammelt og kommer fra den kjente premier cru-en, Beaune Les Grèves, hvor Nicolas har en parsell plantet i 1904.

Nicolas Potel steller godt med sine gamle vinplanter. Foto: Ivar Kvaal

Denne parsellen i Savigny har samme type jernholdig og steinete kalk- og leirjordsmonn, mens den andre har innslag av sand. Potensial for kraft møter eleganse, akkurat som det du kan smake i vinen.

Se alle Domaine de Bellenes viner

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas
Godbiter i pollisten

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er et aldri så lite kupp
+
Ukens vin

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol april 2021

Deilig sure, søte, mørke og fyldige nyheter i månedens spesialutvalg

Tiden er kommet for nytt slipp i Vinmonopolets spesialutvalg, og her er det mye å glede seg over! På toppen troner en herlig, balansert mjød.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Varm opp til grillsesongen med kylling satay
+
Klubbkokken serverer
Kylling satay med peanøttsaus og agurksalat

Varm opp til grillsesongen med kylling satay

Enten du går for kullgrill, gassgrill, engangsgrill eller grillpanne er disse sprøstekte kyllingspiddene i fyldig peanøttsaus en sikker vinner.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her