Drikke
Billigere enn chablis

Billigere enn chablis

Disse vinene er bedre og langt billigere enn de billigste chablisene og røde burgunderne.
Aase E. Jacobsen
06 August 2014 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Mens den rimeligste chablisen nå ligger på 140 kroner, byr Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2013 (14661)på god «chabliskarakter» for 120 kroner. Så er den også laget av en chablis- og burgund-produsent av typen negociant som vanligvis kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Men i Languedoc eier de sine egne vinmarker, plantet med burgunddruene chardonnay og pinot noir.

Kalk og vind

Ukens vin kommer fra parseller med kalkholdig jordsmonn. Vinmarkene er nordøst- og nordvestvendte hvilket demper effekten av den sterke solvarmen som kjennetegner Languedoc.

Beliggenheten ved 600 m.o.h. sikrer stor forskjell mellom dag- og nattemperatur og den sterke vinden i området sørger for god ventilasjon.

Les mer om kjølige forhold i Languedoc

Alt dette er forhold som bidrar positivt i forsøket på å kopiere Chablis i Languedoc.

Rødt røverkjøp

Og forsøket er vellykket. 2013 er et år som har gitt en litt fet vinstil også i Chablis, og det kjennetegner også Les Terres Froides som altså betyr «kjølig jord».

En elegant hvitvin som passer utmerket til sommerlig sjømat, gjerne fra grillen.

Den har en rød bror, Louis Max Haute Vallée Pinot Noir 2013 (14658), som er laget med pinot noir fra Sentralburgund som modell. Men altså til en helt annen pris. Og et usedvanlig godt kjøp. Det er sjelden å smake så god pinot-frukt til 120 kroner.

12.08.14: Rødvinen er igjen på lager. 120 flasker i denne omgang, men et stort parti er på plass 25.08.14.

Her er hele porteføljen fra Louis Max

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her