Best-i-boks i 2004

Kvaliteten på bag-in-box-vinene blir stadig bedre. Denne uken tar vi for oss noen godbiter i boks. Og de finner du ikke blant de billigste utgavene. Legger du på en femtilapp eller så, får du nemlig så uendelig mye bedre vin for pengene. Og når du likevel
Aase E. Jacobsen
21 Januar 2004 - 02:01

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Tett oppunder halvparten av all rød- og hvitvin som drikkes i norske hjem tappes fra en boks. Det er verdensrekord. Og veksten ser ut til å bare bli sterkere. Mens antall viner tilgjengelig i boks øker jevnt og trutt, og det blir trangere og trangere om plassen i polhyllene og -listene, blir innholdet i boksene stadig bedre. Og det kan du som trofast bokskjøper glede deg over. Samtidig blir tappeløsningene og boksedesignet stadig mer kreative. Stadig flere selvbetjeningspol gjør at synligheten prioriteres.

Men det er ikke gull alt som glimrer. Derfor er det lett å gå seg vill i boksjungelen. En av boksene (som for øvrig har et "stående" format og slik skiller seg ut fra mengden) som sørget for kjempevekst på slutten av fjoråret var argentinske Soñador, kr 309.90 (41903 - bestillingsutvalg) som er en blanding av malbec, merlot, bonarda, cabernet sauvignon og syrah. Den byr på svært så god trøkk til å være en boksvin. Saftig og behagelig med mye røde og mørke bær samt sjokolade og snev av fat. Varm og velegnet for årstiden. Skikkelig godterivin som også kan nytes til mat, for eksempel grillet kylling eller annet lyst kjøtt, pasta og pizza.

Det kan Frithjof Nicolaysen Montepulciano Collection, kr 319.00 (34243 - bestillingsutvalg) også, men helst vil denne vinen ha enda mer rikdom i maten enn den andre. Den bør absolutt få følge av mat med litt fedme, et godt stykke kjøtt med god fettmarmorering eller en gryte med mye godt oppi. Duften er veldig karakteristisk for området den kommer fra,  nemlig Abruzzo hvor det er druen montepulciano som gjør jobben. Mye kirsebær i både røde og mørke utgaver, søte og syrlige, samt en tydelig jordsmonnskarakter i retning jern (blodsmak) som kommer igjen i ettersmaken. Gode syrer og fine tanniner gir en tørr fin avslutning som gjør vinen så velegnet på matbordet. En svært velkomponert og ærlig boksvin med karakter.

Selv om Sursum Médoc 2000 (42121) kan høres ut som noe helt annet enn en god vin, avhengig av hvor du legger trykket, er dette en fortreffelig rødvin fra Bordeaux, fra området Listrac-Médoc hvis navn er latin og betyr oppover. Og er en god representant for teorien om at det går fremover i vår boksnasjon. Den er laget av merlot (60 prosent) og cabernet sauvignon og er et virkelig røverkjøp. For dette er god vin. Fargen er mørk rød. Duften byr på søtlige røde og mørke bær, jordsmonn og litt mokka samt trevirke. Smaken følger veldig godt opp med bra fylde, fine syrer og bløte men gode tanniner. Ettersmaken er lang med syrlige bær og mokka i finishen. En godt balansert vin som er skapt for matbordet. Den er dessuten svært allsidig og går til både lam, svin, kalv og kylling, gjerne gryter men også steiker. Den perfekte søndagsmiddagvin når du har mange rundt bordet.

Når du nå altså kan få en skikkelig bordeauxvin i boks, lurer vi på når tiden er inne for en god rød burgunder i boks. For hvite burgundere finnes der allerede. Sist ut av disse godbitene er Bouchard Bourgogne Côtes d'Auxerre Chardonnay (46872) som er laget av Chablis-produsenten Pascal Bouchard. I motsetning til for sine chabliser, brukes for denne boksvinen kun druer som kjøpes av andre vinbønder. Og siden Bouchard opererer i det øvre kvalitetssjiktet, er det i seg selv en garanti for at innholdet i boksen holder mål selv om den ikke bærer chablisstempelet. Årsaken kan være at ikke alle druene kommer fra vinmarker som hører inn under AOC Chablis. Ved å bruke betegnelsen Côtes d'Auxerre står produsenten friere til å blande viner fra ulike deler av området.

Uansett er vinen fra årgang 2002 som var svært vellykket i området. Og den er kjempebra. Flott fruktighet i retning gule og røde epler og en del jordsmonn. Fylden er god og syrefriskheten likeså. Ettersmaken er lang og preget av epler og mineraler.
En svært allsidig vin som ikke bare passer til de fleste fisk- og skalldyrretter men også lyst kjøtt.
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.
 
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather
Ukens drink

Har du en flaske J&B innerst i barskapet, må du prøve Purple Heather

Noen whiskyer er så nøytrale at de trenger drahjelp fra andre ingredienser.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund
+
Godbiter i pollisten

Det er fortsatt mulig å få solid chardonnayvaluta fra Burgund

Denne produsenten lager vinene etter alle kunstens regler, og det kjennes på smaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene
+
Ukens vin

Nordmenn elsker gresk (hvit)vin, prøv disse nyhetene

Gjør en gresk vri på 1. mai-helgen i år, fr den ene kan du plukke med deg allerede i dag i de fleste polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Møt Englands fremste stjernevinmaker som kan mer enn musserende vin
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 4

To supre viner i basis fra denne superkvinnen
+
Ukens vin

To supre viner i basis fra denne superkvinnen

Julia Kemper har satt ettertrykkelig spor etter seg i basishylla med stadig nye viner i klassen klar adresse og veldig god valuta for pengene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig
Dagens rett
Sitronmarinert kyllingfilet med vårgrønnsaker og saltkokte poteter

Gjør kyllingmiddagen ekstra frisk og vårlig

Denne oppskriften på sitronmarinert kylling passer både når du har liten eller god tid. Sitron er en effektiv smaksforsterker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet
Dagens rett

Med helstekt kylling blir det alltid god stemning rundt bordet

Helstekt kylling er en skikkelig festrett, og sausen lager seg nesten helt selv under stekingen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her