Billig XO

Denne uken er det ikke en vin vi har valgt ut for deg, men en cognac av XO-kvalitet og det til under fire hundrelapper. Den har att på til norske aner og er såkalt Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede områdene i Cognac. 080999.

Nordmenn er cognacindustriens sterkeste kort. Vi er nemlig det eneste folkeslaget på jord som fortsatt drikker cognac i stadig større mengder. Og av stadig bedre kvalitet. Ung cognac av typen VS står fortsatt for hovedtyngden av forbruket. Men det er salget av i XO-kategorien som øker kraftigst.
 
Med XO menes egentlig ikke annet enn cognac hvor det yngste elementet i blandingen er minst seks år. Så skikkelig gammel cognac behøver det ikke nødvendigvis være. Mens vi tidligere måtte ut med seks-sju-åtte hundrelapper for å overhodet lukte på så fine saker, kommer stadig nye produkter til på lavprishyllen for XO. Sist ut er Braastad XO til bare kroner 390 (varenr. 13806, bestillingsutvalget). Produsent er den samme norskættede familien som står bak Bonaparte-serien i Norge og Grönstedts i Sverige (for dem som har tjuvsmakt på Systembolagets varer, og det er det visst en del av).

 
Braastad XO er av typen Fine Champagne hvilket innebærer en blanding basert utelukket på de to meste ettertraktede områdene i Cognac, nemlig Petite og Grande Champagne og hvor sistnevnte må stå for minst halvparten av miksen. Cognac fra Grande Champagne er dessuten den som trenger lengst tid på å modne. Minimumskravet til XO på seks år vil aldri være nok for at cognac herfra skal vise sine beste sider.
 
Braastad XO har derfor en gjennomsnittsalder på hele 15 år. Tatt i betraktning kostnadene forbundet med å lagre et produkt så lenge, er prisen vanvittig lav. Men vi skal ikke klage, bare nyte. Og det du får i glasset er en elegant XO. Med et fint frukt- og blomsterpreg og noe krydder i finishen. Rund, behagelig og relativt mild. For deg som liker cognac med mye sødme og fat er denne imidlertid ikke tingen. Men vår antakelse er at de aller fleste kvinner vil sette pris på denne XO''en.
 
Tekst: Aase E. Jacobsen
08.09.99

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen