Godbiter i pollisten
Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Det vil si det er ikke en eneste dråpe nebbiolo i denne vinen, men en rød burgunder som er laget med en av de største barololegendene i tankene.
Aase E. Jacobsen
16 Oktober 2019 - 13:45
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dom. de Bellene Hommage a Bartolo Mascarello Savigny-les-Beaune 1er Cru 2016 er en ytterst kompleks og spennende pinot som minner om barolo med sine eksotiske toner og store eleganse.

 

Den er en kraftpakke, men ikke overeiket eller overekstrahert forstand. Nærmest tvert om, i god Bartolo Mascarello-ånd, mannen som representerte det tradisjonelle Barolo, den gangen barriques og moderne vinmaking gjorde sitt inntog i dette opprinnelig så tradisjonstro området på 1990-tallet.

At Burgund-vinmakeren Nicolas Potel har Bartolo som en av sine fremste rollemodeller, kan kanskje høres litt rart ut, all den tid Nicolas er kjent for å ikke sitte stille et sekund og har jobbet i de fleste verdenshjørner hvor det lages vin. Noe som ikke var direkte typisk for Burgund. Men Bartolos insistering på å la terroir-et snakke, på et fravær av hjelpemidler i vinmarken og et minimum av inngripen i vinmakingsprosessen, ga så mye mening for en unge Nicolas at det er blitt hans veivalg i det han gjør nå. Og han er ingen liten figur i Burgund.

Les mer om Nicolas Potels aktiviteter her

Til denne vinen har han brukt druer fra gamle vinstokker i to ulike premier cru-vinmarker i Savigny-les-Beaune, nemlig Les Hauts Jarrons som er plantet i to omganger, i 1962 og 1975, med gammelt plantemateriale (såkalt selection massale), samt Les Peuillets som riktignok ikke har så gamle planter, fra 1993, men plantematerialet er eldgammelt og kommer fra den kjente premier cru-en, Beaune Les Grèves, hvor Nicolas har en parsell plantet i 1904.

Nicolas Potel steller godt med sine gamle vinplanter. Foto: Ivar Kvaal

Denne parsellen i Savigny har samme type jernholdig og steinete kalk- og leirjordsmonn, mens den andre har innslag av sand. Potensial for kraft møter eleganse, akkurat som det du kan smake i vinen.

Se alle Domaine de Bellenes viner

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg
Ukens drink

Her får du dessert, kaffe og avec i ett og samme glass. Gled deg

Eggnog med en vri som er umulig å ikke bli hekta på. Du kan fint lage den i en bolle og servere den til flere.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du ikke fått nok ribbe?
Dagens rett
Glasert tapasribbe

Har du ikke fått nok ribbe?

Har du fortsatt en juleribbe i kjøleskapet eller rett og slett ikke er gått lei ennå, er dette løsningen: Glasert tapasribbe. Nam.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her