Billigere enn chablis

Billigere enn chablis

Disse vinene er bedre og langt billigere enn de billigste chablisene og røde burgunderne.

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Mens den rimeligste chablisen nå ligger på 140 kroner, byr Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2013 (14661) på god «chabliskarakter» for 120 kroner. Så er den også laget av en chablis- og burgund-produsent av typen negociant som vanligvis kjøper druer eller vin og tapper med egen etikett. Men i Languedoc eier de sine egne vinmarker, plantet med burgunddruene chardonnay og pinot noir.

Kalk og vind

Ukens vin kommer fra parseller med kalkholdig jordsmonn. Vinmarkene er nordøst- og nordvestvendte hvilket demper effekten av den sterke solvarmen som kjennetegner Languedoc.

Beliggenheten ved 600 m.o.h. sikrer stor forskjell mellom dag- og nattemperatur og den sterke vinden i området sørger for god ventilasjon.

Les mer om kjølige forhold i Languedoc

Alt dette er forhold som bidrar positivt i forsøket på å kopiere Chablis i Languedoc.

Rødt røverkjøp

Og forsøket er vellykket. 2013 er et år som har gitt en litt fet vinstil også i Chablis, og det kjennetegner også Les Terres Froides som altså betyr «kjølig jord».

En elegant hvitvin som passer utmerket til sommerlig sjømat, gjerne fra grillen.

Den har en rød bror, Louis Max Haute Vallée Pinot Noir 2013 (14658) , som er laget med pinot noir fra Sentralburgund som modell. Men altså til en helt annen pris. Og et usedvanlig godt kjøp. Det er sjelden å smake så god pinot-frukt til 120 kroner.

12.08.14: Rødvinen er igjen på lager. 120 flasker i denne omgang, men et stort parti er på plass 25.08.14.

Her er hele porteføljen fra Louis Max

Foto: Roger Kolbu (Apéritif)
 
Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Louis Max Les Terres Froides Chardonnay 2018

Produsent:
Louis Max
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon, Oc
Pris:
139,90 kr
Varenummer:
1466101
83 Poeng
Les smaksnotatene »

Louis Max Haute Vallée Pinot Noir 2014

Produsent:
Louis Max
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Languedoc-Roussillon, Oc
Pris:
135,00 kr
Varenummer:
1465801
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter .

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen