Billig XO

Denne uken er det ikke en vin vi har valgt ut for deg, men en cognac av XO-kvalitet og det til under fire hundrelapper. Den har att på til norske aner og er såkalt Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede
Redaksjonen
08 August 1999 - 21:27

Nordmenn er cognacindustriens sterkeste kort. Vi er nemlig det eneste folkeslaget på jord som fortsatt drikker cognac i stadig større mengder. Og av stadig bedre kvalitet. Ung cognac av typen VS står fortsatt for hovedtyngden av forbruket. Men det er salget av i XO-kategorien som øker kraftigst.
 
Med XO menes egentlig ikke annet enn cognac hvor det yngste elementet i blandingen er minst seks år. Så skikkelig gammel cognac behøver det ikke nødvendigvis være. Mens vi tidligere måtte ut med seks-sju-åtte hundrelapper for å overhodet lukte på så fine saker, kommer stadig nye produkter til på lavprishyllen for XO. Sist ut er Braastad XO til bare kroner 390 (varenr. 13806, bestillingsutvalget). Produsent er den samme norskættede familien som står bak Bonaparte-serien i Norge og Grönstedts i Sverige (for dem som har tjuvsmakt på Systembolagets varer, og det er det visst en del av).

 
Braastad XO er av typen Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede områdene i Cognac, nemlig Petite og Grande Champagne og hvor sistnevnte må stå for minst halvparten av miksen. Cognac fra Grande Champagne er dessuten den som trenger lengst tid på å modne. Minimumskravet til XO på seks år vil aldri være nok for at cognac herfra skal vise sine beste sider.
 
Braastad XO har derfor en gjennomsnittsalder på hele 15 år. Tatt i betraktning kostnadene forbundet med å lagre et produkt så lenge, er prisen vanvittig lav. Men vi skal ikke klage, bare nyte. Og det du får i glasset er en elegant XO. Med et fint frukt- og blomsterpreg og noe krydder i finishen. Rund, behagelig og relativt mild. For deg som liker cognac med mye sødme og fat er denne imidlertid ikke tingen. Men vår antakelse er at de aller fleste kvinner vil sette pris på denne XO''en.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
08.09.99

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv noe nytt med kongekrabben
Dagens rett
Varm kongekrabbe med hvitløk, soyasaus og vårløk

Prøv noe nytt med kongekrabben

Råmarinert kongekrabbe med asiatiske smaker er en super forrett - eller smårett for to.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien
+
Tester

Blant de 120 hvitvinsboksene og posene som er testet finner du garantert noe for ditt behov i sommerferien

Ethvert feriekjøleskap har plass til en boks med hvitvin - om det så bare er for å bruke til matlaging som damping av blåskjell. Men det er ingen grunn til å redusere bruken til det, for mange hvitvinsbokser inneholder virkelig seriøs vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt
Guide

Så gode som gulrøttene er nå, kan de spises døgnet rundt

Når du er forsynt med å knaske nyhøstede sommergulrøtter, kan du se på oppskriftene som forvandler denne gode råvaren til noe enda bedre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage
Dagens rett

Grillspyd med laks, purre og sesamfrø er veldig raskt å lage

Fisk er fabelaktig på grillen, og laks med sesongens nyhøstede purre er intet unntak - prøv denne spennende retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet
Dagens rett

Slik skaper du italienske vibber på middagsbordet

Når du gratinerer fisk, asparges og tomater med mozzarella, får du en smakfull rett med et hint av italiensk sommer.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her