Billig XO

Denne uken er det ikke en vin vi har valgt ut for deg, men en cognac av XO-kvalitet og det til under fire hundrelapper. Den har att på til norske aner og er såkalt Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede
Redaksjonen
08 August 1999 - 20:27

Nordmenn er cognacindustriens sterkeste kort. Vi er nemlig det eneste folkeslaget på jord som fortsatt drikker cognac i stadig større mengder. Og av stadig bedre kvalitet. Ung cognac av typen VS står fortsatt for hovedtyngden av forbruket. Men det er salget av i XO-kategorien som øker kraftigst.
 
Med XO menes egentlig ikke annet enn cognac hvor det yngste elementet i blandingen er minst seks år. Så skikkelig gammel cognac behøver det ikke nødvendigvis være. Mens vi tidligere måtte ut med seks-sju-åtte hundrelapper for å overhodet lukte på så fine saker, kommer stadig nye produkter til på lavprishyllen for XO. Sist ut er Braastad XO til bare kroner 390 (varenr. 13806, bestillingsutvalget). Produsent er den samme norskættede familien som står bak Bonaparte-serien i Norge og Grönstedts i Sverige (for dem som har tjuvsmakt på Systembolagets varer, og det er det visst en del av).

 
Braastad XO er av typen Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede områdene i Cognac, nemlig Petite og Grande Champagne og hvor sistnevnte må stå for minst halvparten av miksen. Cognac fra Grande Champagne er dessuten den som trenger lengst tid på å modne. Minimumskravet til XO på seks år vil aldri være nok for at cognac herfra skal vise sine beste sider.
 
Braastad XO har derfor en gjennomsnittsalder på hele 15 år. Tatt i betraktning kostnadene forbundet med å lagre et produkt så lenge, er prisen vanvittig lav. Men vi skal ikke klage, bare nyte. Og det du får i glasset er en elegant XO. Med et fint frukt- og blomsterpreg og noe krydder i finishen. Rund, behagelig og relativt mild. For deg som liker cognac med mye sødme og fat er denne imidlertid ikke tingen. Men vår antakelse er at de aller fleste kvinner vil sette pris på denne XO''en.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
08.09.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Årets juledessert bygges i høyden
Ukens kake
Pavlova-juletre

Årets juledessert bygges i høyden

Denne desserten kommer til å vekke oppsikt - også fordi den smaker utrolig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her