Beste hvite under 100

Ukens hvitvin som gjør seg godt fortjent til tittelen beste hvite under 100 kroner kan konkurrere med mange viner til godt over hundrelappen når det gjelder å være en supermatch til fisk og skalldyr.
Aase E. Jacobsen
23 Februar 2000 - 10:52

Domaine de la Monestière 1998 (7363, basisutvalg) er da også laget av en av Frankrikes fremste eksperter på odling av hvitvinsdruer. Guy Cuisset tar imidlertid ikke mer for vinen sin enn at den bare koster 89,90 i Norge. Årsaken er at kilden for druene er Bergerac-området som ikke har samme status som eksempelvis lenger sør i Bordeaux.

Som den eksperten Cuisset er, har han visst hva han skulle lete etter da han valgte ut vinmarkene rundt den unnselige landsbyen Monestière. Her er eksponeringen sørvestvendt og jordsmonnet skrint med kalkholdig grus- og leirjord. Som alle er gunstige vilkår for å gi god råvare til en hvitvin. Og Cuisset lar naturen bestemme fra år til år hvordan vinen skal bli.

Blant annet varierer druesammensetningen. For 98-årgangen er miksen 70 prosent sémillon og 30 prosent sauvignon hvilket normalt skulle gi en vin med stor fylde men ikke så god friskhet. Men det har altså Domaine de la Monestière 1998 i rikt monn. Her er ikke noe fat inne i bildet. Bare tankgjæring og -lagring. Og druene som får agere på egen hånd. Domaine de la Monestière 1998 er en perfekt partner til skalldyrbordet. Og spesielt til østers.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn
Dagens rett

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn

Oksestek er det vi kaller en virkelig tradisjonell søndagsmiddag. Kanskje i større grad for noen tiår tilbake, men fortsatt vekker retten gode følelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende
Ukens drink

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende

Vi starter julesesongen med en knallrød og farlig god drink. Harahorn X-Mas Edition Gin sørger for julestemningen og tranebærjuice for friskheten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette var bestemorfavoritten. Og den smaker fortsatt like godt
Ukens kake
Toscakake med karamelliserte mandler

Dette var bestemorfavoritten. Og den smaker fortsatt like godt

Toscakake er mest kjent for det litt seige, men søte mandellokket du ikke får nok av.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Superkjøp fra Etna
+
Godbiter i pollisten

Superkjøp fra Etna

I denne flasken er det druer som normalt skulle vært i viner som koster mer enn dobbelt så mye.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn
Dagens rett

Når oksestek med rødvinssaus står på søndagsmenyen, er det knapt nei i noens munn

Oksestek er det vi kaller en virkelig tradisjonell søndagsmiddag. Kanskje i større grad for noen tiår tilbake, men fortsatt vekker retten gode følelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende
Ukens drink

Med julete gin blir denne enklere utgaven av Sea Breeze krydret og ekstra fristende

Vi starter julesesongen med en knallrød og farlig god drink. Harahorn X-Mas Edition Gin sørger for julestemningen og tranebærjuice for friskheten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste kjøp er en bordeaux i magnum
+
Tester

Beste kjøp er en bordeaux i magnum

Novembernyhetene i basisutvalget - altså vin med fast hylleplass - har få riktig gode kjøp. De beste er viner over 400-500 kroner. Men det finnes noen unntak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november
+
Tester
1200 nyheter testet BU og TU november 2024

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november

Selv om tusenlappene flyr for toppskårerne, er det flere som er billigere i Norge enn i utlandet, og ikke minst er det mulig å finne riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Forsiden akkurat nå - 6

Dette var bestemorfavoritten. Og den smaker fortsatt like godt
Ukens kake
Toscakake med karamelliserte mandler

Dette var bestemorfavoritten. Og den smaker fortsatt like godt

Toscakake er mest kjent for det litt seige, men søte mandellokket du ikke får nok av.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her