Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Barolo og burgund i en og samme flaske? Jepp, det er det du får her

Det vil si det er ikke en eneste dråpe nebbiolo i denne vinen, men en rød burgunder som er laget med en av de største barololegendene i tankene.

Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dom. de Bellene Hommage a Bartolo Mascarello Savigny-les-Beaune 1er Cru 2016 er en ytterst kompleks og spennende pinot som minner om barolo med sine eksotiske toner og store eleganse.

 

Den er en kraftpakke, men ikke overeiket eller overekstrahert forstand. Nærmest tvert om, i god Bartolo Mascarello-ånd, mannen som representerte det tradisjonelle Barolo, den gangen barriques og moderne vinmaking gjorde sitt inntog i dette opprinnelig så tradisjonstro området på 1990-tallet.

At Burgund-vinmakeren Nicolas Potel har Bartolo som en av sine fremste rollemodeller, kan kanskje høres litt rart ut, all den tid Nicolas er kjent for å ikke sitte stille et sekund og har jobbet i de fleste verdenshjørner hvor det lages vin. Noe som ikke var direkte typisk for Burgund. Men Bartolos insistering på å la terroir-et snakke, på et fravær av hjelpemidler i vinmarken og et minimum av inngripen i vinmakingsprosessen, ga så mye mening for en unge Nicolas at det er blitt hans veivalg i det han gjør nå. Og han er ingen liten figur i Burgund.

Les mer om Nicolas Potels aktiviteter her

Til denne vinen har han brukt druer fra gamle vinstokker i to ulike premier cru-vinmarker i Savigny-les-Beaune, nemlig Les Hauts Jarrons som er plantet i to omganger, i 1962 og 1975, med gammelt plantemateriale (såkalt selection massale), samt Les Peuillets som riktignok ikke har så gamle planter, fra 1993, men plantematerialet er eldgammelt og kommer fra den kjente premier cru-en, Beaune Les Grèves, hvor Nicolas har en parsell plantet i 1904.

Nicolas Potel steller godt med sine gamle vinplanter. Foto: Ivar Kvaal

Denne parsellen i Savigny har samme type jernholdig og steinete kalk- og leirjordsmonn, mens den andre har innslag av sand. Potensial for kraft møter eleganse, akkurat som det du kan smake i vinen.

Se alle Domaine de Bellenes viner

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Dom. de Bellene Savigny-les-Beaune 1er Cru Hommage à Bartolo Mascarello 2017

Produsent:
Dom. de Bellene
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
439,90 kr
Varenummer:
10757701
93 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen